Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie v Libyi po intervenci NATO

Americký prezident Barack Obama přiznal, že intervence v Libyi se pokazila. Viní z toho Nikolase Sarkozyho, Davida Camerona a částečně evropany. Věřil prý evropanům, že se budou více angažovat. Nezmínil však  Hillary Clinton....

Prezident USA včera uvedl, že americká  podpora vojenské operaci NATO v Libyi (2011) byla chybou. Francie a Velká Británie mají určitě velký podíl na současné situaci, která s libyjskou vojenskou operací souvisí, ale hlavním válečným štváčem v Libyi pro mě zůstává Hillary Clinton.

Nepokoje v Libyi začali demonstracemi, stejně jako v jiných arabských zemích v lednu 2011. Demonstranti zapalovali policejní stanice, do rukou se jim dostali zbraně a přerostlo to v povstání.

Arabské jaro začalo počátkem roku 2011 v Tunisu a přeneslo se do dalších arabských zemí.

Povstalci vytvořili jakousi Národní radu již v březnu (5.3) v Benghází a označili se jedinnými představiteli celé Libye. Francie tyto lidi, které by klidně někdo mohl nazvat teroristy, nebo radikálními islamisty okamžitě uznala (10.3) ! Následně je uznal i Katar. Velvyslanectví USA okamžitě přerušilo vztahy s Muammarem Kaddáfím. Hillary Clinton později dokonce zakázala americkým generálům s ním komunikovat, ač chtěl dost možná vyjednávat o situaci v Libyi. Hillary Clinton chtěla tuto válku !

Většina zemí EU odsuzovala násilí a přála si dialog. Rada bezpečnosti OSN zablokovala Kaddáfího účty. USA uvalily sankce a nevyloučili použití síli.

Líbye byla před Kaddáfím, v roce 1951 nejchudší krajinou světa. Před vpádem NATO měla Libye nejvyšší životní úroveň v Africe ( větší než Rusko, nebo Brazílie ). V Libyi bylo bydlení považováno za lidské právo. Manželské páry dostávali příspěvek na bydlení v přepočtu milion korun. Elektřina byla zdarma. Před nástupem Muammara Kaddáfího byla schopna číst jen pětina populace. Před vpádem těch "osvobozujících" sil NATO bylo školství zdarma a gramotnost obyvatelstva byla 83%. Všechny půjčky měli úrok nula. Každý Libyec, který si koupil auto na něj dostal příspěvek od vlády 50% a litr benzínu stál 2,6 koruny za litr.

Možná osudovou chybou Kaddáfího bylo, že chtěl zavést zlatý africký dinár, aby nemuseli být platby za ropu pouze v dolarech. Bývalý prezident Francie to označil za finanční hrozbu lidstva! Kaddáfí pracoval v zájmu Libye a pro své libyjce. Kaddáfí chtěl přímou demokracii, nikoli parlamentní a chtěl, aby se lidé zastupovali sami ( vše je popsáno v jeho Zelené knize ). Na videích je vidět jak projíždí Tripolisem a desetitisíce lidí ho zdraví a mávají mu.

1.7. 2011, když již tvrdě probíhalo bombardování američanů, francouzů i britů se na Zeleném náměstí v Tripolisu shromáždilo 1,7 milionu lidí, aby vyjádřili odpor proti této agresi a  protestovali proti bombardování, neboli se protestního shromáždění zúčastnilo 95% obyvatel Tripolisu a třetina všech obyvatel Libye.

18.3. 2011 vyhlásil Kaddáfí okamžité příměří a zastavení válečných operací, které vedl proti vzbouřencům ( dnes jsou již nazýváni teroristy a radikálními islamisty ).

19.3. 2011 byla zahájena vojenská intervence vzdušných sil USA, Francie a Británie, aby údajně ochránili civilní obyvatelstvo. Francie přiznala, že ty hodné demonstranty proti Kaddáfímu vyzbrojovala zbraněmi, prý k ochraně civilních obyvatel. Na straně rebelů bojovala i armáda Kataru. Ruský ministr zahraničí Lavrov tehdy varoval, že mezi "povstalci" jsou s velkou pravděpodobností radikální islamisté. Dokonce i velitel NATO, J. Stavridis potvrdil, že tajné služby zaregistrovali stopy Al-Kaidy a Hizbaláhu. Velvyslankyně USA při OSN, Susan Rice tyto informace ignorovala.

