Naši emigranti versus imigranti z Afriky

Stále častěji používají obhájci přijímání imigrantů argument, že přijímat je naše povinnost, protože emigranti z ČSSR byli také na západě přijímáni. Pokusím se zde prokázat chatrnou logiku takového tvrzení.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Těch co používají tento veskrze emocionální a manipulativní argument je mnoho. Vezmu si jako příklad Cyrila Svobodu, který tento názor přehledně shrnul do tří bodů. Napsal:

Jsem zastáncem migračních kvót, a to ze tří důvodů:

• Zaprvé, když emigrovali kdysi lidé z Československa, tak nás také země přijímaly, takže máme co vracet.

• Zadruhé, zvykli jsme si, že dostáváme peníze, ale už tolik jich do společného chodu nedáváme.

• A zatřetí, Česká republika zvládne pět set uprchlíků.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vezměme si tedy bod po bodu. Začnu od posledního:

• Česká republika zvládne pět set uprchlíků.

Česká republika možná opravdu zvládne pět set uprchlíků. Jenže již nyní se ozývají hlasy, aby se ještě více zjednodušil mechanizmus „slučování rodin“. V praxi to bude znamenat, že každý komu bude přiznáno povolení k pobytu, bude mít právo přivést si i svoji rodinu. Afričané mají velké rodiny…

Dále, tak ok, kvóty přidělí Němcům dvacet tisíc přistěhovalců, nám pět set, každé členské zemi Unie nějaké… Jenže u Evropských hranic jich čekají miliony. A Afrika má 1,5 miliardy obyvatel. Všichni chtějí žít lépe, kdo by nechtěl? Co tedy dál? Přijmeme pět set uprchlíků a podle Cyrila Svobody je zvládneme. A potom zájemci o přistěhování do Evropy zmizí? Další nebudou? Určitě ne. Posíleni vědomím, že Evropa přijímá, fronta se ještě prodlouží. Budou muset být další vlny přerozdělování. A to tak dlouho, než v Evropě buď vypukne nějaká občanská válka, nebo než se ujmou moci strany, které začnou uprchlíky vracet.

 

• Zvykli jsme si, že dostáváme peníze, ale už tolik jich do společného chodu nedáváme.

Toto skoro ani nestojí za slova. EU nikomu žádné peníze nedává, protože žádné nemá. EU peníze od států vybere a potom je přerozdělí. O žádné dárečky se nejedná. Ano, státy jsou několik let po přistoupení obvykle většími příjemci než plátci. Po nějaké době a po přistoupení nových zemí, se však země stává převážně plátcem. Pokud není chronicky chudá, což naše země není.

 

• Když emigrovali kdysi lidé z Československa, tak nás také země přijímaly, takže máme co vracet.

Toto je hlavní argument apologetů imigrace a je to ten nejpitomější.

Předně, z naší země v několika vlnách uprchli lidé v řádech tisíců, max desetitisíců za dekády.

Často šlo o elity, vědecké pracovníky, lidi, kteří měli informace, že za svoji práci budou na západě lépe ohodnoceni, protože jejich odbornost je tam nedostatková a žádaná. Jistě, odešlo i mnoho lehkoživků. Dovedu si představit, že takový Jaroslav Hutka asi Nizozemské HDP nevytrhl. Pravděpodobnější je, že byl příjemcem dávek. Ale rozhodně nevyžadoval nějaké extra buřty a netyranizoval své nové sousedy. Nejspíš o něm ani nevěděli.

Zkrátka – Češi a Slováci se integrovali naprosto lehce a bez problémů. Naučili se jazyk a prakticky se stali Němci, Švédy, Američany. Stejná kultura, stejná víra, stejné hodnoty. A ponechali-li si svoji původní českou, či slovenskou identitu, je prakticky pravidlem, že jejich děti byli již plně naturalizovanými příslušníky nového národa.

Neslyšel jsem o tom, že by Češi utekli na západ před komunismem a vzápětí se usilovně pokoušeli jim ho tam nainstalovat. Jako činí prchající muslimové s Islámem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Často se nás také ptají: „Jak by se vám líbilo, kdyby se před rokem 89 na vás lidé na západě dívali jako na líné parazity, které u sebe nechtějí“?

Odpovím jim.  Zamyslel bych se nad tím, proč nás nechtějí. Upřímně, vzpomínám si, že za komunistů vždy kolovaly zprávy, které země přijímají a které již nepřijímají a já se vždy divil, když se ukázalo, že stejně vždy přijímají. Už tehdy mi to přišlo trošku divné.

Když se v 90 roce otevřely hranice, tak se v obchodech Rakouského pohraničí objevily cedule: „Češi nekraďte !“  Hodně lidí se tehdy cítilo pobouřeně, ale já ne.  Opravdu si někdo myslí, že by rakouští obchodníci začali hromadně vystavovat takové cedule jen tak z plezíru? Bez důvodu? Určitě ne. Pokud psali: „Češi nekraďte“, tak tam nejspíš Češi kradli.  (případně jiný národ, který do Rakouska přicestoval z Čech) Veškeré výtky je tedy nutno  adresovat do vlastních řad.

Jsem si jistý, že žádný Němec neprotestuje a ani neřeší, pokud se mu do země přistěhují například Nizozemci. Nemají s nimi žádnou špatnou zkušenost, tak prostě neprotestují.  S Afričany mají zkušenost jinou, tak protestují. A pokud udělají špatnou zkušenost s Čechy, tak budou protestovat také. Máte jim to za zlé? Já nikoli. Je to přirozené.

Takže moje odpověď je nasnadě. Západ přijímal uprchlíky z ČSSR proto, protože mnohé z nich potřeboval a s těmi co nepotřeboval alespoň neměl potíže. Pokud s nimi potíže měl, neměl je přijímat, nebo je měl nekompromisně vracet. Pokud to tak nedělal, jeho chyba. Stejná jako chyba, kterou dělá dnes.

Nedlužíme nikomu nic. A Africkým zemím už vůbec ne.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otázka je, jak dopravit k uším politiků, že toto je věc ve které se výjímečně většina národa shodne. Dostat lidi do ulic je téměř nemožné jak se ukazuje. Škoda - věřím, že nějakých dvě stě tisíc lidí na Letné by dodalo Chovancovi a Sobotkovi odvahu se vzbouřit až budou v Bruselu na koberečku. Mohli by si při tom stoupnout třeba za Orbána. Ten se, zdá se, nebojí… Ví, že nemají JAK ho přinutit.

Druhá možnost je důsledně nevolit politiky, kteří se na tomto zločinu podílejí. Ale to předpokládá orientovat se v tom, kdo je kdo a co dělá ... a nenaskočit na háček pseudotémat, předkládaných nám médii vždy před volbami, kterými vždy docílí, že lidé stále znovu volí ty samé strany a lidi. Ty co jsou součástí problému, nikoli řešení.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oto Jurnečka | čtvrtek 14.5.2015 14:06 | karma článku: 41,18 | přečteno: 3195x
  • Další články autora

Oto Jurnečka

Desatero Vidláctva

6.7.2023 v 12:36 | Karma: 30,40

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - IV

6.7.2023 v 11:33 | Karma: 14,23

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - III

5.7.2023 v 13:44 | Karma: 14,20

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - II

4.7.2023 v 15:04 | Karma: 17,24

Oto Jurnečka

Manifest skutečné ekologie - I

3.7.2023 v 11:49 | Karma: 19,93