Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

F1: Zvučně, stručně po pátku

Další díl extraktovaných tiskových zpráv týmů a jezdců, tentokrát po pátečních trénincích před Velkou cenou Číny.

Velká cena Eíny Formule 1 2010Mercedes GP

Toro Rosso

Jamie Alguersuari (8.) si pochvaloval další dosud neznámou trať, která je prý technická ale zároveň zábavná. Zvládl program, soustředil se na různou nálož paliva a s tím související nastavení vozu. Trvá prý dlouho zahřát tvrdší směs pneumatik. Sebastian Buemi (24.) popsal dnešní nehodu. Prostě jen zabrzdil a ulétla mu kola. Psychicky je po něhodě OK, ale je naštvaný, že přišel o oba tréninky bez vlastního přičinění. Giorgio Ascanelli vysvětlil, že ráno zastavil Sebastiana únik kapaliny v oblasti pedálů a odpolední nehoda poškodila mimo jiné i převodovku, takže tým přes veškerou snahu nestihl dát vůz dopořádku. Jamie dnešek odjezdil vpohodě, ale po nehodě Buemiho ho raději nechali po zbytek prvního tréninku v depu.

Red Bull

Sebastian Vettel (5.) si pochvaloval bezproblémový den, skvělý vůz a prý to bude těsné. Mercedes, McLaren i Ferrari jsou si prý blízko. Mark Webber (6.) (který začátkem týdne prohlásil, že Mercedes už necítí jako soupeře) se k ostatním týmům dnes nevyjadřoval. Naopak jeho mechanici prý budou mít přes noc ještě dost práce vymyslet jak na pneumatiky. Prý se na této trati letos poprvé vůz maličko chová jinak.

Mercedes

Nico Rosberg (4.) prý se svými mechaniky udělal slušný pokrok, co se týče nastavení vozu, nicméně odpoledne prý byl vůz trochu přetáčivý. Karty jsou prý rozdány podobně jako v Malajsii. Michael Schumacher (3.) prohlásil, že to šlo dnes lépe než očekával. Prý přivezli nové díly včetně zadního křídla a prý to pomohlo. Dopoledne ho prý zdržel defekt pneumatiky. Ross Brawn je spokojen, prý se dnes soustředili na nastavení, vyvážení ale prý ještě není optimální. Norbert Haug je rád za časy, které jezdci zajeli, zejména za rychlost s malým množstvím paliva.

Force India

Adrian Sutil (14.) je happy, s vozem dnes nebyl problém. Trať byla prý hodně "zelená" a zejména tvrdší směs tak ráno moc nehrnula. Vitantonio Liuzzi (15.) měl dnes obtížný den. Na měkkých pneumatikách mu vůz klouzal jak kačena pod jezem. Paul di Resta se opět povozil a také naříkal na nečistou trať. Navíc si probrzdil pneumatiky (respektive je probrzdil Toniovi, ale čert vem kvaldu). Dominic Harlow vysvětlil, že zahřát pneumatiky bylo těžké, což se předpokládalo. Jinak prý bezproblémový den.

Lotus

Jarno Trulli (18.) si zažil bezproblémový den. Trošku si ještě stěžuje na nastavení, přiznal že dnes se připravovali na kvalifikaci. Heikki Kovalainen (19.) měl prý ke konci druhého tréninku drobný nepodstatný problém, jinak také všechno OK. Motor se mu vypnul, kvůli nízké hladině oleje. Mike Gascoyne je uspokojen s dnešním dnem.

Sauber

Pedro de la Rosa (13.) přiznal, že dnešek využili spíše jako testovací den. Zkoušeli různá nastavení a vůz je prý o trochu lepší. Na konci druhého tréninku porovnali pneumatiky. Překvapivě zajeli rychleji na tvrdých pneumatikách. Kamui Kobayashi (14.) si stěžoval na špinavou trať, nicméně v průběhu dne se lepšila.  Bezproblémový den, jen je třeba najít větší rychlost. James Key přiznal mírný pokrok (v mezích zákona) ...

McLaren

Lewis Hamilton (1.) měl zase řečí jak Palackej, jakoby se učil mluvit u Rona Dennise. To co řekl se dá zkrátit na výpověď, že nejrychlejší čas o ničem nevypovídá. Jenson Button (3.) (hnedle jsem začal ze zvyku psát Heikki Kovalainen :) ) měl prý frustrující odpoledne. Kdykoli nazul nové pneumatiky, dostal se do provozu. Jinak je spokojen. Z toho co zase vypouští z úst Martin Whitmarsh se dá použít jen to, že oba jezdci byli dnes úspěšní. (Těžko říct jak se definuje úspěšnost v tréninku, kde všichni jezdí s jiným množstvím paliva a testují rozdílné věci, ale veřme tomu, Whitmarsh ví o čem hovoří).

Renault

Robert Kubica (9.) prohlásil, že ráno moc produktivní nebylo, naopak odpoledne udělali nějakou práci a našli přinejmenším směr, kterým se ubírat. Vitaly Petrov (12.) si naopak pochvaloval klidný den, je spokojený s vyvážením, ale postrádá více přilnavosti, což se prý dožene přes noc a vysedí nad daty.

Bridgestone

Hirohide Hamashima nám sdělil v podstatě jen to, že je chladno a že byla trať špinavá a že to drolení co sliboval se opravdu drolí. Také přidal moudro o tom, že tvrdší směs se pomalu ohřívá. A hlavě jako bacha na to počasí.

