Takový videoklip jste určitě v životě neviděli

Vznikl z nadšení a za pár tisícovek (což se vám po shlédnutí bude zdát nemožné). Je důkazem, že i v dnešní lehce ponuré době a finanční nouzi mohou vzniknout umělecká dílka pro čirou radost z tvorby. Vstupte, nebudete litovat!

Nebudete mi věřit, že od prvního nápadu k realizaci uplynulo dlouhých 6 let. A jen samotný nácvik trval rok a půl(!). To si mohou dovolit jen blázni, ale to my asi jsme. Spíš rovnou cvoci, protože dřít na tříapůlminutovém díle bez vidiny jediné koruny honoráře takovou dobu se dá posoudit jen jako psychiatrická diagnóza. Doufám, že ta zpocená záda nebudou ve videoklipu vidět (i když mokrá záda uvidíte). Máte-li rádi zpěvačku Adele, tak právě ona v klipu zpívá. Že nádherně, o tom asi pochybovat nikdo nebude, vždyť za hit Easy on me (a právě ten v klipu zazní) získala na jaře i ocenění Brit Award – píseň roku.

Proč si drze myslím, že jste takový videoklip nikdy neviděli? Tak za prvé, tanečních videoklipů vzniká v ČR velice málo – a je to věčná škoda, protože skvělých tanečních choreografií zde vzniká spousta. Za druhé, v klipu se tančí na vodní hladině, což samo o sobě opravdu není jednoduché. Za třetí, významná část tance-duetu se odehrává na stylizované oprátce. Je to prostě tanec na šibenici. To také určitě běžně neuvidíte. Za čtvrté, pro realizaci jsme nalezli neuvěřitelnou scenérii (hledali jsme ji půl roku!), není to žádné video, sejmuté mobilem v zaprášené tělocvičně. Točili jsme v ohromném otevřeném prostoru zatopeného lomu, místě temně ponurém a zároveň fascinujícím. No jen se podívejte, jak to při natáčení vypadalo.

Dechberoucí scenérie lomu.

A teď už k tomu, „co tím chtěl básník říci“. Velice nerad podávám ke svým choreografiím nějaké podrobné výklady, buď dílo mluví a oslovuje samo nebo je něco špatně. Ale přeci jen pár slov. Téma choreografie vychází z části textu písně Adele: I know there is hope in these waters / But I can't bring myself to swim / When I am drowning in this silence (Vím, že v těchto vodách je naděje / Ale nemůžu se přinutit plavat / Když se topím v tichu).

A stejně tak sama zpěvačka Adele se v celé písni vlastně omlouvá za chyby ve vztahu z minulosti: Go easy on me, baby / I was still a child / Didn't get the chance to / Feel the world around me (Buď ke mně shovívavý, zlato / Byla jsem ještě dítě / Nedostala jsem šanci / Pocítit svět okolo sebe.

Stylizovaná oprátka v duetu symbolizuje právě ono pošramocení vztahu dvou lidí, kteří se jinak zjevně mají rádi. Také jste něco podobného v životě zažili? Kdo ne, ať hodí kamenem. V závěru klipu se v dosud pustém prostoru náhle objevuje řada postav v černém. Jsou to voyeuři, slintavě šmírující zamilovaný pár? Jsou to smuteční hosté na pohřbu vztahu? Nebo černí andělé, rozprostírající milosrdná křídla nad dvojicí protagonistů? Nechávám na vaší fantazii.

Na závěr mám velkou prosbu. Nepouštějte si toto video někde v tramvaji na malém mobilu se staženým zvukem, přijdete o 99 % zážitku. Alespoň na obrazovce počítače, notebooku či tabletu. Ideálně, pokud máte chytrý televizor s velkou úhlopříčkou a aplikací YouTube v něm, zvolte rozhodně tuto možnost, protože obrazovka, jak známo, „žere“ pohyb i výraz. A teď už nechte na sebe vodní verzi písně Easy on me působit. S pokorou a bázní budu očekávat vaše příspěvky v diskusi.

 

Autor: Josef Prouza | pondělí 3.10.2022 9:14 | karma článku: 33,77 | přečteno: 5045x