- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dneska si ukážeme něco trošku jiného, za recepturu děkuji pro změnu Zdeňkovi Pohlreichovi. Dnes si uvaříme ragú ze směsi lesních hub, v tomto konkrétním případě je to směs obsahující: Bedlu červenající, ouško kornoutovité, kotrč kadeřavý, několik druhů holubinek, klouzek sličný, muchomůrka růžovka a asi i další houby. Přiznám se, že jsem vyndal balíček z mrazáku a nechal rozmrznout a maximálně okapat.
Stejnou nebo lepší dobrotu si můžete připravit z hřibovitých hub, nebo směsi třeba s liškami, kde menší houby necháte vcelku, středně velké nakrájíte na půl, ostatní nasušíte ...
Co budeme na 2 porce potřebovat.
2 šalotky
4 hrstě lesních hub - nakrájených na větší kusy. Složení druhů není předepsané.
200 ml smetany
300 ml suchého bílého vína, nesmí mít příliš výraznou kyslinku ...
2 hrstě čerstvé cibulové natě (jinak je možné použít k různým dalším variantám jiné zelené bylinky - petržel, pažitku nebo i bazalku nebo tymián)
50 g másla
50 g přepuštěného másla
Rozehřejeme si přepuštěné máslo, nákrájíme šalotku na jemno a zpěníme.
Přidáme houby a restujeme.
Mezitím si připravíme cibulovou nať a nakrájíme na kousíčky (ta fotka nakrájené se nepovedla :( )
Moc nemícháme a restujeme houby, nechceme aby pustily příliš vody. Pokud pustí hodně vody, musíme ji vyvařit.
Když jsou houby osmažené, přilijeme bílé víno.
Necháme ho skoro vyvařit.
Přilijeme smetanu ...
... a mícháme ... pokud je víno dostatečně vyvařené, neměla by se smetana srazit. Ale mícháme ...
Počkáme až se smetana skoro vyvaří a přidáme máslo. Intenzivně mícháme, abychom dosáhli dílčího zpěnění. Osolíme, opepříme čerstvě mletým černým pepřem, stáhneme z ohně a přidáme cibulovou nať.
A nyní už můžeme podávat. Pokud bychom měli hřibovité menší houby, krájené na půl, bylo by to i hezké na pohled. Někdy příště se pustíme ještě do houbové omáčky, kterou zkusíme připravit trochu novátorsky.
Každopádně, tento recept, příjemně nakyslé a smetanové chuti Vám musí zachutnat. Obzvláště jste-li znechucení klasikou. Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Další články autora |
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...