Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

R.A.G.-Pečený králík s bramborovo-tuřínovým pyré a kapustovým zelím

Dneska si upečeme králíčka a jako přílohu si ukážeme nejchutnější způsob použití tuřínu v kuchyni, který jsem dosud objevil - a to bramborovo-tuřínové pyré. K takové kombinaci si asi většina z nás představí jako tzv. "zelenou přílohu" špenát, my si naopak dneska ukážeme, že i z kapusty jde udělat velmi příjemný doplněk na talíř.

(c) 2011, Richard Kába

Co budeme na tento recept pro 6 osob potřebovat?

Na králíka:

1 celý králík

100g špeku

2 mrkve

1 petržel

1/2 menšího celeru

1 cibule

200 ml bílého vína

sůl, čerstvě mletý černý pepř

Na pyré:

1 tuřín

8 brambor

4 šalotky

1 lžíce másla

svazek listové petržele

sůl

Na kapustové zelí:

1 hlávka kapusty

2 cibule

2 lžíce čerstvě drceného kmínu

4 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce cukru

1 lžíce sáda

1 lžíčka čerstvě mletého koriandru

4 lžíce koňaku

Na vývar a omáčku:

Zbytky z králíka, kosti, hlava

1 mrkev

1/2 celeru

1 petržel

1 cibule

2 listy bobkového listu

3 kuličky nového koření

10 kuliček černého pepře

4 snítky tymiánu

1 lžička hladké mouky

4 lžíce červeného portského vína

50g másla

Vývar:

Zbytky z králíka a kosti, spolu s kořenovou zeleninou pokrájenou na kousky dáme do hrnce a dáme je na asi 10 minut zapéct do trouby na 180°C. Potom vyndáme, zalijeme vodou, přidáme všechno koření a necháme alepsoň 2 hodiny pomalu vařit, neboli táhnout.

Králík:

Nejprve si naporcujeme králíka na zadní a přední stehna, hřbet a břišní svaly bez kosti. Prošpikujeme si ho špekem nakrájeným na klínky. Osolíme, opepříme. Do pekáče si dáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostky a cibuli, navrch dáme kusy králíka a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme pokličkou a dáme péct na 150°C. Pečeme dokud nezačne jít králík od kosti, v průběhu můžeme několikrát otočit.

Kapustové zelí:

Cibuli si nakrájíme na kousky, dáme rozpustit sádlo a cibulku pomalu smahnout. Nadrtíme se kmín a přidáme.

Cibulku dusíme dokud nezačně hnědnout. Potom přilijeme ocet a necháme jej polovinu vyvařit.

... přidáme cukr ...

... a cibulku krásně zkaramelizujeme. Mezitím z kapusty vyndáme tvrdý prostředek a pokrájíme na malé kousky.

Kapistu přidáme, promícháme, přiklopíme, trochu osolíme a necháme dusit.

Sem tam promícháme a dál dusíme. Musíme počkat až kapusta pustí šťávu a změkne.

Až se to stane, přidáme koňak a necháme ho vyvařit. Nakonec ochutíme koriandrem, čerstvě mletým černým pepřem, solí, cukrem nebo octem podle chuti.

Bramborovo-tuřínové pyré:

Tuřín oloupeme a nakrájíme na kostky.

... které dáme vařit do osolené vody. Tuřín se vaří asi 2x déle než brambory. Brambory si mezitím oškrábeme.

Když začne tuřín měknout (asi za 45 minut) přidáme brambory a vaříme, dokud nejsou měkké.

Potom přidáme máslo a rozmačkáme.

Přidáme šalotku pokrájenou na maličké kostičky a nakonec pak pokrájenou petržel. Osolíme a zamícháme.

Šťáva:

Výpek z králíka přecedíme do kastrůlku a dáme vařit.

Jakmile se vyvaří na tuk, přilijeme naběračku králičího vývaru. Opět vyvaříme, opakujeme, dokud nezpracujeme polovinu vývaru. Po posledním vyvaření vmícháme metličkou lžičku prosáté mouky a chvíli prosmažíme.

Potom pomalu vmícháme zbytek vývaru a scedíme přes jemné sítko do nového kastrůlku. Přidáme portské, osolíme a opepříme.

Nakonec vmícháme na kostičky pokrájené studené máslo. To už ale učiníme, když je štáva stažená z plotýnky. Od této chvíle už šťávu nesmíme vařit. Zahušťování omáčkou je francouzkský zvyk, omáčka zhoustne a zjemní a nebude mít tolik tendence tvořit nahoře škraloup.

Servírování:

Nyní máme vše hotovo a můžeme servírovat. Nejprve na talíř nandáme pyré, můžeme použít tvarovátko. Potom kapustové zelí, na něj králíka a nakonec kolem přelijeme šťávu. Můžeme ozdobit nějakým "stromečkem" - v tomto případě rozmarýn.

Dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | pátek 15.7.2011 21:24 | karma článku: 11,99 | přečteno: 2481x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.