R.A.G. - Créme fraîche
Richard Kába (c) 2012
Není však žádný důvod nepřipravit si domácí verzi créme fraîche. Ačkoli k opravdovému jsou použity specifické kultury mléčných bakterií, doma si vystačíme s podmáslím. Není to žádné složité kouzlo a výsledek rozhodně stojí za to.
Co to vlastně je créme fraîche (čtěte krém freš)? Je to výrobek ze smetany z kravského mléka, který musí obsahovat alespoň 30% tuku v sušině a nesmí obsahovat více než 15% laktózy. Smetana se nakazí mléčnými bakteriemi, tak dojde k zakysnutí. Během tohoto procesu získá výrobek svoji charakteristickou chuť a konzistenci. Při výrobě nejsou povoleny žádné stabilizátory nebo konzervační prostředky.
Narozdíl od kysané smetany, která je v našich podmínkách asi nejpodobnější, má créme fraîche výrazně smetanovější chuť a při vaření se mnohem lépe rozpouští a nesráží se.
Créme fraîche údajně pochází z Normandie z okolí města Isigny-sur-Mer. Tam se dodnes produkuje jeden z nejuznávanějších créme fraîche. Ačkoli má créme fraîche kořeny ve Francii, podobné nebo identické produkty se vyrábí i v dalších zemích: Rumunsko, Belgie, Holandsko, Litva a skandinávské země. V roce 1990 se stal velmi populárním i ve Velké Británii.
Co se týče podobných výrobků, na jihu Spojených států je údajně populární tzv. Clabber, který se dělá se syrového mléka. Dalším příbuzným je Crema Mexicana, který se vyrábí také procesem kysnutí smetany.
Takže jak na to doma? Snadno.
Co budeme potřebovat?
0,5 l smetany (min. 30% tuku, ale moje zkušenost je čím více, tím lépe)
2 lžíce podmáslí
Postup je jednodušší než jednoduchý. Smetanu nalijeme do čistého kastrůlku nebo misky. Přidáme 2 polévkové lžíce podmáslí a zamícháme. Přiklopíme pokličkou, nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě (kolem 22°C) 24-36 hodin. Někde píší až 40 hodin, ale podle mé zkušenosti 24 hodin stačí. Je samozřejmě třeba, aby Vám v noci teplota příliš nepoklesla, tím se proces zpomalí, nebo zastaví.
Po deseti hodinách můžeme pozorovat, jak nám směs houstne.
Když je hotovo, můžeme ještě trochu našlehat. Poté přendáme do vhodné nádoby a uskladníme v lednici. Po vychladnutí créme fraîche ještě více ztuhne. Bezpečně můžeme v lednici uchovávat 14 dní.
Takhle nějak pak může vypadat noček hotového créme fraîche.
Nyní stačí vybrat nějaký dobrý recept, nebo třeba jen jahody s nočkem créme fraîche a popřát dobrou chuť.
Richard Kába
R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou
V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.
Richard Kába
R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.
Richard Kába
R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.
Richard Kába
R.A.G. - Domácí krůtí šunka
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.
Richard Kába
R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce
Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...
SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí
V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...
Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání
Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...
U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl
Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...
Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu
Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...
Prodej rodinného domu 72 m2 Okřesaneč
Okřesaneč, okres Kutná Hora
2 500 000 Kč
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy