R.A.G. - Německý tvarohový dort - der Kuchen

Díky dědovi, který byl za války nasazený v Sudetech a bydlel u německé vdovy, jakkoli již měl před svatbou s mojí babičkou ... no zkrátka mám v Německu strejdu, kterého jsme všichni poprvé viděli až po revoluci. Kdykoli přijedeme na návštěvu, podávají tzv. der Kuchen - takový výborný německý dort. Našel jsem recept a naučil se ho vytvářet.

Německý tvarohový dortSára Kábová (c)

V receptu píší tvarohový, ale základní složkou je prostě nějaký krémový sýr ... nevím co tam Němci dávají original, ale nejblíž mi přišlo Gervais nebo Lučina. Akorát toho potřebujete kilo, takže se obvykle pokladní docela diví :) Pokud nějaký profík zná levnější a účelnější surovinu, budu jenom rád, když dá vědět v diskusi, nicméně moje chuťové pohárky jsou s chutí z Gervais happy. Prostě to chutná úplně stejně jako ten německý. A Němci ho nazývají prostě der Kuchen ... Kuchenů je spousta, ale tenhle je zřejmě natolik nejobvyklejší, že on má ten titul jenom Kuchen ... ostatní mají konkrétní jména - Sacher, Medovník, ale tohle je just Kuchen ...

Jenom vsuvka, když jsme byli před pár lety na pohřbu dědovy tehdejší partnerky a maminky mého strejdy, překvapily mě německé zvyky. U nás je zvykem po obřadu tzv. pohřební hostina. Němci to řeší cukrárnou - kafe a dort. Tedy der Kuchen, přesně tento. Pro nás nezvyklé, cukrárnu si našinec spojuje spíše s oslavou, než s tryznou. Dneska už moji prarodiče nežijí, ale když upeču Kuchen, vždycky si na ně vzpomenu, je to nějak tak v té chuti kódováno.

Nejprve si připravíme těsto na "korpus" ... resp. on to není korpus, spíše jen obrys dortu - po dně a po stěnách.

 

Na "korpus" budeme potřebovat:

225g hladké mouky

150g másla (rozměklého v teple)

strouhanou kůru z jednoho citronu (za tímto účelem kupuji BIO citrony v Bille - ne že bych byl příznivec BIO, ale ta značka by měla být zárukou, že nebylo použito chemické ošetření kůry a lze být použita ke konzumaci. Nastrouhám a nasuším - pozor - jen barevná kůra (citron, pomeranč) nikoli to bílé pod kůrou, to by jinach zhořklo. Ideální je samozřejmě použít čerstvý).

60g cukru krupice

1 žloutek (doporučuji domácí vajíčko - koupená jsou vo ničem ...)

Z výše uvedených komponent uhněteme těsto, které dáme na hodinku do ledničky vydechnout.

 

Poté co si těsto odpočinulo, dáme si rozhřát troubu na 200°C. Použijeme dortovou formu o průměru 25cm (na tuto je množství surovin kalibrováno) a těsto upěchujeme rovnoměrně na dno a stěny do výše cca 4cm. Dejte péct na 8 minut.

 

Mezitím, než se korpus upeče, připravíme se náplň.

 

Budeme potřebovat následující suroviny:

1kg tvarohového sýra

5 vajec

2 žloutky

3 polévkové lžíce mléka

300g cukru krupice

25g hladké mouky

strouhaná kůra z jednoho citronu

Vezmeme elektrický šlehač a začneme zpracovat sýr, postupně k němu přidáváme cukr, potom vejce, mléko, mouku, žloutky a citronovou kůru. Na finální část vyměníme metličky za šlehací a vyšleháme krásný hladký krém.

Krém vylijeme do předpečeného korpusu. Zvýšíme výkon trouby na 230°C a pečeme 12 minut. Poté ubereme teplotu na 150°C a pečeme dalších 45 min. Po uplynutí této doby troubu vypneme a dort necháme v troubě další půl hodinku dojít.

Výsledek může vypadat takto. V Německu je to zároveň finální fáze, dort nám podavají takto. V knize, kde jsem recept našel ale dort ještě zdobí a protože to bude dort k narozeninám pro syna, tak jistě to ovoce a marmeládu také ocení.

Použil jsem domácí šípkovou zavařeninu, broskev a jahody, výsledek může vypadat třeba takto, ale samozřejmě záleží na invenci a kreativitě každého, jak se s ozdobením popere.

Nezbývá než popřát dobrou chuť.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | neděle 12.9.2010 8:58 | karma článku: 16,54 | přečteno: 3978x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53