Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpátky do Středozemě

Konečně! Milióny a milióny fanoušků Tolkienovské ságy se konečně dočkaly. Hobit, příběh který předchází Pánovi prstenů, se konečně dostává do našich kin. Natáčel se opět na Novém Zélandu a pod křídly režiséra Petra Jacksona.

Dlouhých devět let uběhlo od úspěšné premiéry Pána prstenů: Návrat krále, tedy třetí části trilogie Pána prstenů, která získala jedenáct Oscarů a dostala se v té době až do nejlepší trojice oceněných filmů, hned po filmu Ben Hur (1959) a Titanic (1997).

Co předcházelo natáčení

Původně se očekávalo, že po velmi úspěšných filmových adaptacích Tolkienovi trilogie Pán prstenů společnost New Line Cinema nezaváhá a pustí se vzápětí do Hobita, ale nestalo se tak. Jedna z mnohých možných příčin mohla být i to, že režisér Petr Jackson měl v plánu další projekty, které chtěl ještě uvést do realizace…proto byl hledán nový režisér, kterým se stal Guillermo del Toro, režisér Hellboye, který však po následných dvouletých tahanicích a odkladech začátku natáčení sám odstoupil a přenechal místo jiným.

Po mnohých nesrovnalostech ohledně vyplácení herců, komparsu, souzení společnosti New Line Cinema se synem spisovatele J. R. R. Tolkiena Christopherem Tolkienem ohledně nedodržené smlouvy, co se týče vyplácení peněz, autorský práv na případného Hobita, a také příchod krize, která vyvolala protesty obyvatel z Nového Zélandu, kterým se nelíbilo, že by se případný film nenatáčel opět na Novém Zélandu, ale kvůli úsporám peněz někde v Evropě, se všechno konečně rozběhlo.

Vzpomínka na Tolkiena

V únoru 2011 se konečně kamery spustily a na Novém Zélandu se opět začal natáčet film podle světoznámého spisovatele Johna Ronalda Reula Tolkiena, který je někdy považován za zakladatele fantastického žánru. Jak sám ale říkal, vůbec nechtěl Pána prstenů vydat. Jeho příběhy, které psal, měly sloužit jen pro pobavení jeho dětí, ale na nátlak svého pomocníka jej vydal, ač ne podle svých představ jako jednu knihu, ale jako trilogii. Sám autor nikdy neprozradil, prý ani nevěděl, jaké dvě věže ve druhém díle Pána prstenů myslel a zároveň o názvu ke třetímu dílu tvrdil, že moc prozrazuje z děje.

Na co se tedy můžeme opět těšit

Film Hobit bude mít nakonec místo dvou dílů hned díly tři. Ten první s názvem - Hobit: Neočekávaná cesta (The Hobit: The unexpected journey) přichází do kin právě dnes, další část s pracovním názvem The Hobbit: The Desolation of Smaug bude mít premiéru přesně o rok později (13. prosince 2013) a nakonec třetí film ze Středozemě ponese název - There and Back Again (18. července 2014).

Studio MGM vydalo v nedávné době dlouhé tiskové prohlášení, které sděluje to, kdo se objeví ve filmu: V roli Bilba Pytlíka se představí Martin Freeman, postavu Gandalfa si zopakuje Ian McKellen. Jako trpaslíci se představí Richard Armitage (Thorin Pavéza), Ken Stott (Balin), Graham McTavish (Dwalin), William Kircher (Bifur) James Nesbitt (Bofur), Stephen Hunter (Bombur), Rob Kazinsky (Fili), Aidan Turner (Kili), Peter Hambleton (Gloin), John Callen (Oin), Jed Brophy (Nori), Mark Hadlow (Dori) a Adam Brown (Ori). Své role z Pána prstenů si připomenou i Cate Blanchett (Galadriel), Andy Serkis (Glum), Elijah Wood (Frodo) a Orlando Bloom (Legolas).

Anotace na film Hobit: Neočekávaná cesta (text distributora)

„Hobit“ sleduje cestu ústřední postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě, jejímž cílem je znovu si nárokovat ztracené trpasličí království Erebor, o které hobity připravil drak Šmak. Díky čaroději Gandalfu Šedému se Bilbo ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Jejich cesta je zavede do divočiny, přes tajemné země, kde se to hemží zlobry a skřety, smrtelnými obřími pavouky a kouzelníky. Ačkoli cíl jejich cesty – Osamělá Hora - leží na východě, musí se nejprve dostat z jeskynního systému, kde se Bilbo ztratí a narazí na někoho, kdo mu navždy změní život... na Gluma. Tady, sám s Glumem, na břehu podzemního jezera, skromný Bilbo Pytlík objeví nejen hloubku lstivosti i odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, jenž skýtá nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý, zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže ani tušit.

Takže vzhůru do tajuplné Středozemě a vraťte se tak zpátky do časů Pána prstenů!

Autor: Josef Němec | čtvrtek 13.12.2012 3:03 | karma článku: 7,76 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

Lišit se od druhých se nevyplácí. Můžeme se sebevíc snažit o to, abychom byli šedivými myškami, které proplouvají světem a žijí vlastním životem, ale co když máme opravdu něco fyzicky nevšedního,...

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,47 | Přečteno: 298x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

Myslet si, co chci, je jedna věc. Říkat něco veřejně, je ale věc druhá. Pro někoho možnost sebe prezentovat se za každou cenu může vést k nespokojenosti lidí kolem, což leckdy vyvolává pomluvy a překrucování skutečností.

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Minulost ožívá a ani policie si neví rady

Je těžké žít se ztrátou někoho blízkého. Člověk nám někdy odejde a fyzicky zemře, v našich myslích ale i poté zůstává. Jenže co když se nacházíme v tak náročné životní situaci, že se nakonec musíme vzdát někoho, koho milujeme...

5.12.2023 v 21:38 | Karma: 6,63 | Přečteno: 449x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Požár se nezapomíná

Vzplanutí. Ať je to v době dětství, dospívání či v samotné dospělosti, vždy se na každé z nich vzpomíná se srdcem v oblacích. Někdy ten oblak připomene nejkrásnější chvíle života, jindy období, kdy jsme podlehli někomu...

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90 | Přečteno: 154x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

Trvá to dny, leckdy týdny a měsíce, jindy zase roky a mnohdy i věčnost. Jakákoliv ztráta v kterékoliv podobě může na nás působit na malou chvíli, krátkou dobu, nebo nás čas od času neustále překvapovat nejen v období zastavení se

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89 | Přečteno: 229x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Počet povolených oddlužení v minulých letech klesl, bylo jich skoro 18 tisíc

1. června 2024  12:06

V Česku v posledních letech ubývá návrhů na oddlužení a povolených oddlužovacích procesů. Vyplývá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 425
  • Celková karma 5,47
  • Průměrná čtenost 500x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).