R.A.G. - Tuřínové suflé s višňovým přelivem
(c) 2011, Richard Kába
Výhodou je, že dvě hlavní suroviny nám snadno dodá vlastní zahrádka. Tuřín letos úspěšně pěstuji, je velmi nenáročný, jeho listy jsou výborné do salátu, bulva má pak samozřejmě široké kuchyňské upotřebení. Višně jsou také ze zahrádky, jenom jim trošku zintenzivníme chuť.
Co budeme všechno potřebovat na 4 suflé?
Na suflé:
1/2 bulvy menšího tuřínu
2 vajíčka
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
4 lžíce krystalového cukru
200 ml růžového vína
Na přeliv:
hrst višní
šťáva z jednoho citronu
4 lžíce krystalového cukru
50ml červeného portského
Tak pojďme na to:
Pan Tuřín ze zahrádky. Potřebujeme polovinu. Oloupeme kůrku,
Nakrájíme na plátky, ty pak na nudličky a nudličky na malé kostičky.
Připravíme si 200 ml růžového vína.
Do rendlíku dáme tuřín, 2 lžíce cukru ...
... a víno a začneme jej vařit.
Jakmile víno vyvaříme, začnou se dělat velké bubliny a tuřín karamelizovat. My ale také potřebujeme, aby změkl, což trvá dost dlouho. Takže přijeme trošku vody a dusíme a karamelizujeme a zase vodu a tak stále dokola. Trvá to asi hodinu než tuřín změkne. Pokud by nás to nebavilo, mohli bychom ho předvařit ve vodě, ale takhle zase dosáhneme toho, že lépe zkaramelizuje a plně do něj promítneme u sladkou chuť.
Postupně začne trochu tmavnout ... a ochutnejte si ho, jak mu sladká svědčí. Toporný kořenový pach při prvních fázích vaření brzy pomine, nenechte se jím zastrašit.
Když je tuřín měkký a zkaramelizovaný, necháme ho vychladnout.
Nyní si můžeme připravit další součásti. Bílky oddělíme zvlášť na sníh, žloutky utřeme s dvěma lžicemi cukru.
Potom přídáme lžíci másla a lžíci hladké mouky ...
A opět promícháme do hladkého těsta.
Bílky lehce osolíme a ušleháme sníh.
Rozehřejeme si troubu na 180°C a pustíme se do višňového přelivu, abychom ho měli teplý na podávání. Vypeckované višně dáme do rendlíku spolu se šťávou vymačkanou z jednoho citronu (dáme-li ho na pár vteřin do mikrovlnky, půjde nám krásně šťáva vymačkat) a cukr a přivedeme k varu.
Když nám tuřín vychladl, těsto opatrně rozmícháme s tuřínem.
A do něj zlehka přimícháme sníh.
Tady bylo málo času fotit, takže toto není ještě zcela správně smíchaná směs. Nesmíme nechat sníh roztéct, ale zároveň to musíme zamísit co nejlépe.
Když je hotovo, nandáme do formiček na suflé, do tří čtvrtin a dáme péct do rozpálené trouby.
Mezitím si doděláme přeliv. Poté, co nám citronová šťáva s cukrem zvýrazní sladkokyselou chuť višní, potřebujeme přeliv zredukovat do zhoustnutí.
Několik višní si necháme na ozdobení. Nařežeme je ze strany šťopky na osminky ...
Vyjmeme pecku a máme kytičku :)
Nebo můžeme na ozdobení nechat i celou višen se šťopkou a lístečkem.
Když nám přeliv zhoustne, přilijeme portské a znovu vyvaříme do husté omáčky.
Jakmile je suflé dobře upečené (poznáme to tak, že nám nabobtnalo z formičky a nahoře ztmavlo, rychle vyjmeme, přelijeme višňovým přelivem, ozdobíme višňovou kytičkou a ihned teplé podáváme.
A jsem zvědav, co řeknete na neobvyklé použití tuřínu v kuchyni.
Dobrou chuť.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí
Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...
Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života
Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...
Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí
Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...
Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty
Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy