Chvála výsledků voleb aneb Politický velký třesk

A jde to a jde to a jde to... Pesimisté, kteří nevěřili, že je možné reformovat (alespoň částečně) českou politickou scénu, musí být důsledky letošních voleb příjemně překvapeni... Demokracie konečně pořádně zafungovala!

Byl jsem to i já, kdo zde v několika článcích bědoval nad stavem české politické scény. Tolikrát jsem zde požadoval odstoupení Topolánka i Paroubka, tolikrát jsem si přál, aby volby daly velkým stranám pořádně za uši.

Viz můj článek z července 2009 - http://kaderabek.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=94108&bk=24278

Ve skrytu duše jsem věřil, že přece není možné, aby nejlepší možný systém fungování státu, tj. demokracie, neměl demokratické mechanismy, aby se nedokázal očistit a posunout tam, kam si většina obyvatel přeje.

Lidé už nechtěli Topolánka a Paroubka, měli dost přetaktizovaných lidovců a nespolehlivosti, až fanatičnosti Zelených. Ale politici neslyšeli, zkoušeli se udržet co nejdéle. Možná si sami ve své naivnosti či nabubřelosti mysleli, že je volby přece nemohou nijak ohrozit... A stalo se...

Jsem moc rád, že se potvrdilo, že demokracie funguje a voliči dokáží výrazně změnit celou politickou scénu. Letošními volbami si voliči vyloženě vynutili radikální změny. A jsem rád, že to Paroubek pochopil a celkem rychle odešel.

Letošní volby byly jako bouřka po dlouhém dusnu, která pročistila vzduch, aby se nám všem lépe dýchalo. Aby i ČSSD byla volitelnou stranou, aby ODS pokračovala v rázných reformách své strany a zbavila se všech zkorumpovaných politiků, aby se česká politika vrátila ke slušnosti, věcnosti a službě státu a národu.

Ti, co budou po letošních volbách vládnout (a bude to zřejmě ODS, TOP09 a VV), mají obrovskou zodpovědnost - pokud zklamou, budou voliči frustrování mnohem více než kdykoliv předtím. Týká se to hlavně ODS, která by neměla zapomenout, že ztratila Prahu a výrazné procento voličů.

Ostatně - teď už voliči i politici vědí, že ve volbách lze stranám vystavit opravdu mastný účet - a ODS, TOP09 či VV se v případě selhání nemusí po příštích volbách dostat ani do parlamentu.

Autor: Aleš Kadeřábek | neděle 30.5.2010 10:35 | karma článku: 17,88 | přečteno: 1066x