Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem

Možná se trošíčku divíte? Už se asi stalo zvykem, že ve svých receptech propaguji často tuřín jako surovinu, ze které se dříve vařilo a dnes bohužel skoro vymizela z jídelníčku. Může překvapit jeho úprava na sladko, ale věřte, že tuřín je velmi senzitivní k sladké chuti. Sám je lehce nasládlý a my mu trošku pomůžeme. Jako kontrast pak zvolíme přeliv z kyselých višní.

(c) 2011, Richard Kába

Výhodou je, že dvě hlavní suroviny nám snadno dodá vlastní zahrádka. Tuřín letos úspěšně pěstuji, je velmi nenáročný, jeho listy jsou výborné do salátu, bulva má pak samozřejmě široké kuchyňské upotřebení. Višně jsou také ze zahrádky, jenom jim trošku zintenzivníme chuť.

Co budeme všechno potřebovat na 4 suflé?

Na suflé:

1/2 bulvy menšího tuřínu

2 vajíčka

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

4 lžíce krystalového cukru

200 ml růžového vína

Na přeliv:

hrst višní

šťáva z jednoho citronu

4 lžíce krystalového cukru

50ml červeného portského

Tak pojďme na to:

Pan Tuřín ze zahrádky. Potřebujeme polovinu. Oloupeme kůrku,

Nakrájíme na plátky, ty pak na nudličky a nudličky na malé kostičky.

Připravíme si 200 ml růžového vína.

Do rendlíku dáme tuřín, 2 lžíce cukru ...

... a víno a začneme jej vařit.

Jakmile víno vyvaříme, začnou se dělat velké bubliny a tuřín karamelizovat. My ale také potřebujeme, aby změkl, což trvá dost dlouho. Takže přijeme trošku vody a dusíme a karamelizujeme a zase vodu a tak stále dokola. Trvá to asi hodinu než tuřín změkne. Pokud by nás to nebavilo, mohli bychom ho předvařit ve vodě, ale takhle zase dosáhneme toho, že lépe zkaramelizuje a plně do něj promítneme u sladkou chuť.

Postupně začne trochu tmavnout ... a ochutnejte si ho, jak mu sladká svědčí. Toporný kořenový pach při prvních fázích vaření brzy pomine, nenechte se jím zastrašit.

Když je tuřín měkký a zkaramelizovaný, necháme ho vychladnout.

Nyní si můžeme připravit další součásti. Bílky oddělíme zvlášť na sníh, žloutky utřeme s dvěma lžicemi cukru.

Potom přídáme lžíci másla a lžíci hladké mouky ...

A opět promícháme do hladkého těsta.

Bílky lehce osolíme a ušleháme sníh.

Rozehřejeme si troubu na 180°C a pustíme se do višňového přelivu, abychom ho měli teplý na podávání. Vypeckované višně dáme do rendlíku spolu se šťávou vymačkanou z jednoho citronu (dáme-li ho na pár vteřin do mikrovlnky, půjde nám krásně šťáva vymačkat) a cukr a přivedeme k varu.

Když nám tuřín vychladl, těsto opatrně rozmícháme s tuřínem.

A do něj zlehka přimícháme sníh.

Tady bylo málo času fotit, takže toto není ještě zcela správně smíchaná směs. Nesmíme nechat sníh roztéct, ale zároveň to musíme zamísit co nejlépe.

Když je hotovo, nandáme do formiček na suflé, do tří čtvrtin a dáme péct do rozpálené trouby.

Mezitím si doděláme přeliv. Poté, co nám citronová šťáva s cukrem zvýrazní sladkokyselou chuť višní, potřebujeme přeliv zredukovat do zhoustnutí.

Několik višní si necháme na ozdobení. Nařežeme je ze strany šťopky na osminky ...

Vyjmeme pecku a máme kytičku :)

Nebo můžeme na ozdobení nechat i celou višen se šťopkou a lístečkem.

Když nám přeliv zhoustne, přilijeme portské a znovu vyvaříme do husté omáčky.

Jakmile je suflé dobře upečené (poznáme to tak, že nám nabobtnalo z formičky a nahoře ztmavlo, rychle vyjmeme, přelijeme višňovým přelivem, ozdobíme višňovou kytičkou a ihned teplé podáváme.

A jsem zvědav, co řeknete na neobvyklé použití tuřínu v kuchyni.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | úterý 5.7.2011 16:10 | karma článku: 9,54 | přečteno: 1684x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7296x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1879x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 585x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:20

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.