Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek a Romové

Musím přiznat, že ač přemýšlím jak přemýšlím, docházím stále k názoru, že si pan Čunek vzal téma Romů za své jen proto, aby k sobě přiklonil alespoň v této problematice hlasy lidu (když už jeho popularita mezi lidmi klesla na minimum).

K tomuto závěru jsem dospěl na základě těchto úvah:

  • Je přeci všem zřejmé, že problém romské komunity je závažný a že je třeba jej řešit. Navíc většina z nás má spíše negativní zkušenosti s romským etnikem. Spousta programů pro tzv. integraci romské komunity selhává – a vidíme to kolem sebe.
  • Negativní pohled na romské etnikum ze strany většinové společnosti zčásti ovlivňuje i silně subjektivní averze vůči způsobu života a uvažování romského etnika, které je naprosto odlišné od našeho. Je však pravdou, že tato odlišnost pramení z velké části z toho, že se v ní nacházejí prvky, které jsou pro většinovou společnost nepřijatelné, někdy dokonce hraničící s tím, co je v civilizovaném právu odsuzováno dle zákona. Pokud někdo hodnotí většinový postoj české společnosti jako rasistický a nacionalistický, nemá dle mého názoru pravdu – nacionalisticky či rasisticky se určitě některé skupiny většinové společnosti chovají i vyjadřují – je to ale menšina. Většině vadí ony zmíněné negativní prvky chování romské menšiny - kdyby se romská menšina chovala v převážné většině tak, že by respektovala zákony a návyky většinové společnosti (obecně uznávané), troufám si říci, že by se na ni většinová společnost dívala úplně jinak a jistě by jí nevadily ani programy na podporu slabších a problematických jedinců (nejen z romského etnika, takových jedinců je přece i ve většinové společnosti hodně!), které stojí společnost nemalé peníze (jenže dnes je taková většina Romů, menšinou jsou právě ti, kteří se chovají podle zákona a zvyklostí většinové společnosti). Ostatně naše společnost, stejně jako společnost světová se dohodla na všeobecně přijatelných pravidlech – a nemají problém je dodržovat Češi, Němci, Poláci, Francouzi a další etnika (a Romové je myslím ani nezpochybňují).
  • Myslím si, že je třeba posuzovat každého jako jedince – v jeho právu i odpovědnosti. Jsi slabý? Stát ti dle podmínek platných pro všechny pomůže ať jseš Čech nebo Rom. Kradeš? Budeš potrestán podle zákona, ať jseš Čech nebo Rom. Neplatíš nájem? Ať jseš Čech nebo Rom, budeš vystěhován. Jedině tak lze dle mého názoru nejen pomoct Romům, aby se cítili součástí společnosti se svými právy a povinnostmi, ale také většinové společnosti, aby věděla, že Romové jsou součástí společnosti a platí na ně stejná práva a povinnosti jako pro každého. Vždyť jinak zavádíme nerovnost – a je jedno, jestli znevýhodněnou skupinou bude zrovna většinová společnost (slabší Čech nedostane to, co slabší Rom). Samozřejmě by mělo platit (ale to nejen pro Romy), že jakmile by se někdo setkal s diskriminací, mělo by to být odsouzeno a napraveno. Programy na začlenění Romů do společnosti jsou dle mého názoru zbytečné – tedy pokud se nejedná jen o mezikulturní či jinou výměnu. Romské etnikum totiž nemůžeme jako většinová společnost nutit k tomu, aby vyznávalo většinovou kulturu (jen aby dodržovalo práva a povinností státu, ve kterém se nachází - každému by přeci mělo být jedno, jestli mají sousedi ať Češi či Romové ve zvyku chodit v neděli na procházky, nebo se celý den dívají na televizi) – jako to nemohou od většinové společnosti očekávat Romové – musíme se navzájem respektovat – jediné, co nás musí spojovat, má být stejné právo, povinnosti a respekt.
  • Z výše uvedených důvodů se domnívám, že pan Čunek svými výroky sice pojmenoval to, co všichni víme – ale nepřinesl žádné očekávané převratné řešení. Proč to tedy jen tak říká? Jeho řeči by měly smysl, pokud by souvisely s novými opatřeními či novou strategií. Pokud to však řekně jen tak, není to nic než plácnutí do vody a číší z toho jen ryzí účelovost. Je to, jako by prohlásil, že výkaly po psech na ulicích je velký problém (není přece nikdo, kdo by s tím nesouhlasil, také by jen pojmenoval problém, o kterém každý ví). A z jeho prohlášení v diskusním programu TV Prima to bylo vidět nejmarkantněji – pojmenoval problém (jak odvážné a otevřené, že!) a navrhl vytvoření programů na začlenění romské menšiny do společnosti (jaká novinka!).

 

Souhlasím tedy s tím, že romská problematika je žhavým problémem, nesouhlasím však s tím, že toho někdo (p.Čunek) využívá ve svůj prospěch, místo aby skutečně navrhl a pojmenoval řešení tohoto problému, které – dle mého názoru – většina občanů očekává (viz moje názory výše).

Autor: Aleš Kadeřábek | úterý 22.1.2008 8:43 | karma článku: 7,06 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Aleš Kadeřábek

Nesouhlas s plánovaným přemístěním sochy Aloise Jiráska na Jiráskově náměstí v Praze

Jiráskovo náměstí je bezpochyby v nelichotivém stavu a zaslouží si pozornost a revitalizaci. Dlouhá léta neopravená kašna, téměř žádná parková úprava... A socha Jiráska v obležení turistů, fotících se s Tančícím domem...

10.6.2021 v 19:57 | Karma: 22,09 | Přečteno: 531x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Aleš Kadeřábek

Jiráskovo dílo navzdory všemu stále žije

12.3.1930 zemřel v 6.40 ve svém pražském bytě v Resslově ulici Alois Jirásek. Po 90 letech od jeho smrti lze s hrdostí konstatovat, že Jiráskův odkaz i dílo stále žijí. A nenajde se snad nikdo, kdo by u nás Jiráska neznal.

11.3.2020 v 20:55 | Karma: 23,68 | Přečteno: 727x | Diskuse| Kultura

Aleš Kadeřábek

Husitská trilogie aneb Jirásek pro 21.století

Divadlo Komedie v Praze obohatilo svůj (a nejen svůj) repertoár o náročný dramaturgický a inscenační kus - rozhodlo se v jednom večeru uvést kompilát z Jiráskových vrcholných historických děl Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč.

26.1.2020 v 11:37 | Karma: 9,23 | Přečteno: 521x | Diskuse| Kultura

Aleš Kadeřábek

Sto roků republiky

Slavíme jedno z nejvýznamnějších výročí naší moderní historie - výročí pro náš národ veskrze pozitivní. Komentářů a proslovů už je a ještě bude celá spousta - rád se přiřadím k těm, kdo mají potřebu sdělit svůj názor a pocity.

27.10.2018 v 11:27 | Karma: 12,75 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Aleš Kadeřábek

Dokonalý divadelní zážitek: Jiráskova Lucerna v Divadle v Dlouhé

Více než sto let stará Jiráskova pohádková hra zazářila v kongeniální inscenaci režisérky Hany Burešové.

13.6.2017 v 21:23 | Karma: 16,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu zachraňoval lidi vrtulník

1. června 2024  11:27,  aktualizováno  14:21

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

Slovenský ministr vnitra Šutaj Eštok je po Pellegrinim novým předsedou Hlasu

1. června 2024

Vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) na Slovensku nově povede Matúš Šutaj Eštok. Funkci...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1380x
Narozen v roce 1976.
Pracovník v pojišťovnictví.
Hobby: politika, hudba, divadlo, literatura, historie, film, cestování.
Pocházím z venkova, ale od roku 1996 bydlím v Praze.
Pracoval jsem v různých oborech, např. v cestovním ruchu, překladatelské firmě, marketingu apod.

Seznam rubrik