Karel Gott mit uns potřetí a naposledy. Díky Karle

Říkal jsem si, že to neudělám, protože vše bylo, či bude řečeno, lépe. Výstižněji, odborněji, vtipněji. Ale napadla mne přece jen jedna věc, o které se asi moc psát nebude. Jak nás Karel všechny převezl.

Jednak tím, jak odešel. V nedávné době, kdy nás všechna média připravovala na nejhorší, se po hospitalizaci v nemocnici, vrátil na svůj věk ve vynikající formě a oslavil se svými fanoušky a příznivci osmdesáté narozeniny. No a teď, když jsme pod dojmem věcí nedávných, většinou brali tu jeho akutní leukémii pomalu jako takovou "silnější rýmu", najednou si prostě umře. A možná se někde usmívá, jaké šílensrví se kolem toho jeho odchodu strhne a co všechno tím způsobil.

Nedávno jsem četl na Echu, že prezident Zeman uvažoval o tom, že mu udělí vyšší státní vyznamenání. Určitě se to doneslo i ke Karlovi. Přemýšlím, co si o tom asi pomyslel? Možná se pousmál a řekl si - mám já to zapotřebí? Prezident prý poznamenal, že letos to už stejně nestihne, protože seznamy jsou hotové. A mám já celý další rok někde číst a poslouchat, kolikže je mezi námi lidí významnějších, charakteru ryzejšího, či zásluh vyjímečnějších? Zase se bude vytahovat nějaká anticharta, Husák a podbízivý popík a kdovíco ještě a ta správná kulturní fronta bude psát výzvy a podepisovat petice, že je ostudou přijímat vyznamenání od někoho, kdo ... "však víme od koho"... No a přišel na to, jak s nimi všemi prostě vy...šplouchnout. Šel si lehnout a v klidu si umřel.

Stále si myslím, že Karel Gott byl jedním z "největších Čechů naší doby". Když jsem svého času hledal na internetu jeden zapomenutý vtip, náhodou jsem narazil na jednoho starého vousáče: ":...encyklopedie za sto let uváděly u hesla V.H. pouze "málo významný politik“ v éře Karla Gotta". Chudák Gusta H. byl operativně inovován a nahrazen Václavem I.. (Kterýžto je určitě dávno nahrazen Václavem II, ne-li Milošem). Chtělo by se říct, že prezidenti přicházejí a odcházejí, ale Karel zůstává.

Redaktor z Reflexu, pan Tesař, v jednom ze svých komentářů kdysi vtipně uvedl, že Češi umějí žít bez Boha, ale bez Gotta ne. Že ačkoli jsou kostely poloprázdné, Karel neustále vyprodává sportovní haly.

Ode dneška se to budou muset naučit. Sbohem Karle.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jurčák | středa 2.10.2019 22:13 | karma článku: 23,88 | přečteno: 635x