R.A.G. Česneková krize

Také patříte k těm, kteří žehrají na česnekovou krizi? Také Vás nebaví používat čínský česnek, který jak jsem četl v jedné diskuzi "můžete klidně dávat dětem jako bonbón"? Narozdíl od oil peaku, czech garlic peak nastal už dávno. Na našich polích se pěstuje tibérium (řepka), abychom sami rádi a ze zákona museli tankovat dražší palivo, které nám navíc huntuje motory a za ušetřený peníz do kapes někoho jiného pak můžeme ekologicky dovážet parodii na česnek z velké rudé Číny.

Naštěstí stále ještě existují domácí producenti, jejichž produkce ovšem samozřejmě nestačí. Tomu pak odpovídá i cena, ale to je jenom důsledek choré zemedělské politiky.

Já ovšem z čínského česneku vařit nehodlám, španělský je jenom o trošičku lepší a tak jsem si přivezl z farmářského trhu ozkoušený výborý český česnek v pětikilovém balení. A teď samozřejmě co s ním, aby se nezkazil.

Nejlépe je mít suchý sklep a tam česnek uložit nebo rozvěsit. To bohužel není můj případ, tímto zdravím společnost ESC Invest s.r.o. Plzeň, která mi stavěla před třemi lety domeček a dodnes se dohaduje se svým subdodavatelem firmou Josef Čejka, Plzeň jestli vyřeší moji reklamaci, na odfláknou svislou izolaci, která nečiní ze sklepa místo vhodné k uskladnění česneku, ale spíše k pěstování žampionů, hub a plísní.

Bude třeba česnek uchovat jinak. Vyčetl jsem několik možností, do kterých jsem se pustil.

Jedna z možností je vyloupat jednotlivé stroužky česneku, otrhat venkovní obaly a ponechat každý stroužek pouze ve své neporušené slupce. Takto naplnit dózu, kterou je třeba dobře uzavřít. Česnek pak neosychá a zároveň neplesniví. Je ovšem třeba každý stroužek prohlédnout, zda je zdravý. Ty, které nejsou úplně OK, naložím do olivového oleje. Ještě předtím, ale odstraním klíček, který způsobuje některým lidem trávicí potíže. Udělám to nyní, protoze až časem vyndám česnek z oleje, bude velmi kluzký, a stejná operace by se stala mnohem obtížnější.

Stažený stroužek tedy rozkrojíme,

a klíček vyndáme.

Bezchybné stroužky uložíme do dózy, která má pořádné těsnící zavírání,

Opracované a vyklíčkované stroužky můžeme uložit do zavařovací sklenice

A zalít olivovým olejem. Předpokládám, že se česneková chuť a vůně do oleje trochu rozplyne a po upotřebení česneku bude samozřejmě možné olej k patřičným česnekovým pokrmům stále použít.

Další možností je použít česnek k vlastní výsadbě, ale o tom až příští rok, podle toho jak tato má bohulibá aktivita dopadne.

Pokud máte další zajímavé náměty na téma česnek a jeho uskladnění, budu velice rád, když se pochlubíte v diskuzi.

Klikněte pro prolog a obsah receptů

Autor: Richard Kába | pátek 15.10.2010 9:30 | karma článku: 42,63 | přečteno: 12076x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53