ČSSD v situaci ODS - zachová se stejně?

Aféra senátora Drymla dostala ČSSD do stejné situace jako aféra poslance Moravy ODS. ČSSD by si měla uvědomit, že její postoj k této kauze bude ostře sledován a že bude konfrontován s jejími prohlášeními a deklaracemi o uplatňování zásady "padni komu padni".

http://zpravy.idnes.cz/senator-dryml-chtel-kompromitovat-svou-kolegyni-z-cssd-orgonikovou-1jm-/domaci.asp?c=A081230_151731_domaci_ton

Bez sebemenších pochyb vyplavala na povrch další závažná kauza, která potvrzuje špinavost současné české politiky.

I kdyby nebyla potvrzena plná zodpovědnost senátora Drymla, je odsouzení této kauzy a exemplární vyloučení senátora Drymla ze strany jediným možným řešením, jak zachránit zbytky důvěry občanů v politiku a ukázat, že se sice špinavé praktiky v politice dějí, ale netolerují se (tedy alespoň pokud vyplavou na povrch).

Vedení ODS se v kauze poslance Moravy nezachovalo zrovna nejideálněji (nedokázalo prosadit vyloučení Moravy z ODS), od poslance Moravy se však distancovalo a vyzvalo ho k vyvození odpovědnosti (je ale také pravda, že ODS nic jiného nezbývalo - Morava sám přiznal, že scháněl materiály na vlastní pěst).

Vedení ČSSD má sice situaci poněkud komplikovanější (senátor Dryml odmítá, že by cokoliv kompromitujícího scháněl, a tvrdí, že se jednalo pouze o provokaci), ale je zřejmé, že ČSSD nezbývá než se zachovat minimálně jako ODS v kauze poslance Moravy - vyzvat senátora Drymla k vyvození odpovědnosti, odstoupení z funkcí a odchodu z ČSSD a odsoudit schánění kompromitujících materiálů na kohokoliv (jelikož předseda Paroubek rád zdůrazňuje, že u politiků platí presumpce viny, měla by se ČSSD zachovat k senátoru Drymlovi mnohem přísněji než ODS k poslanci Moravovi).

Pokud to ČSSD neudělá, ztratí důvěru nejen svých voličů a ukáže se jako zkorumpovaná strana, horší než ODS. Bez morálního práva kteroukoliv stranu kritizovat.

Autor: Aleš Kadeřábek | středa 31.12.2008 10:40 | karma článku: 27,12 | přečteno: 1200x