Kabir vaří Šubu!

Odmítám polemizovat o tom, jestli je šuba pokrm ruský nebo ukrajinský – ještě by z toho byl nějakej ozbrojenej konflikt! Mně na něj poslala recept Češka Šárka Medková, které tímto srdečně spasíbuju! Totiž, blagadarjů! Tyjo, co to melu - DĚKUJU!!

Začneme zase surovinama: Koupíme si čtyři velký zavináče.  
Nene, kecám, ten čtvrtej jsem já, hi hi!

 

Pak budeme potřebovat jednu středně velkou řepu (já vzal dvě a bylo to moc, ale o tom potom). Přiznám se bez mučení, že jsem podváděl a koupil si je předvařený. Víte totiž, jak se vaří řepa? Stejně jako brambory, ale DVĚ HODINY!!! 

 

Dál budeme potřebovat osm středně velkých brambor (já vzal pět a bylo to málo, ale o tom potom), menší sklenku majonézy, sůl a mletý pepř.

 

Nejdřív dáme vařit brambory ve slupce. Pak rozvineme zavináče, dáme z nich pryč tu cibuli, stáhneme je z kůže a nakrájíme na čtverečky.

 

Potom na hrubém struhadle nastrouháme řepu
(tu, co jste se s ní dvě hodiny vařili nebo si koupili už měkkou jako já).
Je fakt, že to je činnost, při který je všude rudo. Šťáva jde dolů ze všeho kromě plyše, takže mě k tomu vůbec nepustili, jen mě nechali zapózovat za bariérou ze struhadla a pak mě uklidili co nejdál.

 

Pak  vezmeme to samý struhadlo a nastrouháme oloupané brambory na hoblinky. Já je poněkud rozvařil, takže jsem je měl spíš jen na blinky. Ale na výslednou chuť to nemělo vliv, takže sláva! Brambory trochu přisolíme, opepříme, a já pozdě, ale přeci přišel na to, že je dobrý nasekat do nich cibuli, co nám zbyla ze zavináčů.

 

Pak vezmeme zapékací misku, na její dno rozprostřeme nakrájenou rybu a lehce to přetáhneme majonézou. Ale fakt jenom trochu, ono to i tak bude pěkně kalorický!

 

Na to rozprostřeme ty brambory. No vidíte, co mi z toho vzniklo, v tom by hoblinky nehledal nikdo... No ale zase jsem si to mohl podepsat!

 

Pak vezmeme nastrouhanou řepu, vyždímáme z ní šťávu, smícháme ji s majonézou a celý to natřeme nahoru jako poslední vrstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A teď přijde to nejhorší: Dáme přes to fólii, uložíme to do ledničky a necháme to být.
Do druhýho dne.
Strašný.
Normálně jsem to obrečel...

 

Nakonec jsem se dočkal a stálo to za to! Taková lahoda...

Byl to podařený první pokus, jen si pro příště píšu poznámku: Víc brambor, míň řepy a do brambor přimíchat nasekanou cibulku ze zavináčů.
Děkuju Šárce M. za zprostředkování parádního kulinářského zážitku!

Autor: Myšák Kabir | pondělí 2.6.2014 13:30 | karma článku: 25,07 | přečteno: 2421x
  • Další články autora

Myšák Kabir

Kabir v Potkaním Klokánku

7.12.2015 v 14:54 | Karma: 22,72

Myšák Kabir

Kabirovo skotačení ve Skotsku

19.11.2015 v 13:48 | Karma: 19,39

Myšák Kabir

Kabirovo léto

3.9.2015 v 14:15 | Karma: 22,23

Myšák Kabir

Festival pohledem myší

14.7.2015 v 14:21 | Karma: 22,80