Kamarád taky rád

Existuje zlomek lidí, kteří se spoléhají jen sami na sebe. Možná je to tím, že jsou samotáři anebo prostě neměli v životě štěstí na lidi, kteří by jim vstřícnost a pomoc opláceli stejnou mincí.

To se ale netýká čtyř spolužáků – Karla, Prvoka, Šampóna a Tečky – kteří se po dvaceti letech od maturity setkávají na třídním srazu. Zjišťují, že jejich životy nejsou takové, jak si před lety vysnili. Všechno se změnilo, stali se z nich tak trochu pracující bručouni, kteří už nemají žádné sny, kterým by věřili. A to chtějí změnit.

Stačí k tomu jednoduchá sázka, před kterou když někdo uhne, bude nazván s prominutím sráčem. Nebude to ale ani pro jednoho tak snadné, protože svléci se na veřejnosti a přitom se několik minut natáčet, to už je tedy pořádný úlet. Začne s tím hned po ránu během pracovního jednání Karel, který nedávno zjistil, že ho podvádí manželka; poté propuštěný Prvok během pohovoru v mateřské školce, což ho dostane pěkně do problémů.

Šampóna zastihne sázka během schůzky v obchodním centru s jednou z jeho dívek, a to baletkou Sašou, která chce, aby se sešel s jejich synem Matějem, aby konečně poznal svého tátu. Což se ale snadno zhatí. A co voják Tečka, který trpí nedostatkem sexuálního vybití a harašením jedné ze svých studentek, dokáže to? Nebo jej kluci budou moci nazvat sráčem a sázka skončí?

Tři harpyje a čtvrtá na cestě. Zisk ze ztráty. Zpět ke slávě a blíže k odcizení. Láska v mnoha podobách všechno obrací. Podvést, znamená něco si vytrpět. Mluv pravdu, sklidíš to, co nečekáš.

*

Když Karel procházel nahý firemní chodbou k zasedačce, zaměstnanci byli totálně paralyzováni úžasem. Ajťáci na něj hleděli s otevřenou pusou, sekretářka vysypala sušenky, kterými cupitala občerstvit Priscillu, a slečny z propagačního dostaly takový šok, že to jejich mentální kapacita vůbec nezpracovala do obvyklého chichotání. Jen znehybněly a civěly na Karla, zatímco jeden z Ajťáků výstižně vyjádřil svůj údiv tichým vydechnutím.

„Ty krávo…“

To ale ještě nebylo nic proti reakci Priscilly Lisy. Vzhledem k tomu, že Priscilla viděla obnažený penis naposledy v roce 1987, způsobil jí příchod nahého Karla do zasedačky totiž opravdu fatální šok. Karlův společník zrovna prezentoval dlouhodobou strategii firmy, když Karel vešel, postavil svůj nahrávající mobil na stůl a představil se, jako by se nic nedělo. Jakmile ho společník uviděl, nedokázal už ani dokončit načaté slovo. Karel ale klidně přišel ke členům delegace Google a každému z nich nabídl ruku na pozdrav.

„How do you do?“

Jakmile Priscilla uviděla jeho bimbající přirození pod tlustým chlupatým břichem, v prvním okamžiku jen přestala dýchat, což nebylo ještě tak zlé. Horší ale bylo, že když Karel natáhl s úsměvem ruku i k ní, ucítila, jak se jí spustil kardiostimulátor. A to bylo to poslední, na co si ten den pamatovala.

*

Humoristické knihy nemám moc v lásce, možná jsem věčný suchar anebo neexistuje mnoho autorů, kteří zvládnout vtip a smích přenést na papír, aby to mělo podobný efekt jako v realitě. Patrik Hartl mě ale dokázal vyladit nejen pousmání, ale i smích na rtech ;). Setkání čtyř dospělých kamarádů po letech opravdu stojí za povšimnutí, a to nejen díky nezapomenutelnému názvu, ale i vtipným kreacím, které se v knize odehrávají. Už teď si brousím své knižní oči na jeho dílo Malý pražský erotikon, snad nezklame.

 

Název knihy: Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Autor: Patrik Hartl (http://www.patrikhartl.cz/)

Nakladatelství: Bourdon

Vydáno: březen 2012

Autor: Josef Němec | čtvrtek 7.1.2016 16:15 | karma článku: 8,18 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,48

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89