Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

Podle znění výzvy Můj klub 2021:

  1. 2. Pro výpočet dotace dle bodu 10.7. není stanoveno žádné omezení minimálním počtem sportovců v rámci kategorií dle bodu 10.1. Pro výpočet dotace je rozhodný počet sportovců ke dni podání žádosti. V žádosti lze uplatnit pouze ty sportovce, kteří vykonávají sportovní činnost u té sportovní organizace, která je eviduje. Vykonávaná sportovní činnost sportovců uvedených v žádosti nesmí být nahodilá či jednorázová a musí být pro kontrolu ze strany poskytovatele jasně doložitelná (minimálně aktuální přihláška do SK/TJ, záznamový arch s evidencí pravidelných sportovních aktivit, příp. výsledkové listiny ze soutěží apod.), a to v případě uplatňovaných oficiálních soutěží i zpětně za období, za které žadatel tyto vykazuje.
  2. 3. V bodě 10.1. stanovená četnost tréninkových jednotek (x-krát týdně) se pro potřeby Výzvy nevztahuje na dny státních svátků a školních prázdnin, případně v konkrétním případě na dny ředitelského volna.

Kritéria pro výpočet dotace:

"Sportovci z řad dětí a mládeže ve věku…mající alespoň 1 x týdně tréninkovou jednotku...".

Je zde uveden přítomný průběhový čas – není možné toto vykládat jako „mají stanovenou“ nebo „budou mít“. Vyjmuty jsou pouze: „dny státních svátků a školních prázdnin, případně v konkrétním případě na dny ředitelského volna“.

Jak se budou tato kritéria hodnotit a řešit v souvislosti s opatřeními vlády, která se neustále vyvíjejí, a kdy se vrátíme k normálnímu stavu, stále nevíme.

A jak vykazovat počty dětí a mládeže, které mají tréninkové jednotky, ale nesoutěží, když momentální omezení je 10 osob uvnitř a 20 osob venku.

Co bude dál se neví. Co když v době podávání dotací bude úplné omezení mimoškolních aktivit?

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. 

Jsem si vědoma, že tento výklad může působit velmi rigidně a můžeme na tuto situaci také takto:

Tréninky jsou řádně rozepsány a dle rozpisu by kritéria byla splněna. V tomto případě se jedná o zásah vlády ve formě nouzového stavu, který způsobila vyšší moc.  A dle mého názoru by se měly tréninky posuzovat dle řádného rozpisu.

Ale je potřebné na to myslet a bylo by vhodné minimálně vyjádření Národní sportovní agentury, jakožto poskytovatele dotace, změnu znění Výzvy Můj klub 2021 nebo dodatku, který by promítal současnou situaci omezení pro kluby a tělovýchovné jednoty.

Zde jen mohu vzpomenou výklad jednoho poskytovatele dotace, který staví proti sobě výklad vyvratitelné domněnky a povinnosti:

 („Má se za to, že požadavek je splněn, pokud obsahem písemného závazku jiné osoby je společná a nerozdílná odpovědnost této osoby za plnění společně s dodavatelem. Vs. Obsahem písemného závazku jiné osoby musí být společná a nerozdílná odpovědnost této osoby za plnění zakázky společně s dodavatelem.“)

Někomu se to může jevit jako stejné znění, ale rozdíl je v uložené sankci za tento výklad a porušení.

Soutěžící děti a mládež mají omezení i při přípravě (tedy tréninku) na 130 sportovců, včetně trenérů, asistentů a ostatních (ale POZOR!!! Jen pro svazové soutěže).

Ostatní organizované tréninky:

Venkovní prostory – 20 osob.

Vnitřní prostory – 10 osob.

Je spousta rodičů, kteří čekají na vývoj situace a nechtějí své děti umísťovat do kroužků ani platit příspěvky apod., když neví, jak se bude situace vyvíjet. 

Také nevíme, jak bude vnímat současnost případná kontrola zpětně a jaký pohled bude mít na vykazování počtu sportujících dětí a mládeže a tréninkových jednotek v době vládních opatření. To všechno by měl ošetřit poskytovatel.

Výkladové stanovisko k nouzovému stavu ve sportu – Národní sportovní agentura (dne 5.10.2020):

„Dle Usnesení vlády České republiky ze dne 30. 9. 2020 o přijetí krizového opatření platí, že je omezen počet osob na hromadných akcí, tj. organizovaných. Pokud se tedy bude ve Vašem případě jednat o organizovaný trénink (nejedná-li se o trénink v rámci přípravy na sportovní soutěže organizované sportovním svazem) ve venkovních prostorech, je počet omezen na 20 osob, a pokud o trénink ve vnitřních prostorech, je počet osob omezen na 10. Dle bodu II. stejného Usnesení je nutné dodržet maximální počet 130 osob účastnících se sportovní akce v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy a také při přípravě na takové akce (130 osob včetně osob zajišťující technické a organizační zázemí), a to v rámci vnitřního i vnějšího sportoviště. Pokud se bude jednat o individuálně příchozí sportovce, kteří se nebudou organizované sportovní akce účastnit, není jejich počet omezen, respektive je omezen kapacitou sportoviště a dalšími technickými a organizačními opatřeními. Provozovatel sportovního zařízení je povinen dodržet povinnosti stanovené v Mimořádném opatření ze dne 2. 10. 2020 (bod I. písm. m) týkající se vnitřních sportovišť a souvisejících vnitřních prostor venkovních sportovišť.“ 

https://www.agenturasport.cz/aktualni-usneseni-vlady-cr-ve-vztahu-ke-sportu/  

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Markéta Kabourková | středa 7.10.2020 12:35 | karma článku: 20,28 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30

Markéta Kabourková

Výzva pro DUREX

2.3.2019 v 19:51 | Karma: 42,45