Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Prakticky po r. 1989 je zjevil nový, cenný typ zboží - Informace. Obrovský předěl doby bývalé - Krajánek sděluje cosi u draní peří, světnice zaplněna a žasne ! Za komunistů klasika - Zprávy ze zahraničí - Sovětský svaz ! Pak Svobodná Evropa.

V současnosti - je doslova příval infa. Jak se v tom vyznat ? Vycházím z předpokladu, že žádné médium není objektivní. Proud je na mne spouštěn tak, aby vyvolal cílenou reakci. Je to logické, jsou tam prvky investora - Čtivost, sledovanost zájem o vyvolání nějaké atmosféry. Klasika - KSČ se vše dařilo, až to zkrachovalo. Nyní - Bude lépe ... !

Obrana existuje - Pracná metoda skládání si informací + osobní zkušenost + čtení mezi řádky. Příklad - Kdysi blahopřejně poselství z Nigerie, dostaneš prachy ! Aby jsi jich dostal ještě více - Pošli zálohu i nám ! Podobně kdysi banky - Čím nabízejí vyšší úroky = Banka je ve stavu horším ! Dnes ? - ANO, vol nás !

V podstatě, to ovlivňování je na identické bázi - jako filmy ! Oblíbené ty katastrofické - Hadi, mravenci, sopky, žraloci - všechno útočí ! Dobrovolně vystrašený člověk sedí rád v obýváku - Huráá, můj život nic moc - Nicméně tam je to ještě horší ! Většinově to končívá v krčmě - Rada moudrých = "Je to tak" ! Jiřka to potvrdila a František, taky hlavou pokyvoval ! To už zde bylo dávno - viz nadšenci - "A je to pravda" ! Píchaje prstem do řádků Rudého práva a ve vitrině to rovněž visí ! Vliv médií je, nepochybně ! Nejlepší jsou ta, které sdělují - vysílají to, co chce člověk slyšet ! .. :-)

2 0
možnosti
JT

Nejlepší jsou ty zpravodajské agentury, z nichž média čerpají. Úplně na vrcholu je JPP (Jedna Paní Povídala), Stará Blažková a zahraniční Rádio Jerevan;-D

1 0
možnosti
Foto

Jen bych dodal, že není nejen nutné, ale především možné všechny hypotézy nějak objektivně testovat. To je pouze ta naše urputnost racionálního myšlení, které potřebuje mít všechno v excelovských tabulkách (a stačí když tyhle tabulky přijdou od oficiálních autorit; v tom okamžiku ustává veškeré kritické myšlení). Nicméně u masmédií jsme bohužel už dávno, pradávno překročili hranici, na níž by ještě bylo možno pochybovat, zda na nás mají z globálního hlediska vliv spíše negativní než pozitivní.

Kdybychom se na to měli podívat pouze z pohledu stávající epidemie, pak by tato média člověku stačila na ani ne 5 minut, aby se dozvěděl, co je zase dnes povoleno a co zakázáno. Zbytek je ovšem samozřejmě psychologický, manipulativní balast. S čísly se čaruje jako nikdy, nomenklatura žije vlastním životem („nakažení“), a kam to všechno vede, to si chytří domyslí. Kdy tu naposled byla „celosvětová pandemie“, o níž by člověk nebýt masmédií leckdy nejspíš ani nevěděl? Jak píšete, stačí nepohybovat se v černobílých extrémech. Není to „chřipečka“, ale na druhou stranu, co se ve veřejném prostoru děje, je absolutní manipulace.

Ostatně nejsou snad masmédia celého světa soukromými společnostmi?

2 0
možnosti
Foto

Spíše by bylo zajímavé zjistit, zda množina chvilkařů se kryje ve významné míře s množinou chřípečkářů.

0 0
možnosti
Foto

Pokud média ovlivňují volební chování občanů, stejně tak jako komerční reklamy, tak je nutné připustit, že ovlivňují i vše ostatní.

2 0
možnosti
JT

Je také dobré si připustit, že to nedělají pro naše dobro, ale pro dobro majitele (obvykle nějakého globálního hráče);-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 1077
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 556x
Mám rád život a přirozenost. Víc je pro mě být, než mít. 

Tento blog jsem se rozhodl ukončit. Nezáleží na mě, jak dlouho tu ještě bude. Najdete mě:

https://www.tichy-blog.cz/

web: https://www.tichaci.cz/

email: tichy.jan.bnj@centrum.cz

Děkuji za přízeň, kterou jste mi zde věnovali.

Seznam rubrik