Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhý den v Paříži

Dneska jsme konečně nakoupili za rozumné peníze vodu a jídlo :) a vyrazili na výlet. Brzy nás ale vyhnal déšť.

Ráno jsme se probudili, nasnídali v hotelu, tentokrát raději notně a vyrazili podle GPSky hledat nejbližší obchod s potravinami. Ukázalo se, že 300m za dvěma rohy je Carrefour market, tedy takový menší Carrefour, prostě potraviny. Bohužel žabožrouti otevírali až v devět hodin. Počkali jsme tedy a došli si nakoupit. Vodu v 1,5l flašce za 19 centů (včera za 65 centů u benzínky a v centru za 2,50 Eura 3 deci v akvariu nebo 1,5 Eura v metru). Také nějakou svačinu, neb jsme vybrali pro dnešní výlet Chateau Versailles.

Kromě metra jsme se naučili cestovat i RERkem - tedy rychlovlakem. Ve finále se jedná o normální vlaky, dvoupatráky, které jezdí městem většinou v krytém koridoru a má zastávky po celém městě s návazností na ostatní linky MHD. Chvíli jsme sice řešili, který vlak kam jede, ale i to jsme brzy pochopili a drandili si to do Versaille.

V průvodci psali, že se zahrady nedají projít v jednom dni ... ale asi by to šlo. Nicméně jsme usedli do vláčku a vyrazili na okružní jízdu. Tu prezentovali se třemi zastávkami. Bohužel nepsali detaily a AfroFrancouz co tu plečku řídil nehovořil jiným, než místním jazykem. Takže jsme si stejně jako japonská výprava na prvním stopu vystoupili, zatímco vláček vesele odjel  ... Řidičovi jsem vyrozuměl, že je to OK, pač za chvíli přijede další vlak, který nás veme dál. Ta chvíle trvala půl hodiny a bylo docela složité se do dalšího vláčku vejít, protože tamní cestující vypadali mnohem protřelejší a nehodlali vystupovat.

Dojeli jsme tedy kolečko a akorát začalo pršet. Bylo tam pár míst hned poblíž zámku, které bychom rádi viděli zblízka a tak jsme se schovali pod jednu akrádu ... bohužel i poté co odešly největší mraky, zatáhlo se tzv. navždy ... a už nám začínalo zatékat i tam. Nemělo smysl setrvávat, když vyjde čas ještě se vrátíme. Měli jsme všichni promočené boty a než jsme došli v RER byli jsme durch...

Vedle Sáry si ve vlaku přisedl kluk, původem z Afriky, okamžitě vystartovala k mámě, ta jí řekla ať sedí, tak se aspoň začala mačkat ke mě. Vysvětlil jsem jí, že se nic neděje, že si kluk přisedl, ale prý se "styděla" a pak usnula mi na rameni ... každou chvíli nicméně kontrolovala, jestli tam bubák ještě je :) chudák se setkal s rasismem v praxi :)

Docestovali jsme zpátky na hotel, převlékli se a rozmýšleli kam vyrazíme, protože v Paříži bylo slunečno, polojasno. Sedli jsme tedy opět na metro a dorazili na stanici Saint Michele. Vyrazili jsme se podívat na Notre Dame, Quasimoda jsme nepotkali. Odtud jsme zamířili k Louvru a prošli až k egiptskému obelisku na Concordském náměstí. Tam jsme sedli na metro a notně uondaní jsme vyrazili zpět. Konečně jsem Jířu přesvědčil dát si něco k večeři pořádného a zašli jsme do pizzerie poblíž.