Williams

Rubens Barrichello (15.) měl bezproblémový den. Pracoval na nastavení a otestoval nové díly. Motor dnes nepřepínali, proto se nediví časům. Cílem pro zítřek je postoupit v kvalifikaci mezi prvních deset. Nico Hülkenberg (17.) prý odvedl tvrdou práci. Měl nějaké problémy, ale pro zítřek si je jistý. Zkoušel nové přední křídlo a nevypadá to vůbec blbě.

Virgin

Čím pomalejší tým, tím více řečí. Timo Glock (21.) měl skvělý progress a zmanažoval fakt improve jeho car. Perla ovšem je, že charakteristika trati jejich vozu nevyhovuje (tak už víme, proč je Virgin o 5 vteřin pomalejší). Lucas di Grassi (23.) si naopak pochvaluje dobrý den, najezdil prý 55 kol, což je skoro závodní vzdálenost (nebo odborně distance, jak říkají experti) ... no, nepřeji Ti Luco nic špatného, ale neříkej hop, dokud brod je ještě daleko ... Nick Wirth hodnotí dnešek jako pozitivní.

Ferrari

Felipe Massa (11.) je spokojen, najel hodně kilometrů a hlavně se připravoval na nedělní závod. Testnul i nějaké nové aerodynamické komponenty a kromě toho nasbíral data, takže si jistě v noci technici uklohní smaženici. Fernando Alonso (10.) je trochu unhappy kvůli selhání motoru, ale zase tolik si z toho nedělá, protože to byl právě ten motor z kvalifikace v Bahrajnu, u kterého se dalo čekat, že dříve nebo později se do věčných lovišť odebéře. Také přiznal práci na nové aerodynamice a aby Massu trumfnul uvedl i příklad - zadní křídlo. Prý se nemáme dívat na časy (pro případ, že bychom chtěli z pátku vůbec něco vyvozovat). Stefano Domenicali shrnul prakticky totéž co řekli jezdci, s dneškem je přiměřene spokojený (což znamená, že zase úplně spokojený není). Chris Dryer prohlásil, že dneska měli hodně pilný program a že se dá hodnotit pozitivně.

HRT

Karun Chandhok (21.) hodnotí dnešek jako dobrý trénink. Hodně se toho naučil. (Karun je buď chorobný optimista, nebo používá potravinový doplněk z Engeho dílny. Jinak tomu nerozumím.) Bruno Senna (23.) říká, že neměl během tréninku problémy, nicméně trochu se prý trápili s teplotou vzduchu, prý bylo moc chladno. (Velmi nezvyklé, že by se tým F1 trápil s chladnem, obvyklejší problém je přílišné teplo. Nicméně Bruno neuvádí, zdali problémy byly technického charakteru, nebo zdali má jen nedostatečně vyteplené nehořlavé jégrovky). Colin Kolles pochválil oba jezdce za množstí odjetých kilásků a dokonce tvrdí, že se ve druhém tréninku soustředili na zvýšení výkonu vozu. (Což je v případě HRT dosud něco nemyslitelného).

Zdroj: Tiskové zprávy
Foto: Mercedes GP

Autor: Richard Kába | pátek 16.4.2010 13:47 | karma článku: 7,07 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Richard Kába

Recenze restaurace Weststar v Uhlířských Janovicích

A máme tu rekordní restauraci v následujících kategoriích: Nejdelší doba čekání na možnost si objednat. Nejdelší doba přípravy pokrmu. Nejignorantštější servis a speciální cena: Nejvíce pokažené jídlo z kvalitní suroviny. Tak jsem měl možnost vidět Weststar.

15.9.2013 v 15:09 | Karma: 34,98 | Přečteno: 7294x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

Recenze vyšehradského restaurantu Kandelábr

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude trochu netradiční. Byl jsem požádán recenzovat nově zřízený restaurant Kandelábr, čehož jsem se pokusil zodpovědně zhostit, jak vyplyne níže z tohoto článku.

31.7.2013 v 20:54 | Karma: 13,75 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Prague Food Festival 2013 - recenze, reportáž

Dnešní díl RIKovy Amatérské Gastronomie bude poněkud netradiční, podělím se s Vámi o svoje dojmy z letošního Food Festivalu, který se konal v zahradách Pražského hradu a který každoročně pořádá Pavel Maurer.

6.6.2013 v 13:25 | Karma: 11,21 | Přečteno: 1440x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Guacamole

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Mexika a připravíme si klasickou omáčku z avokáda, kterou španělští přistěhovalci do Ameriky okoukali již od Aztéků. V dnešní době je nepředstavitelné konzumovat ji bez smažených lupínků z kukuřičných tortil.

13.5.2013 v 13:40 | Karma: 11,13 | Přečteno: 583x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Salát Niçoise

V dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie si představíme další Francouzskou klasiku, sálát z oblasti Nice se stejnojmeným názvem. Tak jak už to bývá u světoznámých klasických jídel, existuje větší množství variant tohoto salátu. Různé verze existují i ve Francii a tím jak se salát stával světoznámým došlo k jeho modifikacím různě po světě. Jednu z variant si představíme právě zde.

12.5.2013 v 14:01 | Karma: 12,53 | Přečteno: 756x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.