R.A.G. - Domácí nudle do polévky

Může nás hned napadnout, proč proboha se doma patlat  s nějakými nudlemi, když se dají koupit v pytlíku. Ono se dá dneska bohužel v pytlíku koupit leccos, ale to co si uděláme doma bude jednak chutnější, jednak budeme vědět, že suroviny které používáme jsou poctivé a v neposlední řadě z toho můžeme mít krásný pocit. Ona totiž část toho vychutnání dobrého jídla je zároveň uspokojení nad tím, že se nám to povedlo.

Nejčastější námitkou je dělat doma nudle je obrovská ztráta času. Tak si schválně k tomu vememe stopky a zjistíme jak je to doopravdy.

Co budeme na domácí nudle potřebovat?

100 g hrubé mouky (já použiji z důvodů glykemického indexu 50 g žitné mouky a 50 g špaldové)

1 domácí vajíčko

lžička vlažné vody

To nezní složitě, což? Takže zapínám stopky.

Na vál si nejprve nasypeme mouku a uděláme do ní důlek.

Do důlku rozbijeme vajíčko a přidáme lžičku vlažné vody.

Nyní můžeme začít pomalu ze stran zapracovávat mouku do vajíčka. Pro první čast přípravy se hodí vidlička.

Když už má těsto trochu rozumější konzistenci, začneme ho zpracovávat rukama. Hněteme a hněteme až získáme pevné nelepivé těsto.

Pomoučíme si vál, váleček a rozválíme těsto na válu ...

... na co nejtenší myslitelný rozměr ...

... musí být co nejslabší...

...a přendáme ho oschnout na utěrku. Vypínám stopky. (3 minuty - diskutující radí propracovat těsto déle, min. 10 min. Počítejme tedy 13 minut.)

Když těsto oschne, (zapínám stopky) nakrájíme na asi dvoucentrimetrové plátky ...

... které pak můžeme položit na sebe a krájíme co nejužší nudličky.

Je třeba si uvědomit, že nudle při vaření nabydou, takže čím budou nudličky užší, tím lepší.

Před použitím dáme vařit notně osolenou vodu s kapkou oleje, vložíme nudle a vaříme jen asi 2 minuty.

Pokud je nechceme použít ihned, ale až třeba další den, je nutné je nechat zchladit ve studené vodě, aby zůstaly al dente. (Vypínám stopky) 20 minut celkem.

Nyní je můžeme použít např. do polévek, které pro Vás připravuji v dalších dílech RIKovy Amatérské Gastronomie.

P.S. Celkový investovaný čas je 20 minut. Můžeme si tedy snadno porovnat poměr cena výkon oproti nákupu pytlíkových ... já osobně jsem pro domácí a co Vy? Spoustu minut snadno utratíme při hledání regálu s těstovinami, nebo ve frontě u pokladny. Také se vám vždycky stane, že fronta do které se postavíte je nakonec 2x delší než ty ostatní? Také zrovna před vámi dojde páska v kase, chybí čárkový kód, nebo nemají zvážené ovoce? Murphyho zákon nakupování v praxi.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | čtvrtek 21.10.2010 20:08 | karma článku: 17,03 | přečteno: 4120x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53