Ozývá se nitro

Stalo se vám někdy, že jste chtěli zapomenout na některé, především špatné, věci, které se vám staly (smrt příbuzného, rozchod s dívkou/chlapcem,…)? Šlo vám to tak lehce? Kolik potřebuje času naše duše, aby se s něčím takovým srovnala?

S něčím podobným se potýká hlavní hrdina - Jan Forstner. Ten se vrací po mnoha letech zpět do své domoviny, městečka Fahlenbergu, kde prožil své, vcelku šťastné, dětství až do osudných událostí, které vše obrátily naruby.

Byl jako dvanáctiletý svědkem úmrtí, možná trochu poblázněné, mladé dívky a sousedky Alexandry Marenburgové, která v noci utekla z nemocnice. Propadne se pod ní led. A Jan ji nedokáže zachránit.

Zdrcen smrtí se brzy nad ránem vydává na místo činu, kde se snaží nahrát ducha Alexandry (podle vyzkoušené teorie, jak psali v knize) – chce tak zjistit, proč utekla.

Nepovede se mu to.

Přitom pokusu navíc zmizí jeho mladší bratr Sven, po kterém zbude jen roztrhané spodní prádlo.

Má to nějakou spojitost se smrtí Alexandry? Kam zmizel Sven? Je mrtvý?

V tu samou noc opouští dům i jejich otec (psychiatr), který po naléhavém telefonátu (snad to má spojitost se Svenem) odjede pryč a již se nevrátí.

Má těžkou autonehodu, jeho vůz dostane na zamrzlé vozovce smyk, narazí do stromu, a on na místě umírá.

Jan se vrací do kliniky, kde otec pracoval, a má tam nastoupit jako nový lékař. Snaží se sám sebe přesvědčit, že je se vším smířen – smrtí Alexandry, bratra, otce, ale i matky, která si před lety vzala život a nepřímo tak označila Jana viníkem toho všeho (především zmizení Svena) – ale není tomu tak.

Stále řeší zacelené rány, které se mu na novém pracovišti opět otevírají.

Jak do všeho zapadá případ asexuální pacientky Nathalie, která spáchala sebevraždu před samotným Forstnerem? Může za to jen podoba s Alexandrou? Kdo je Carmenin „milenec“? Proč se všichni mají obávat červené místnosti s křeslem? Proč mizí z archivu dokumenty z roku 1985? Spojuje všechny strasti již zmiňovaná klinika?

Příběh s překvapivým koncem vás nadchne od první stránky. Mrazivý, strhující děj vás zavede do vzpomínek zhypnotizovaných pacientů, ale prostřednictvím reality zažijete i svůj vlastní strach. Co skrýváte před světem vy sami?

Název knihy: Mrazivé ticho (Kalte Stille)

Autor: Wulf Dorn (http://www.wulfdorn.net/)

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: leden 2013

 

Omlouvám se za chyby a děkuji Knižnímu klubu za RC copies.

Autor: Josef Němec | úterý 1.1.2013 1:01 | karma článku: 6,99 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,48

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89