Číšník se s námi dal do přítelského rozhovoru a když zjistil, že jsme z ČRm pochlubil se, že má přítelkyni z ČR, že jsou Češi fine, že pracoval v pražské Škodovce a že je z Egypta ... Jířa nakonec jídlo nechtěla, Sáře jsme dali druhou večeři bagetku a já si dal Spagetti Carbonara. Nebo tedy místní parodii na ně. K tomu si Sára dala vodu a my půl litru růžového vína. To všechno vyšlo na stejné peníze jako dva párky v rohlíku a jedno pivo pod Eiffelovkou :)

Pak už jsme došli na hotel, načli si růžové Bourdeaux 2008 co jsme ráno koupili v akci za 3,50 v Carrefouru (plus vývrtka za 2 Éčka), Sára si pustila na mobilu Auta, ale už spí, tak na ně kouká Jířa a čeká až to dopíšu a pustíme si ňáký film.

Tak se tam mějte fine a zítra zas ... asi vyrazíme do Disneylandu ... předpověď je pořád horší a mohlo by se stát, že to kvůli počasí procoatchujeme ....

Tak good night do ČR ....

Foto zde: některé fotila Sára a neměl jsem čas to přebírat ...

Autor: Richard Kába | pondělí 14.6.2010 22:02 | karma článku: 5,18 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Richard Kába

R.A.G. - Kapustová polévka

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si uvaříme klasickou tuzemskou kapustovou polévku. Není to žádné peklo, každý to zvládne a dobře si pochutná. Vycházím z receptu Kapustnice z knihy Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy.

18.12.2012 v 10:52 | Karma: 12,01 | Přečteno: 2812x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Vosí hnízda

Vánoce klepou na dveře a tak si v dalším díle RIKovy Amatérské Gastronomie zkusíme jeden z klasických starých českých receptů na vánoční cukroví a to na vosí hnízda. Vosí hnízda patří mezi nepečené cukroví a existuje skoro tolik variant, kolik kuchařů. Tak se pojdme podívat, jak může vypadat jedna z nich.

16.12.2012 v 20:16 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3351x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Créme fraîche

Créme fraîche. Typicky francouzská věc. Najdeme jej v každém druhém receptu na francouzskou kuchyni, ale mnohem obtížněji v domácích obchodech. A když už, tak je to buď kysaná smetana plus anebo výrobek velmi nepříznivé ceny.

4.12.2012 v 20:39 | Karma: 14,55 | Přečteno: 1594x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Telecí na estragonu

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie zavítáme do Francie a připravíme si telecí s dvěma ingrediencemi typickými pro francouzskou kuchyni. Těmi není nic jiného než bylinka estragon a créme fraîche. Invenci budeme čerpat z Pohlreichovy knihy Šéf na smetaně. Vzhledem k tomu, že kniha je spíše než kuchařkou reklamou na mléčné produkty jedné nejmenované firmy, tak jsou recepty v ní neúplné, schématické a občas neunikla korektuře i nějaká ta chybka. My si ukážeme, jak tento recept udělat správně, krok za krokem, jak bývá v R.A.G. obvyklé.

3.12.2012 v 13:32 | Karma: 10,43 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Hobby

Richard Kába

R.A.G. - Citronový konfit

V dnešním díle RIKovy Amatérské Gastronomie si necháme poradit Gordonem Ramsaym a připravíme si citronový konfit - aneb způsob, jak si připravit do foroty citronové plátky k pozdějšímu použití. Citronová kolečka můžeme použít např. do koktejlů, položit před dopečením na různé druhy masa a ryb, případně jako podklad brusinkového terčíku v klasické české svíčkové omáčce.

30.11.2012 v 15:28 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:23

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  13:20

Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

Íránku zmizelou při protestech sexuálně zneužili a zabili, uvádí tajný dokument

30. dubna 2024  13:18

Šestnáctiletou Íránku, která zmizela v září 2022 při protivládních protestech, sexuálně zneužili a...

Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů, bez jídla a vody

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 149
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2570x
RIK je bývalý šéfredaktor několika internetových stránek zaměřených na motorsport a momentálně volný spolupracovník www.motorelax.cz. Kromě toho založil motokárový šampionát www.kartrace.cz, který nyní funguje jako občanské sdružení. V poslední době našel zálibu ve vaření. Takové jsou RIKovy koníčky, občanským povoláním je zapřažen v mezinárodní společnosti poskytující IT služby.