Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy už řidiči pochopí půvab zipu

Přestaňte se cítít provinile, když správně použijete zip! Problém mnohdy netkví v umění vymyslet chytré dopravní pravidlo, ale problém je v tom, uvést ho úspěšně do praxe. V tomto směru ČR v případě střídavého řazení zatím neuspěla.

Naši milí zákonodárci přidali do zákona č. 312/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích již před drahnými sedmi lety paragraf 12 - jízda v jízdních pruzích, který mimo jiné specifikuje tzv. pravidlo zipu.

Myšlenka jistě úctyhodná, v dopravně-civilizovaných zemích úspěšně ověřená praxí a v našem prostředí dozajista potřebná a přínosná. Je tu však ono obligátní ale ...

Zákon sám o sobě, ač sebelepší, nemá patřicný dopad, pokud o něm jeho uživatelé neví, nechápou, nebo jej ignorují. Těžko soudit zdali za tristní stav (ne)dodržování tohoto předpisu lze vinit stát (za nedostatečnou publicitu a výchovu) nebo zcela ignorující řidiče. Zip v praxi však stále nefunguje, tím méně, že by pomohl plynulosti provozu, k čemuž je určen.

Výtažek z celého znění daného paragrafu si můžete přečíst např. zde :

Rád bych shrnul nejčastější chyby, ke kterým dochází. Víme, že zip je třeba uplatnit při souběžné jízdě (tedy laicky řečeno tam, kde se tvoří kolony a oba pruhy popojíždějí), zip se aplikuje tam, kde jeden z pruhů končí (tedy tam kde je patrno, který pruh je průběžný). V takovém mají vozidla pokračovat v obou průzích až k místu, kde jeden z pruhů končí a právě tam má docházet k onomu střídavému řazení neboli zipu.

Nešvar č. 1:  Toho se dopouští řidiči, kteří toto pravidlo neznají a snaží se chovat slušně. Pravděpodobně z důvodu neznalosti pravidla zipu se snaží "co nejbezpečněji" přesunout do průběžného pruhu pokud možno co nejdříve po vzniku zácpy. Tím ale bohužel způsobují přecpání průběžného pruhu, který se prakticky zastaví a to mnohem dříve, než pruh, který končí.

Nešvar č. 2:  Souvisí možná s nešvarem č. 1 a jeho vinou je opět neznalost. Řidiči stojící v průběžním pruhu vnímají všechny kteří jedou v druhém pruhu za podvodníky, jež se je snaží předjet a záměrně jim v místě zipu zamezují střídavému řazení.

Nešvar č. 3: Ten je vskutku paradoxní. Ten způsobují řidiči, kteří sami sebe kvůli neznalosti zipu považují za ty kdo podvádí, ačkoli jedou v končícím pruhu zcela správně. V místě zipu, mnohdy dříve (což je špatně) zastaví, vyhodí blinkr a čekají zda je někdo z průběžného pruhu pustí, čímž podporují chyméru nešvaru č.2. Poté ještě vděčně zablikají "trojúhelníkem", že byli vpuštěni.

Situace mnohdy velmi komické. Vězte, že pokud dochází k souběžné jízdě a jeden z pruhů končí, zatímco druhý pokračuje a to bez ohledu na to, zda je místo označeno značkou IP 29 (střídavé řazení) je za potřebí:

Pokračovat pokud možno v pruhu, ve  kterém jste, až k místu sloučení obou pruhů. Jste-li v průbežném, umožnit na tomto místě střídavé řazení. Jste-li v pruhu který končí, pokračovat tímto pruhem až do místa sloučení a tam využít střídavého řazení bez pocitu viny.

Každý den mě nepřestává bavit např. situace mezi dvěma kruhovými objezdy na Chodově. Typické místo pro zip a vždycky velká švanda. Sice v místě zipu často stává policejní hlídka, ale obvykle má sebou váhu na náklaďáky, zip není v popisu práce. Možná by přeci jen nějaká ta osvěta pomohla.

Autor: Richard Kába | středa 3.9.2008 9:08 | karma článku: 22,09 | přečteno: 3576x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Roastbeef s béarnskou omáčkou

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si upečeme roastbeef a k němu si uvaříme klasickou béarnskou omáčku.

30.12.2012 v 17:21 | Karma: 11,62 | Přečteno: 2069x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí parmezán (Chicken Parmesan)

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme pokrm původem z Itálie, ale dnes už zdomácnělý v Americe. Chicken Parm nebo Chicken Parmesan - tedy kuřecí prso obalené v parmezánu s rajčatovou omáčkou a špagetami.

30.12.2012 v 8:43 | Karma: 14,31 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Sumeček v parmské šunce s pastiňákovým pyré a hřiby

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uděláme takový malý pokus o fine dining. Námět pro tento recept jsem čerpal z Ramsayho Hells Kitchen, ale jak to přesně dělali tam samozřejmě nezaznělo. Tak jsem si to lehce dovymyslel, nicméně to docela chutná, však posuďte sami.

28.12.2012 v 13:10 | Karma: 11,06 | Přečteno: 949x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Domácí krůtí šunka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si ukážeme, jak si udělat doma opravdovou krásnou libovou a chutnou krůtí šunku. Zkuste to aspoň jednou a už nepřestanete. Po dobré domácí šunce určitě přestanete kupovat veškerý ten růžový hnus co prodávají v různých obchodech a ještě za šílenou cenu.

21.12.2012 v 6:32 | Karma: 21,64 | Přečteno: 9984x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Kuřecí roláda se šalvějí s bramborovou kaší

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme kuřecí roládu se šalvějí s bramborovou kaší. Ukážeme si, jak vykostit celé kuře tak, aby nám zůstala pohromdě kůže s masem, ze které si poté připravíme roládu ovoněnou šalvějí s nádivkou.

20.12.2012 v 16:36 | Karma: 10,47 | Přečteno: 1175x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.