Americká ministrině zahraničí Hillary Clinton rozšířila celou akci na svržení vládního režimu Muammara Kaddáfího ( dle některých odborníků to bylo mimo mandát OSN ). Například Německo nenasadilo v Libyi jediného vojáka. Hillary Cllinton chtěla spolupracovat s "umírněnými" islamisty, ze kterých se rázem stali bojovníci za svobodu. Dnes jsou již známé komentáře paní Clinton po brutálním lynčování a smrti Muammara Kaddáfího. Zvládla to jedním slovem... wow ( senzace, nářez ). Celou akci pak okomentovala stejně slavným výrokem..We came..we saw..he died ( Přišly jsme..viděli jsme..on zemřel ).

Libye je dnes rozvrácený stát, kde panuje chaos a násilí. V zemi působí více skupin radikálních islamistů a vroce 2013 bylo zavedeno právo Šaría. Islamisté nastolují vlastní zákony. Akce NATO a americký vývoz demokracie skončil opět chaosem a násilím. Libye je zpět ve středověku. Někteří odborníci právě Libyi jmenují jako novou zemi všech radikálních islamistů. Civilní obyvatelé trpí a ženy pozbyly svých práv.To je výsledek této akce. Lidé tam umírají každý den.

Na závěr napíši slova amerického senátora Randa Paula....Její dychtivost jít do války v Libyi, by ji měla zabránit, aby byla brána v úvahu jako příští vrchní velitel ozbrojených sil USA.

Modlím se za to, aby měl pan senátor pravdu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Juda | pátek 11.3.2016 16:31 | karma článku: 35,56 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Patrik Juda

Hrůzné počty útoků kyselinou v Británii, Itálie nás chce trestat a ČR pošle stamiliony

Premiér Itálie Conte by chtěl trestat země, které odmítají migranty, protože jeho nová vláda je chce přerozdělovat. Británie a rekordní počet útoků kyselinou. Česko pošle stamiliony Africe a Piráti u nás ruší linku pro vozíčkáře..

13.9.2019 v 20:36 | Karma: 26,43 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Cirkus v Británii: Na studentky v sukních povolána policie. A co vymysleli naši Piráti?

Rodiče i studenti v Susssexu protestují a mají proč. Škola zakázala sukně. Naši Piráti vymysleli jak udělá maturitu každý i s nula body! Kdo všechno jsou ti architekti novodobé tyranie? Václav Klaus mladší byl dnes hostem Výzvy...

9.9.2019 v 20:09 | Karma: 41,40 | Přečteno: 2339x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Jan Hrušínský o Češích, kteří přišli k soše maršála Koněva.

Panu Hrušínskému prý přetekl pohár a promluvil o stalinistech a neonacistech, kteří se sešly u sochy maršála Koněva. Je to prý největší úpadek morálky, řekl pán, který odsuzuje dotace, ale saje jako pijavice a mluví jako hulvát...

7.9.2019 v 7:03 | Karma: 44,72 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Švédsko je ve válce a zodpovědní jsou politici. Nepěkné rekordy, ale premiér by oslavoval

Premiér chce slavit jak se Švédové starají jeden o druhého, ale zároveň i vychází manuál pro občany, jak přežít pracovní den. Švédsko dnes. Kalašnikovy, bombové útoky a počet střelby stoupl o 100%. Soudy a společnost si neví rady.

5.9.2019 v 8:47 | Karma: 40,76 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Ostatní

Patrik Juda

Každotýdenních 168 hodin fake news Nory Fridrichové a tvrdá drezúra diváků za naše peníze.

Objektivní ČT? Ha. Tahle země prý není pro mladý a tak by se dle paní Nory měli lidem 40+ zaplatit letenky do zemí mimo EU. Mladí vyjdou opět do ulic. ČT slaví a podporuje. Kdy už z veřejnoprávní obrazovky někam odletí paní Nora?

2.9.2019 v 1:26 | Karma: 42,78 | Přečteno: 2358x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

  • Počet článků 233
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2668x
Samotář a cestovatel

Seznam rubrik