R.A.G. DIA - Hrnečkový knedlíček

Nic proti typickému českému kynutému knedlíku, ale já dávám přednost pokud je to možné i různým jiným knedlíčkům. Navíc moje malá Sárinka má cukrovku DM1 a tak je vaření občas náročnější, protože opravdového knedlíku by mohla ochutnat tak dvakrát na vidličku. A nám ostatním také chutná, nicméně tento recept je pro DIA verzi.

Předem upozorňuji, že jde o recept pro cukrovkáře. Budu používat pojmy jako sacharidy, výměnné jednotky (dále jen jednotky) apod. Pro bližší vysvětlění navštivte moji sekci Diabetes mellitus a seriál o Sárinky DM1 a nastudujte detaily :).

Co je hlavním problémem při vaření pro cukrovkáře? Musíte použít naprosto přesnou gramáž sacharidů. Jenže při běžném vaření, se třeba těsto na knedlíky dělá podle konzistence ... prostě se třeba přidá mouka je-li potřeba... jenže ta má strašně moc jednotek. Při vaření pro cukrovkáře tedy musíte přistupovat k metodám, jako zvážit pytlík mouky před začátkem, po skončení a pak spočítat zbytek. Jenže ta mrcha mouka se v těstu třeba lepí na ruce apod.. V dnešním receptu si ukážeme předem připravený a ozkoušený recept, kde množství jsou daná předem.

Co budeme potřebovat? Popsaná porce bude obsahovat 1,75 VJ (což je Sárinky porce k obědu).

11 g špaldové mouky (ano na obrázku jsem ze zvyku vyfotil hladkou, ale použita je špaldová, nebo žitná chlebová)

25 g tmavého toastového chleba

1 vejce

1 trs pažitky (ale lze použít i petrželku, kerblík, nebo libovolnou jinou bylinku, dle chuti)

1/2 muškátového oříšku

Máslo na vymazání hrnečku & hrneček

sůl, pepř

 

Nejprve si nakrájíme toastový chléba na kostičky a dáme do trouby na 75°C oschnout. Mezitím si vymažeme hrnek máslem. Nejtěžší bude vyklopení hotového knedlíčku.

Potom si oddělíme bílek a žloutek z vajíčka. Do bílku přidáme špetku soli a ušleháme sníh.

Chlebík nám mezitím v troubě uschnul. Do mísy dáme chléb, žloutek, mouku, pepř, sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.

A zamícháme.

Přimísíme našlehaný sníh.

Vmícháme nakrouhanou pažitku a případně dochutíme solí a pepřem.

Nacpeme do hrníčku.

Hrníček opatříme pokličkou z alobalu. Pozor, nenechat alobal příliš nízko kolem okrajů, pak by pod ním do hrnečku prýštila voda.

Dáme do vroucí vody tak, aby hladina dosahovala přibližně do poloviny hrnečku, nebo lehce nad, ale zejména alobal musí zůstat nad hladinou.

Přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni cca 25 minut. Dobu je třeba doladit podle velikosti hrnečku, uvaříte jeden, dva a už budeme vědět.

Tak nějak by mohl knedlíček vypadat hotový.

Nějtěžší je vyklopení a samozřejmě, že když to chci vyfotit, tak se to nepovede. :) Pomůže obříznout obrys úzkým nožem a poté použít třeba lžíci. Tady nám zůstal kousek přilepený na dno a odtrhl se díky většímu ložisku pažitky.

Z této porce vzniknou tři krásné knedlíčky, což je pro naši téměř šestiletou malou diabetičku docela příjemná porce.

Můžeme podávat třeba k pštrosímu srdíčku na smetaně, jako na obrázku. (Smetana v omáčce je kalkulována zvlášť, samotný knedlíček má 1,75 VJ)

Milí curkovkáři dobrou chuť. Pro ostatní uděláme podobný knedlíček někdy příště a tolerujte prosím tyto díly pro cukrovkáře. Nestyďte se takový knedlíček ochutnat, není to totální průšvih a co je nejdůležitější? Chutná.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Kába | neděle 26.9.2010 21:00 | karma článku: 12,79 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53