Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj klub 2021 II. aneb COVID a dotace

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. Přesto jsme nyní v jiné situaci.

Podle znění výzvy Můj klub 2021:

  1. 2. Pro výpočet dotace dle bodu 10.7. není stanoveno žádné omezení minimálním počtem sportovců v rámci kategorií dle bodu 10.1. Pro výpočet dotace je rozhodný počet sportovců ke dni podání žádosti. V žádosti lze uplatnit pouze ty sportovce, kteří vykonávají sportovní činnost u té sportovní organizace, která je eviduje. Vykonávaná sportovní činnost sportovců uvedených v žádosti nesmí být nahodilá či jednorázová a musí být pro kontrolu ze strany poskytovatele jasně doložitelná (minimálně aktuální přihláška do SK/TJ, záznamový arch s evidencí pravidelných sportovních aktivit, příp. výsledkové listiny ze soutěží apod.), a to v případě uplatňovaných oficiálních soutěží i zpětně za období, za které žadatel tyto vykazuje.
  2. 3. V bodě 10.1. stanovená četnost tréninkových jednotek (x-krát týdně) se pro potřeby Výzvy nevztahuje na dny státních svátků a školních prázdnin, případně v konkrétním případě na dny ředitelského volna.

Kritéria pro výpočet dotace:

"Sportovci z řad dětí a mládeže ve věku…mající alespoň 1 x týdně tréninkovou jednotku...".

Je zde uveden přítomný průběhový čas – není možné toto vykládat jako „mají stanovenou“ nebo „budou mít“. Vyjmuty jsou pouze: „dny státních svátků a školních prázdnin, případně v konkrétním případě na dny ředitelského volna“.

Jak se budou tato kritéria hodnotit a řešit v souvislosti s opatřeními vlády, která se neustále vyvíjejí, a kdy se vrátíme k normálnímu stavu, stále nevíme.

A jak vykazovat počty dětí a mládeže, které mají tréninkové jednotky, ale nesoutěží, když momentální omezení je 10 osob uvnitř a 20 osob venku.

Co bude dál se neví. Co když v době podávání dotací bude úplné omezení mimoškolních aktivit?

Dotace je poskytována na rok 2021 a v roce 2021 bude rovněž čerpána. Je možné, že situace bude ustálená a tréninky a kroužky naběhnou do normálního nebo alespoň normálnějšího režimu. 

Jsem si vědoma, že tento výklad může působit velmi rigidně a můžeme na tuto situaci také takto:

Tréninky jsou řádně rozepsány a dle rozpisu by kritéria byla splněna. V tomto případě se jedná o zásah vlády ve formě nouzového stavu, který způsobila vyšší moc.  A dle mého názoru by se měly tréninky posuzovat dle řádného rozpisu.

Ale je potřebné na to myslet a bylo by vhodné minimálně vyjádření Národní sportovní agentury, jakožto poskytovatele dotace, změnu znění Výzvy Můj klub 2021 nebo dodatku, který by promítal současnou situaci omezení pro kluby a tělovýchovné jednoty.

Zde jen mohu vzpomenou výklad jednoho poskytovatele dotace, který staví proti sobě výklad vyvratitelné domněnky a povinnosti:

 („Má se za to, že požadavek je splněn, pokud obsahem písemného závazku jiné osoby je společná a nerozdílná odpovědnost této osoby za plnění společně s dodavatelem. Vs. Obsahem písemného závazku jiné osoby musí být společná a nerozdílná odpovědnost této osoby za plnění zakázky společně s dodavatelem.“)

Někomu se to může jevit jako stejné znění, ale rozdíl je v uložené sankci za tento výklad a porušení.

Soutěžící děti a mládež mají omezení i při přípravě (tedy tréninku) na 130 sportovců, včetně trenérů, asistentů a ostatních (ale POZOR!!! Jen pro svazové soutěže).

Ostatní organizované tréninky:

Venkovní prostory – 20 osob.

Vnitřní prostory – 10 osob.

Je spousta rodičů, kteří čekají na vývoj situace a nechtějí své děti umísťovat do kroužků ani platit příspěvky apod., když neví, jak se bude situace vyvíjet. 

