Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LR

;-)Autor tomu nemůže rozumět, protože neučil ekonomiku na univerzitách v USA.

0 1
možnosti
OF

Karma.Pěkný článek , zvlášť pro ekonomického analfabeta jako jsem já.

Nicméně, sleduji i polský onet.pl. Bylo tam zajímavé video, nějaký mladý

polský ekonom vysvětloval situaci v Řecku. Dluh prý nedostane žádná EU

, nýbrž německé banky, veškerý pláč není pláčem za EU ale německé banky. Osobně my mě zajímalo kolik si Řeci půjčili, na jaký úrok  a kolik splatili. Bez toho jsou veškeré řeči o řeckém dluhu jen politickou propagandou. Dále obávám se, že my i Polsko kopírujeme řecký scenař,

jen se zadlužujeme.

0 0
možnosti
Foto

Řecká ekonomika je už na euro zvyklá. Takže Vámi uváděné procesy už musely proběhnout, alespoň nedokonale, třeba v oblasti turistického ruchu. Když naopak třeba bude zavedena drachna v kursu 1:1 a klesne třeba na kurs 2:1, tak naopak se splácení zahraničního dluhu v eurech stíží, protože Řekové budou muset vydělat dvakrát tolik drachen a ceny vyjádřené v drachmách bude stejně vysoké jako třeba dnes. A to v nejlepším případě. Zavedení drachny není kouzelným proutkem na zlepšení podmínek pro splácení řeckého dluhu v eurech.

Předpokládáte-li, že se tím sníží mzdy a důchody na českou úroveň, tak nepočítáte s volným pohybem pracovních sil. Všichni práceschopní Řekové si začnou hledat práci v zahraničí a doma nezůstane nikdo, kdo by na ten dluh byl vůbec schopen vydělat.

0 0
možnosti
LR

To by "všichni práceschopní" Čechové už byli dávno v zahraničí.

Dluh v reálné kupní síle se má splatit ať je to v € nebo drachmách. O to nejde. Jde o to, že drachma zlepší podmínky pro ekonomiku, export, turistiku. A tedy usnadní i splácení dluhu.

Sama o sobě to nebude stačit. Řecko je po mnohaletém "řádění" socialistů přeregulované, má příliš mnoho státních neproduktivních zaměstnanců a mizernou legislativu pro podnikání.

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1006x
Milujem netradičné pohľady na tradičné veci. Oveľa radšej ako mainstream mám cestu proti prúdu. Hoci bývam na Slovensku, dianie v Čechách sledujem veľmi intenzívne - a to už od rozpadu federácie. Mám ukončenú VŠ ekonomického smeru a podnikám.

Seznam rubrik