R.A.G. - Římský salát s filé z tresky a černými olivami

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další lehčí pokrm a to salát, ke kterému využijime obyčejné filé z aljašské tresky, bílou cibuli, římský salát a černé olivy. Je to lehký, zdravý a chutný salát, který by neměl nikoho urazit. Ideální jako lehká večeře.

 

Co budeme na takový salát pro dvě osoby potřebovat?

1 střední bílou cibuli

4 filety ajašské tresky (snadno koupíte zmražené, jen dbejte na dobrou značku)

1 citron

3 lžíce extra panenského olivového oleje

2 lžíce kysané smetany

hrst černých oliv

1/2 římského salátu

sůl, čerstvě nahrubo mletý černý pepř, pažika

 

Úplně nejdřív si dáme do slané vody vařit filé, mezitím pokračujeme ve výrobě. Cibulku si nakrájíme pokud možno co nejvíce najemno.

Dáme do mísy, nebo kastrolu a vydatně opepříme nahrubo čerstvě mletým černým pepřem. Pro tento salát není pepře nikdy dost.

Římský salát si nakrájíme na menší dílky a důkladně omyjeme a také osušíme.

Černé olivy propláchneme.

Jakmile je filé vařené, nakrájíme najemno.

Nyní přidáme do hrnce filé, kysanou smetanu, najemno nakrájenou pažitku, olivový olej a vymačkáme šťávu z citronu. Pokud si dáme citron předtím na 10 vteřin do mikrovlnky, půjde vymačkat mnohem snadněji a komplexněji.

Vše důkladně promícháme, potom přidáme salát a opět promísíme, tenkráte opatrněji, abychom nepomačkali listy. Ochutnáme a dochutíme solí, pepřem, případně ještě citronovou šťávou.

Nandáme na talíř nebo misku a přidáme olivy. Můžeme k němu též jako přílohu podávat opečenou bagetu.

Zbývá popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | pondělí 21.3.2011 16:11 | karma článku: 13,75 | přečteno: 1924x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53