R.A.G. - Houby po uhlířsku
(c) 2011, Richard Kába
Co budeme potřebovat?
Půl košíček lesních hub, různé druhy. V tomto případě se podařilo v lese ukořistit babky, syrovinky, hlívy, holubinky, masáky, babky, kozáky a bedly. Možná si někdo řekne, že je škoda dávat syrovinky do směsi, že jsou nejlepší jen osolené na másle. Ano to určitě jsou. Ale stejně tak svoji úžasnou aromatickou chuť promítnou ve směsi ostatnich hub. Ostatně každá houbová směs je tím lepší, čím je pestřejší.
200g guanciale, panchetty nebo prostě bůčku či slaniny
1 lžíce olivového oleje
3 cibule - do špaget po uhlířsku se nedává, ale tady bych učinil výjimku.
8 stroužků českého česneku
2 žloutky + 2 celá vajíčka
200ml smetany (ano v pravé italské verzi receptů po uhlířsku smetana není, ale k těm houbám ji přidáme)
4 lžíce nadroleného sýru pecorino nebo můžete zvolit i parmezán (určitě nepoužívejte náhražky grano panado nebo grand moravia)
sůl, nahrubo čerstvě mletý černý pepř
Vezmeme si uzeninu (v tomto případě panchettu), nakrájíme na plátky a poté na kostičky.
Panchettu dáme na mírný olej restovat, aby pustila tuk. Pokud pustí málo, přidáme lžíci oleje.
Mezitím si nakrájíme cibuli. Na půl, zase na půl a nudličky o delce čtvrt-cibule.
Asi tak.
Panchettu restujeme.
Česnek rozpláceme naplocho nožem a nasekáme na kousky.
Panchettu restujeme, aby krásně pustila chuť a vysmažil se tuk.
Když už je panchetta hezky orestovaná, přidáme česnek. Ale smažíme ho jen krátce ...
... a přidáme cibuli.
Jakmile zesklovatí, přidáme houby.
Restujeme houby a pokud nepustí šťávu, můžeme je podlít vývarem nebo trošičkou vody a podusíme.
Mezitím si přiravíme do kastrůlku nebo misky smetanu, vajíčka a žloutky, čerstvě mletý černý pepř a pecorino.
A hezky zašleháme.
Když jsou houby orestované, přilijeme rozmíchanou smetanu s ingrediencemi k houbám a chvíli zasmahneme, aby nám směs trošku zhoustla.
Osolíme podle chuti.
Na talíři posypeme čerstvě mletým černým pepřem a můžeme ozdobit bazalkou.
Dobrou chuť.
Zkuste si tuto variantu na houby, která asi není úplně obvyklá, ale rozhodně přijde k chuti.
Richard Kába
Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích
A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.
Richard Kába
Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.
Richard Kába
R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž
Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.
Richard Kába
R.A.G. - Guacamole
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.
Richard Kába
R.A.G. - Salát Niçoise
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.
Další články autora |
Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil
Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...
„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici
Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...
Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla
Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...
Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život
Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...
Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali
Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...
V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda
Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...
Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku
Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...
„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku
Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...
Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy
Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...
Pronájem byt 1+kk, 25m2, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Brandýs nad Labem
Královická, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
12 500 Kč/měsíc
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy