Nikdo není šťastný, když je sám.

Každému někdy někdo chyběl nebo ještě chybí. Někdy to nechtěl před ostatními uznat, jindy byl rád sám a bez všech. Jedinečnost člověka prostě nezná mezí a srdce každého není srdcem všech. I hlavní hrdina „knihy, příručky o tom,Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii, ví své.

NĚKDO pochází z chudé vesnické rodiny někde na asijském kontinentě. Nežije sám, má mnoho sourozenců, což je v jeho světě naprosto normální a zcela obvyklé. Matka onemocní rakovinou a, i přes snahu soukromých doktorů, jež jsou placeni z úplatků z nelegálního kopírování a distribuce filmů na dvd, nakonec umírá. Zničen je nejen NĚKDO, ale i jeho otec.

Společně procházíme všemi etapami jeho života, které jsou jedním z kamínků, jež vyplňují asijský společenský systém. Hlavní podstatou jeho já je být lepší a hlavně mít se dobře. Nezáleží mu na tom, jestli nakonec zůstane sám. Jenže pohled na věc a postavení v rámci společnosti mu změní Krásná dívka.

Může se každý vypracovat od úplné nuly na absolutní vrchol? Lze to bez úplatků a politické příslušnosti? Na čem nakonec záleží?

*

Ale když čtete knihu, vidíte před sebou černé znaky na rozemletém dřevě, nebo, což je čím dál častější, tmavé pixely na světlé obrazovce. Aby se tyhle symboly přeměnily na postavy a události, musíte použít představivost. A když si něco představujete, vytváříte. Kniha se stává knihou až tím, že ji čtete. Každé z milionu různých čtení dává vzniknout jedné z milionu odlišných knih, stejně jako může z vajíčka poté, co se k němu přiblíží usilovně plavající a skotačivě dovádějící spermie, vzniknout na milion odlišných lidí.

Čtenáři nepracují pro spisovatele. Dělají sami pro sebe. V tom tkví, pokud tedy pomineme jistou zkreslenost, podstata četní. A odtamtud vede i ukazatel na cestě k bohatství.

*

Vzít, anebo nevzít do ruky? To byla obtížná a velice zásadní otázka u této útlé knížečky, která mě lákala názvem, ale už ne tolik obálkou. Co bych měl vlastně očekávat? Nevěděl jsem. Ale udělal jsem správnou věc a vrhnul jsem se na ni. Velmi mile mě překvapila nejen podáním „příběhu NĚKOHO“, ale především myšlenkami, které tam zaznívají. Nebude od věci zpříjemnit si touto knihou ještě nějaké to odpoledne. Určitě tam najdu pro sebe něco nového.

 

Název knihy: Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii (How to Get Filthy Rich in Rising Asia)

Autor: Mohsin Hamid (http://www.mohsinhamid.com/)

Nakladatelství: Odeon (http://www.odeon-knihy.cz/)

Vydáno: březen 2014

Autor: Josef Němec | čtvrtek 20.3.2014 18:45 | karma článku: 4,02 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,47

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89