Klausovy odpovědi pro LN - pokus o stručnou reakci

Ve včerejších LN vyšel pozoruhodný rozhovor s prezidentem Klausem, ve kterém se otevřeně vyjadřuje k aktuálním politickým záležitostem. Rád bych na jeho odpovědi reagoval.

Na otázku "Jste strůjcem pádem této vlády?" prezident Klaus odpovídá, že stál jen v pozadí a že vláda padla tak, jak vznikla - tedy díky sázce na podivně zdůvodněné přeběhlictví a díky čistkám v ODS a Straně zelených.

Hmm, pane prezidente --- pročpak jste tedy Topolánkovu vládu s klidem jmenoval? Proč jste tehdy neprotestoval a netrval na dohodě politických stran o předčasných volbách? Proč nezazněl Váš hlas v novoročních projevech? Proč jste nevystoupil v době čistek v ODS a Straně zelených proti takovým praktikám?

A proč Vám nevadí, jakým podivným způsobem jste byl podruhé zvolen prezidentem? Takový sporný mandát Vám "nesmrdí"? Proč jste nepřispěl k vyšetření všech podezření, která v souvislosti s prezidentskou volbou padla?

A že jste odsuzoval přeběhlickou vládu? Zajímavé, že si to nikdo moc nepamatuje. Asi to nebylo dostatečně silné, tak silné, jako to říkáte dnes.

Prezidenta Klause Topolánkova vláda zklamala, protože začala hrát zelenou kartu a jak se chovala k Evropské unii.

Pane prezidente, víte Vy vůbec, kdo podle ústavy určuje jak vnitřní, tak zahraniční politiku země? Je to vláda, nikoliv prezident. Nikdo Vás samozřejmě nenutí, abyste vládu miloval, ale musíte ji jako prezident respektovat, ať je jakákoliv, jinak nechápete smysl funkce prezidenta a nejste schopný tuto funkci vykonávat v souladu s duchem ústavy.

Námitka redaktora na Klausovo vládnutí s přeběhlíky -  souhlasím s Vámi, pane prezidente, redaktor plete hrušky s jablky. Skutečně tehdejší vláda vznikla na půdorysu dohody ODS s ČSSD, nikoliv díky přeběhlíkům.

Rozloučení s Topolánkovou vládou...

Pane prezidente, opravdu chcete všem namluvit, že v pevně a dopředu stanovovaném programu Vašich pracovních činností nebylo místo pro rozloučení s Topolánkovou vládou? Že jste si - jak říkáte - vzpomněl až ráno, kdy vláda fungovala poslední den? Pane prezidente, proč tak lžete? Snažíte se jen hloupě zastřít fakt, že jste se nedokázal přenést přes svoje osobní antipatie a zachoval jste se nikoliv jako prezident, ale jako Pepík z Horní Dolní, kterému ukradli autíčko.

Myslíte si, že vláda bez důvěry parlamentu nemůže vládnout donekonečna - tím zdůvodňujete, proč jste nenechal Topolánkův kabinet dovládnout do konce evropského předsednictví.

Pane prezidente, Vy opravdu považujete čtenáře za úplné "blbce". Domníváte se, že vláda, kterou jste jmenoval, a která než získá důvěru parlamentu (dle ústavy o ni musí požádat do 30 dnů od jmenování), bude už regulérně vládnout, aniž by měla jakoukoliv důvěru parlamentu (a vůbec není jisté, že ji získá), není skoro to samé, jako kdyby Topolánkova vláda i po vyslovení nedůvěry ještě ten měsíc dovládla, a dokončila tak evropské předsednictví? Zase jen ukazujete, jak Vaše osobní antipatie a zájmy vítězí nad Vaší funkcí a zájmy země.

Oháníte se, že jste nepronesl - jako kdysi Václav Havel - rudolfínský projev, takže jste Topolánkovu vládu nijak oficiálně "neshodil", a že se z ODS stává PDS (Podnikatelská demokratická strana)...

Jak máte krátkou paměť, pane prezidente. Václavu Havlovi šlo o to, pojmenovat nebezpečí, které díky tzv. bankovnímu socialismu ohrožovalo podstatu naší mladé demokracie (však moc dobře víme, co se tady dělo za Vaší vlády). A jeho rudolfinský projev nebyl tím, díky čemu padla Vaše vláda. Zapomněl jste zřejmě na krachy bank, cestovních kanceláří, firem, tajné konto ODS apod. Zapomněl jste na propojení Vaší ODS s pochybnými, dokonce i zločinnými podnikatelskými kruhy. Jak vůbec můžete mít tu drzost tvrdit, že vláda ODS byla prolobbovanější než jakákoliv jiná česká vláda (hlavně ta Vaše)? Máte velké štěstí, že se díky Vaším dlouhým prstům nepodařilo dodnes vyšetřit Vaši úlohu i úlohu Vaší vlády ve všech těch kauzách 90.let (OKD, biolíh, Poldi , politicko-podnikatelská banka IPB apod.), kterých za Vaší vlády bylo nespočetněkrát více než za všech vlád, které přišly po Vás.

Je zajímavé, že když tady probíhaly kauzy Čunek, Tlustý, Dalík apod., z Hradu se od Vás neozvalo ani slůvko. Opravdu si myslíte, že Vám najednou všichni uvěří, jak Vám zničehonic jde o blaho naší země a morálnost naší politiky?

Na závěr musím s Vámi alespoň v jednom souhlasit - skutečně je třeba brát Rusko jako veliký, silný, ambiciózní stát a brát ho jako partnera, i když je třeba mít se vůči němu na pozoru...

Nejvíce na pozoru bychom asi měli být my všichni. A to před Vámi.

Autor: Aleš Kadeřábek | neděle 17.5.2009 14:00 | karma článku: 29,25 | přečteno: 1183x