Také nevíme, jak bude vnímat současnost případná kontrola zpětně a jaký pohled bude mít na vykazování počtu sportujících dětí a mládeže a tréninkových jednotek v době vládních opatření. To všechno by měl ošetřit poskytovatel.

Výkladové stanovisko k nouzovému stavu ve sportu – Národní sportovní agentura (dne 5.10.2020):

„Dle Usnesení vlády České republiky ze dne 30. 9. 2020 o přijetí krizového opatření platí, že je omezen počet osob na hromadných akcí, tj. organizovaných. Pokud se tedy bude ve Vašem případě jednat o organizovaný trénink (nejedná-li se o trénink v rámci přípravy na sportovní soutěže organizované sportovním svazem) ve venkovních prostorech, je počet omezen na 20 osob, a pokud o trénink ve vnitřních prostorech, je počet osob omezen na 10. Dle bodu II. stejného Usnesení je nutné dodržet maximální počet 130 osob účastnících se sportovní akce v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy a také při přípravě na takové akce (130 osob včetně osob zajišťující technické a organizační zázemí), a to v rámci vnitřního i vnějšího sportoviště. Pokud se bude jednat o individuálně příchozí sportovce, kteří se nebudou organizované sportovní akce účastnit, není jejich počet omezen, respektive je omezen kapacitou sportoviště a dalšími technickými a organizačními opatřeními. Provozovatel sportovního zařízení je povinen dodržet povinnosti stanovené v Mimořádném opatření ze dne 2. 10. 2020 (bod I. písm. m) týkající se vnitřních sportovišť a souvisejících vnitřních prostor venkovních sportovišť.“ 

https://www.agenturasport.cz/aktualni-usneseni-vlady-cr-ve-vztahu-ke-sportu/  

 

Autor: Markéta Kabourková | středa 7.10.2020 12:35 | karma článku: 20,28 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Markéta Kabourková

Provoz a údržba 2021

Od zítřka 23. listopadu 2020 od 12:00 hodin až do 14. prosince 2020 do 17:00 hodin bude Národní sportovní agentura přijímat žádosti o dotaci v rámci Výzvy Provoz a údržba 2021.

22.11.2020 v 18:20 | Karma: 13,13 | Přečteno: 474x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Nový Můj klub

V návaznosti na diskuse s kluby a TJ u vás na místě, ale i v rámci telefonických kontaktů, jsem se rozhodla ucelit materiál k programu Můj klub 2021, který vyhlásila NSA a upozornit na novinky nebo problematická místa.

5.10.2020 v 9:20 | Karma: 21,30 | Přečteno: 814x | Diskuse| Sport

Markéta Kabourková

Sport - nedbalost či úmysl orgánu

Již římské právo znalo objektivní princip očekávaného jednání povinné osoby. Jednalo se o tzv. „bonus pater familias“, neboli jednání dobrého otce rodiny.

8.10.2019 v 12:54 | Karma: 31,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Kabourková

Máslo na hlavě a ruce na prsou

Tak a je tady poslední den srpna. Jsme u konce prázdnin a čeká nás pohnutý podzim. Doufejme, že představitele „Milionu chvilek“ nenapadne demonstrativně roztrhat Zlatou bulu sicilskou, která nám potvrzovala právo na samostatnost.

31.8.2019 v 16:43 | Karma: 32,71 | Přečteno: 1091x | Diskuse| Společnost

Markéta Kabourková

Výzva pro DUREX

Jsme pod palbou mediálních zpráv v duchu krize mezi USA a Čínou, Brexitu, sirotků paní Šojdrové, masa z Polska, evergreen kůrovec nebo se nám zase nějaká celebrita ukáže v únoru v plavkách.

2.3.2019 v 19:51 | Karma: 42,45 | Přečteno: 3789x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Fin, který ukradl desítky tisíc záznamů z psychoterapie, půjde do vězení

30. dubna 2024  19:45

Finský soud v úterý odsoudil 26letého muže k šesti letům a třem měsícům vězení za to, že se...

Největší klimatické nesmysly přijala současná vláda, míní europoslanec ANO

30. dubna 2024  19:37

Byla to právě vláda premiéra Petra Fialy z ODS a evropské předsednictví České republiky, kdy se...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:28

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Nejlépe mě vystihuje moje motto:

"Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem." (T. Baťa)

Seznam rubrik