Hořká zkušenost se systémem nastaveným Topolánkovou vládou

aneb Chci se bránit, nejsem žádný simulant ani lenoch, tak proč mě současný systém trestá?

Když je člověk zdravý, nic mu není, dívá se na ekonomické reformy současné vlády jako nezávislý pozorovatel, kterého se vlastně reformy nedotýkají, ale schvaluje je, protože jsou přece dle všech propočtů a liberálních ekonomických teorií správné. Stát přece má platit co nejméně, není to žádný zaopatřovací ústav.

Ale ouha - jakmile člověk nedejbože onemocní, pozná na vlastní kůži, co reformy současné vlády skutečně znamenají, a začne uvažovat, zda se nezačal vytrácet smysl státu a zda se stát vůbec vyplatí, když celý život platíme daně a stát nám nakonec nezajistí ani elementární slušné zajištění v době nouze.

Abych nemluvil jen tak od věci - doložím svá tvrzení vlastní hořkou zkušeností.

Na začátek jen tak pro objasnění - celý život poctivě pracuji - již od svých 18 let (od roku 1994), kdy jsem skončil gymnázium s maturitou a na VŠ jsem sebekriticky rezignoval. A kdo mi nevěří, ať nevěří, dokazovat to těm, co mě neznají, nemá smysl.

Minulý týden jsem musel - kvůli podezření na vážný zánět - na lumbální punkci (odběr vzorku míchy z páteře). Zaplatil jsem 30,- Kč za návštěvu oborného lékaře, který punkci doporučil. V den odběru jsem zaplatil 277,- Kč za jehlu, která není hrazena zdravotní pojišťovnou. Vzhledem k tomu, že po zákroku jsem byl v tak špatném zdravotním stavu (bolesti hlavy, teplota, zvracení), bylo mi lékařem řečeno, že mám nárok na 3 dny (celkem) nemocenské. Do práce jsem přesto šel, ale vzhledem ke zhoršení stavu a nemožnosti práce jsem byl nucen vrátit se domů ležet. Večer se mi - díky tomu, že jsem nebyl celý den v klidu a neležel - přitížilo natolik, že jsem musel navštívit pohotovost, na které jsem zaplatil 90,- Kč. Dnes jsem již v pořádku a pracuji, ale vzhledem k tomu, že platím vysoký nájem v Praze, vzal jsem si raději dovolenou než nemocenskou, při které bych dle stávajících předpisů schválených současnou vládou (naštěstí zrušených Ústavním soudem) nedostal ani korunu.

Sečteno - výdělek v době nemoci (pokud bych byl na nemocenské) 0,- Kč, výdaje za léčbu 397,- Kč, daně (sociální a zdravotní pojištění) za stejnou dobu nemocenské stále stejné, výdaje za jídlo a nájem samozřejmě také neměnné.

A já se ptám - proč musím být za to, že poctivě pracuji a platím daně, v době, kdy mi není skutečně dobře a kdy nutná doba rekonvalescence trvá právě 3 dny (a korumpovat doktora s tím, aby mě nechal déle na nemocenské mi přijde nemorální), finančně trestán a stavěn do stejné pozice s těmi, kdo opravdu nepracují, neplatí či krátí daně?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Kadeřábek | pondělí 12.5.2008 16:21 | karma článku: 22,45 | přečteno: 1688x