Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učitelem by chtěl být každý

Tolik prázdnin, pracovní doba od osmi do sotva dvou s pauzami po 45 minutách, žádná manuální práce, mohou si říkat co chtějí, mají mnoho moci, kterou naplno využívají,…

Učitelství skýtá samé výhody, alespoň tak to vidí veřejnost i kvůli médiím, která neustále národ dávkují tím, jak si pedagogové stěžují hlavně na platy. Vždyť i pokladní v jednom nejmenovaném marketu mají víc než oni, tak ať tam přeci jdou, když jim jejich plat nestačí. A vlastně i tak jim mzda neustále roste, každý rok…i když jen posledních pár let! Bohužel není státní zaměstnanec jako státní zaměstnanec.

Ale není to samozřejmě jen o penězích. Toto povolání má vést mladé lidi k tomu, aby pochopili fungování dnešní společnosti, uměli se chovat apod. Zároveň se ale nejedná o celkové vychovávání – ano, škola je vzdělávací a VÝCHOVNÁ instituce, ale žák by měl vstupovat do školy s nějakým základem a na tom stavět. Bez základů se někdy dost těžko vybuduje něco kvalitnějšího, anebo jsou učitelé tak neschopní? Vždyť mají v hodinách tolik času se každému věnovat.

Problém skýtá nejspíš již na pedagogických fakultách. Hlásí se tam studenti, kteří chtějí získat jen titul, a mnozí tak absolvují tu nejjednodušší fakultu v republice. Vždyť se říká: „Kdo neumí, tak učí.“ Možná to bude tím, že právě na těchto fakultách vyučují mnohdy i lidé, kteří nikdy nepřišli do styku s praxí. Jak je to možné? Kdoví, na druhou stranu studenti podle zdejších pedagogů musí mít větší penzum znalostí než jejich budoucí žáci, ale se samotným vyučováním přijdou do styku až v posledních ročnících studia. Přeci vám stačí si zaučit jednu-dvě hodiny za semestr a víte všechno.

Možná doufají v to, že až v samotné práci zjistíte, jestli v učitelství zůstanete. Mnoho z nich nezůstane, protože ani neví, jak mají se žáky pořádně pracovat. Vzdají se snadno i kvůli papírování, které je mnohdy naprosto zbytečné – ale nejen inspekce je vyžaduje – anebo narazí se svými novinkami na odpor kolegů či zákonných zástupců.

Ano, pracovní doba, kdy učitel vyučuje, je poměrně krátká. Do toho se ale nezapočítávají dohledy, přípravy, opravování, vedení různých záznamů, hovor se zákonnými zástupci apod. A ne všude tato pracovní doba je takto klouzavá, některé školy mají fixní dobu, kdy musíte být ve škole – od půl osmé do půl čtvrté. Jestli je to správné nebo ne, nemohu posoudit. Nejsem si ale jist, jestli by pedagog byl schopen všechny zmiňované činnosti dělat jen ve škole, kde k tomu leckdy nemá ani vhodné podmínky.

Ještě štěstí že jsou ty dva měsíce prázdnin, kdy učitelé čerpají řádnou dovolenou, aby si povinně odpočali a psychicky se zase připravili na září. Nemůžete si vzít volno, kdy chcete, při jiných žákovských prázdninách máte studijní volno nebo školení či jinou průpravu do vašeho portfolia. A jelikož je plat poměrně slušný, nevadí vám ani tolik, že si v letních měsících připlácíte za dovolenou. Lepší něco než nic!

V poslední době se tvrdí, že žáci jsou prostřednictvím učitelů zahlceni informacemi, které se musejí učit. K čemu vám bude tohle a tohle, vždyť v dnešní době existuje internet, tam si to najdou. A zákaz mobilních telefonů? Vypadá to jako nějaká parodie na zákazy, které bývaly před několika desítkami let.

Všichni přeci víme, jak by to mělo vypadat. Prošli jsme základní školou, jsme experti na danou problematiku. Ale pokud žáci nebudou mít v hlavě nějaký základ, nesetkají se s různými pohledy na věc, nemohou podle mého mínění být schopni v dnešním světě existovat.

Nikdo z nás neví, koho ve třídě máme, jestli budoucího nositele Nobelovy ceny za chemii, nejlepší žurnalistu oceněného Pulitzerovou cenou atd. Někteří možná již nikdy neuvidí chemické vzorce, nebudou potřebovat vědět, kde leží nějaký ostrov Kuba atd.

Rozdíl v předání studnice znalostí a kompetencí je spíše v tom, jakým způsobem by se to měli naučit. Frontální výuka naštěstí ubývá, ale jde to pomalu, protože nejsou k tomu stále nejvhodnější podmínky. Státní školství se řídí podle Rámcového vzdělávacího programu, který se podle MŠMT reviduje a zase ne. Jenže jako ve všech rezortech a sférách vše hrozně trvá a to, co vypadá jako reforma a pozitivní změna, již je jen seriálem na pokračování, který hraje stále tu ohranou písničku, která štve všechny. Naštěstí změna většinou nakonec přichází zespoda!

Učitelství je poslání…často si vzpomenu na dědu, který mi říkával, abych se pořádně učil, přeci nechci dělat jako on celý život rukama, vstávat ve čtyři a pracovat třeba i na směny. Hlavou je to přeci snazší. Osobně mě baví vyučovat, snažím se vidět jen ta pozitiva, denně jsem obohacován těmi, kteří ponesou na svých bedrech budoucnost národa i světa, a to je pro mě to nejcennější.

Hodně zdaru k věcnému boji s byrokracií a těmi, kteří mají blízko ke světaznalým broukům Pytlíkům.

P. S. Koronavirus přinesl možná naději na změnu, anebo ji zahodíme?

Autor: Josef Němec | pondělí 27.4.2020 21:01 | karma článku: 13,38 | přečteno: 718x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

Myslet si, co chci, je jedna věc. Říkat něco veřejně, je ale věc druhá. Pro někoho možnost sebe prezentovat se za každou cenu může vést k nespokojenosti lidí kolem, což leckdy vyvolává pomluvy a překrucování skutečností.

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77 | Přečteno: 225x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Minulost ožívá a ani policie si neví rady

Je těžké žít se ztrátou někoho blízkého. Člověk nám někdy odejde a fyzicky zemře, v našich myslích ale i poté zůstává. Jenže co když se nacházíme v tak náročné životní situaci, že se nakonec musíme vzdát někoho, koho milujeme...

5.12.2023 v 21:38 | Karma: 6,63 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Požár se nezapomíná

Vzplanutí. Ať je to v době dětství, dospívání či v samotné dospělosti, vždy se na každé z nich vzpomíná se srdcem v oblacích. Někdy ten oblak připomene nejkrásnější chvíle života, jindy období, kdy jsme podlehli někomu...

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90 | Přečteno: 152x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

Trvá to dny, leckdy týdny a měsíce, jindy zase roky a mnohdy i věčnost. Jakákoliv ztráta v kterékoliv podobě může na nás působit na malou chvíli, krátkou dobu, nebo nás čas od času neustále překvapovat nejen v období zastavení se

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Pozor! Češi útočí na naše buňky…

Je to až k nevíře, že jsme poměrně často schopní kvalitně zpracovat některé reálné či smyšlené zážitky, opatřit je zdatnými a blízkými postavami a prostě je vypustit do věčného prostoru literatury, odkud nemůžou být...

20.8.2022 v 11:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 424
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).