R.A.G. - Ančovičky s liškami se smetanou a mangoldem
(c) 2011, Richard Kába
Je-li někomu z vás cizí název ančovička, vězte, že se jedná o rybičku jménem Sardel obecná. Je to malá rybka žijící mimo Atlantiku i ve Středozemním a Černém moři a disponuje výrazně intenzivní chutí. Určitě znáte očka nebo filety v oleji případně ve slaném nálevu. My dneska ovšem použijeme ančovičku čerstvou, kterou si vyfiletujeme a uděláme z ní takovou úhlednou bábovičku, kterou naplníme čerstvě nasbíranými liškami a salátem ze zahrádky.
Co budeme všechno potřebovat na jednu porci tohoto předkrmu, nebo lehčí večeře?
10-12 ančoviček (čerstvé nezmrazené a nekuchané zakoupíme např. v Makru)
hrst malých lišek
100 ml bílého vína
2 lžíce másla
1 list mangoldu, nebo jiného salátu s pevnějšími listy
1 lžíce kysané smetany
1 stvol rozmarýnu
4 listy šalvěje
osminka limety
sůl, pepř, olivový olej
Z čerstvě nasbíraných lišek si vybereme ty menší. Nebudeme je vůbec krájet, to je přežitek minulosti, chceme je mít celé, hezké, úhledné.
Do kastrůlku dáme lžíci másla a lišky pečlivě osmahneme ...
... a poté zalijeme bílým vínem. Pozor, je velice důležité, abyste před dalším postupem vyvařili všechno víno. Jinak vám zůstane místo krásné chuti po víně jenom poměrně nežádoucí kyselost.
Když je víno vyvařené, přidáme lžíci kysané smetany.
Smetanu rozmícháme a zredukujeme, aby směs byla mírně hustá, potom stáhneme z ohně, osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem.
Připravíme si bylinky. Otrháme listy rozmarýnu ...
a pokrájíme spolu se šalvějí na přiměřené kousky.
Bylinky přidáme k houbám ...
a vmícháme. Opakuji, již ne na plotně.
Nyní si připravíme ančovičky. Jsou celé, čerstvé a nekuchané a my se je naučíme filetovat.
Nejprve rybu zbavíme ocasní ploutve a hlavy. Pokud hlavu nedořízneme až na břišní část, tak se nám může podařit vyjmout hlavu i s vnitřnostmi. Na obrázku je kompletní uříznutí hlavy.
Pokud se nám to nepovedlo rovnou spolu s hlavou, vyjmeme vnitřnosti.
Na filetování nepotřebujeme žádný nůž. Prostě prsty uchopíme u páteře polovinu filetu a oddělíme ...
Nakonec vyndáme páteř a máme dva krásné filety.
Vezmeme si zapékací mističku nebo jako v tomto případě formičku na suflé a vymažeme si ji olivovým olejem.
Do misku vyskládáme filety ančoviček podle stěny a osolíme ...
Přidáme pokrájené listy mangoldu. Někteří kuchaři sice vyznávají teorii, že listy salátu se nemají krájet. Někteří jiní jsou zase názoru, že správně ostrý nůž salát poškodí méně než užmoulání v rukách. Pro nás amatéry je to asi jedno, takže si salát rozdělíme na menší kousky tak, jak je našemu srdci nejblížší.
Nakonec doplníme výše připravenou směs lišek.
Rozpálíme si troubu na 180°C a dáme zapéct na přibližně 10 minut.
Mezitím si osmažíme na másle zbylé filety ančoviček, které použijeme nakonec na ozdobení.
Zapékací mističku vyklopíme na talíř, nebojte jde to snadno. Přidáme zbylý salát, osminku limetky, ozdobíme zbylými filátky ančoviček a zakápneme olivovým olejem. Nyní můžeme podávat, každý strávník si na vrch může vymačkat limetku.
Dobrou chuť.
Klikněte pro prolog a obsah receptů
Richard Kába
R.A.G. - Kapustová polévka
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.
Richard Kába
R.A.G. - Vosí hnízda
Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.
Richard Kába
R.A.G. - Créme fraîche
Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.
Richard Kába
R.A.G. - Telecí na estragonu
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.
Richard Kába
R.A.G. - Citronový konfit
V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států
Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...
Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění
Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí
Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....
- Počet článků 149
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2570x
Seznam rubrik
- Diabetes Mellitus
- R.A.G.RIKovaAmatérskáGastronom
- Tip na výlet
- Společnost
- Formule 1
- Čeští jezdci
- Kartrace
- Cestopisy