Kdybychom sami neměli spoustu chyb...

… nepůsobilo by nám takové potěšení všímat si jich u ostatních. Zajímavá a vcelku pravdivá myšlenka, nemyslíte? Souhlasila by se mnou zajisté i švédská královna přezdívaná „Minerva severu“ – Kristýna I. Švédská ze starého a významného rodu Vasovců, o které vypráví kniha, kterou vydalo nakladatelství Knižní klub – Šachovnice královny.

Životní příběh severské „krásky“, která nebyla od Boha obdarována skorou žádnými ženskými zbraněmi, bojuje o svoje postavení každičký den.

Matka ji nechce vidět, nemá pro ni tu mateřskou lásku, kterou by tak potřebovala. A otec? Její vzor a významný evropský vládce je zabit v bitvě u Lützenu.  Jaký osud má pro ni, potomka reformátora Gustav II. Adolfa, přichystané Švédské království?

Vychovávaná jako princ, nejen v lovu, ale i v četbě významných spisů. Neúčastní se žádných bálů, výstředností l, či jiných velkolepostí. Po vzoru francouzského kardinála chce založit univerzitu, která by pozvedla zdejší vzdělanost. Zve do Švédska významné osobnosti a filozofy tehdejší doby, Descartese nevyjímaje.

Regentská rada má s ní však své plány. Musí se vdát, aby zajistila rodovou linii, a také aby mohl nějaký muž vládnout místo ní. Přece nebude po vzoru Alžběty I. na věky panenskou královnou, nebo ano?

„Nedokázala bych snést, že mě muž využívá jako rolník, který obdělává svoje pole,“ tvrdí a odrazuje se od slov mnohých lidí, kteří se kolem ní objevují, a dvoří se jí.

Změna je život.

Rozhodne se proto vzdát trůnu a konvertovat ke katolictví. Odjíždí do Říma, kde potkává svou lásku a naplno se věnuje umění.

*

Jakýsi rozmarný bůh pro mne kreslil nová dobrodružství, čmáral uhlem pod bouřkovou šedí a vybledlými zlatými odlesky novou mapu říše zamilovaných. Zatímco jsme pokračovali v cestě na Mantovu, viděla jsem, jak slunce líčí kopce karmínem a dekadentními odstíny červeně. Byla jsem šťastná. Všem těm, které o sobě a druhých pochybují, bych ráda skrytě řekla: Milujte své štěstí bez rozmyslu a studu. Ať je předmět vaší touhy jakýkoli, láska vám dodá sílu. Má stejně magickou moc, jakou působí na ženy ozdoby, které je zkrášlují. Činí je neporazitelnými, sebejistými, jako kdyby přestávaly patřit k obyčejným smrtelníkům a stávaly se jinými.

Kdo z vás někdy nesnil o tom, že změní svůj osud? Že hodí za hlavu každodenní starosti a obleče si nový šat, v němž světu ukáže své ničím neomezené schopnosti? Právě to jsem z Boží milosti a vůle kardinála Mazarina v tu chvíli prožívala. Dostala jsem příležitost vyměnit svůj současný, tak trochu bastardní status za královský trůn a vstoupit do španělské Neapole jako panovnice. Ještě jednou upře Evropa překvapené zraky na tu, o jejíchž záměrech neměl nikdo ani tušení. Dám sbohem Římu, který mě svého času vítal s jásotem a okázalostí jako ještě žádného panovníka, a nechám za sebou hlubokou stopu, v níž se míchá světské a posvátné jak v dobrém, tak ve zlém. Začnu psát novou stránku svého života,…

*

Jenže ta láska není Láska s velkým L, po které tak Kristýna touží a dychtí, i když v mezích, neboť si uvědomuje ten silný, mužský pud vlastnit ženy. Je využívána, ale zprvu to sama netuší, bývá rozhazovačná, dostává se do dluhů…Společnost jí miluje i nenávidí, poklonkují se jí mnozí, ale za zády je pomlouvána.

Dočká se vysněného štěstí? Stane se opět královnou? Vdá se a porodí potomka? Splní si sen o velké lásce?

Výborně slazená kniha. Díky jejímu prostřednictví zažíváte příběh, který vypráví nejen samotná královna Kristýna, ale i její blízké okolí. Žádné suché výklady, ale opepřený život, smýšlení a činy významné osobnosti na pozadí evropských dějin. Skvělý jazyk, poutavost a vyprávěcí styl. A překvapení samotné hlavní postavy, o které se dozvídáme mnohé, možná i to, co sama nevěděla.

 

Název knihy: Šachovnice královny (L'échiquier de la reine)

Autor: Yann Kerlau (http://yannkerlau.com/)

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: únor 2013

 

Omlouvám se za chyby.

Autor: Josef Němec | sobota 23.2.2013 17:32 | karma článku: 5,87 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Josef Němec

Ať už jde ten detektiv někam!

Vychloubání, kam se člověk podívá. Noviny o něm vypráví jako o bohovi. Ale beztak si neumí poradit ani s vlastními vyšlapanými botami. Co by udělal, když by za ním přišla Francouzka, která hledá svého příbuzného? Našel by jej?

2.7.2020 v 20:58 | Karma: 7,66 | Přečteno: 637x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Cesty zpět nás zničí

Vymanit se z prostředí, ze kterého pocházíme, není leckdy snadné. Někdy zcela nemožné. Nemůžeme totiž zapírat naše rodinné vazby, jen je přijmout a naučit se s nimi nějak žít. Ale co když to nezvládneme? Může nás náš původ zničit?

21.6.2020 v 21:15 | Karma: 5,57 | Přečteno: 352x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Americký sen byl pohřben! Už zase!

Typická blonďatá Američanka Peg chtěla být jedinečná a splnit si svůj sen – stát se herečkou. Prkna, o kterých se říká, že znamenají svět, však pro ni nevyrostla.

3.5.2020 v 12:29 | Karma: 6,37 | Přečteno: 578x | Diskuse| Kultura

Josef Němec

Učitelem by chtěl být každý

Tolik prázdnin, pracovní doba od osmi do sotva dvou s pauzami po 45 minutách, žádná manuální práce, mohou si říkat co chtějí, mají mnoho moci, kterou naplno využívají,...

27.4.2020 v 21:01 | Karma: 13,38 | Přečteno: 718x | Diskuse| Osobní

Josef Němec

Vrátili se, asi to nikdy neskončí

Nastalo to, čeho jsme se vždycky obávali. Existují lidé, kteří chtějí, aby naše země byla rozvrácena a uchvácena tím větším bratrem někde z východu. Proč tomu musíme čelit i dnes? Kdo se nám opovážil narušovat naši svobodu?

12.1.2020 v 9:40 | Karma: 5,64 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 424
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).