Jiráskův druhý život v novinách

Alois Jirásek (1851-1930) byl za svého života významnou a váženou osobností - proto není divu, že jeho život poutal pozornost tehdejšího tisku.

Ostatně sám Alois Jirásek s tiskem úzce spolupracoval - většina jeho děl byla otiskována v nejdůležitějších časopisech, do mnohých médií přispěl svými články, neváhal přes média sdělovat svým čtenářům a příznivcům své názory a postoje.

Jirásek se také aktivně účastnil politického a veřejného života.

Projevil velkou statečnost, když ještě zdaleka před koncem I.světové války a vznikem Československa veřejně podpořil snahy české politické reprezentace o samostatnost, čímž výrazně napomohl vzniku nového státu - Jiráskův kult byl na svém vrcholu a jeho slovo mělo pro většinu národa nezpochybnitelnou a zásadní váhu.

Viz podrobněji ZDE.

Jako upřímný (ovšem nikoliv fanatický) vlastenec a rozený demokrat vstoupil po vzniku Československa do strany Národní demokracie, za kterou byl i senátorem.

Myšlenky Národní demokracie mu byly blízké - silný stát (ovšem nikoliv socialistický), rovný přístup k menšinám (ty měly mít rovné příležitost jako Češi, zato ale měly přijmout a dodržovat pravidla a nařízení státu), svoboda vyznání, podpora vědy a vzdělání.

Po vzniku KSČ se národní demokraté vyhranili jako antikomunisté.

Ačkoliv Jirásek sám kritizoval bolševismus i vznikající fašismus a sám se i ve svém díle ostře postavil proti antisemitismu (a vůbec proti jakékoliv náboženské, názorové či rasové nesnášenlivosti), projevovali v pozdějších letech - hlavně po Jiráskově smrti - někteří národní demokraté fašistické i protižidovské sklony - proto je někdy Jiráskovi toto stranictví, a to zcela neprávem, vyčítáno. Tyto extremistické názory však nikdy nebyly oficiální ideologií národních demokratů.

Více o Jiráskově vztahu k bolševismu a komunismu ZDE.

Nejen Jiráskovo dílo, ale i jeho život byly pod drobnohledem tehdejšího tisku - jeho nemoci, rodinné události, záliba v pěstování oblíbených jiřinek apod. - to vše tehdejší společnost zajímalo.

Ostatně se stačí podívat na několik ukázek, i dost kuriózních, z tehdejšího tisku:

Národní politika, 29.7.1921
Národní politika, 16.4.1916
Národní politika, 20.6.1925
Národní listy, 27.4.1918

(Zdroj: archiv Národní knihovny)

Autor: Aleš Kadeřábek | čtvrtek 1.9.2016 8:15 | karma článku: 16,61 | přečteno: 540x