R.A.G. - Terinka z krůtích prsou s lesními houbami

Dneska si zkusíme udělat terinku z krůtího masa a s lesními houbami. Terinka je ideálním pokrmem, kterým můžeme uvítat hosty, nebo servírovat jako předkrm. Výhoda je, že si ji můžeme připravit dopředu.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme všechno potřebovat na jednu terinku v paštikové formě?

4 velké mrkve

800g krůtích prsou

300 ml smetany

směs lesních hub (v našem případě babky, lišky, holubinky, masáky)

sůl, čerstvě mletý černý pepř, velká hrst listové petržele, slunečnicový olej.

Do pánve dáme olej, rozpálíme a směs lesních hub dáme orestovat. Pokud pustí šťávu, je třeba ji vyvařit a  houby osmahnout. Nepotřebujeme houby krájet na žádné malé kousky, středně velké houby stačí rozpůlit, malé nechat vcelku.

Potřebujeme velké a dlouhé mrkve, které nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody.

Houby restujeme, zatím se spíše dusí, pustily vodu.

Mrkvička se nám vaří, potřebujeme aby změkla a šla ohýbat, ale nesmí se úplně rozpadat. Vaříme ji asi 5 minut.

Krůtí prsa umixujeme nebo nasekáme v mixéru spolu se smetanou, poté osolíme a notně opepříme nahrubo čerstvě mletým černým pepřem a promícháme.

Poté si nasekáme listovou petržel ...

A vmícháme.

Formičku na terinku vysteleme alobalem.

Když je mrkev hotová, ihned ji zchladíme studenou vodou nebo vodou s ledem a scedíme do sucha.

Než nám oschnne mrkvev dorestujeme houby. Potom je osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.

Mrkví vysteleme dno formičky, tak aby nám zůstala rezerva na uzavření vršku.

Přidáme vrstvu fáše asi do necelé poloviny.

Poté dáme vrstvu hub.

A opět fáši.

Nakonec završíme mrkví, případně umístíme novou a zasuneme pod tu spodní. Celá terinka zůstane uzavřená v mrkvi. Navrch dáme opět alobal a dáme do trouby do vodní lázně na 160°C na jednu hodinu.

Když je hotová, je třeba ji nechat vychladnout a poté dát alespoň na 12 hodin do ledničky vychladit. Teprve poté ji vyklápějte, udrží si tvar a konzistenci. Podává se studená. Já jsem ji zkusil poprvé a byl zvědavý na výsledek, tak jsem ji vyklopil ihned teplou a podle toho vypadá.

Servírujeme po jednotlivých plátcích, nebo formou švédského stolu.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 23.6.2011 21:54 | karma článku: 10,26 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53