Jak lze česky snadno a rychle vraždit

Stačí k tomu pár lidí, jedno prostředí někde v pražských uličkách a především nějaká ta mrtvola známějšího rázu. A hned se může vystavět příběh, ve kterém dojde k zavraždění fotografa Záviše Holého v masážním salonu Lotos.

Vyšetřování se ujímá kapitán pražského policejního oddělení Petr Petříček, který se musí na každém kroku vyrovnávat s novinářkou Ninou, která dokáže s přehledem získat mnoho informací dříve než on. Nejednou tak musí spolu do přímého kontaktu, který vyvolá nejeden konflikt nejen mezi nimi.

Kdo by mohl chtít vraždit? Získá z toho někdo něco? Proč měl Záviš neshody s bratrem Ctiborem?

*

Jen okrajem vědomí vnímal, jak se někde za ním otevřely dveře, pak něco zašustilo a po podlaze se ozvaly tiché kroky. Lin se vrací, pomyslel si a spokojeně se usmál. Nesnažil se ale sundat z očí hedvábný šátek, těšil se, že se ho třeba ještě dotkne, že udělá něco, čím mu naznačí, že… prudký úder ho zastihl zcela nepřipraveného. Poslední zvuk, který slyšel, bylo dvojí tiché puknutí.

Zrudl a Nina se připravila na další vzteklý výbuch, který na sebe nenechal dlouho čekat. „To v žádném případě!“ vyrazil ze sebe.

„Už jsem té ostudy měl dost a nikdy nepřestanu litovat, že jsem tam vůbec jezdil! A tohle vám taky nenechám!“ zasyčel a vyrval jí z ruky rouru s fotkami. „Kdo ví, co byste byla schopná s nima udělat. Vám se nedá věřit, vy jste všichni jedna pakáž novinářská! Jste stejná jako ten mrtvej, taky chcete lidi jenom ponížit, zneužíváte jejich slabé stránky. Mně jste se vlichotila a zejtra bych se o sobě dočetl v bulváru! To tak!“ Však maminka vždycky říkala…“

*

Napsat dobrou detektivku Čechům obecně tolik nejde. Čím je to způsobeno? Těžko říci. Nedokážeme předat hloubku a nastínit tu pravou psychologickou podstatu postav, což je škoda. Jsou ale i výjimky. Smrt pana fotografa, tedy prvotina od Dany Koval'ové, kterou vám tu představuji, ničím tolik zase nenadchne. Přes skvěle rozpracovaný začátek, lepší pospolitost dějových linií s trochu obvyklým závěrem, vás neurazí a určitě by vám mohla zkrátit nějaké to čekání kdekoliv, vždyť Edice do kabelky se k tomu hodí nejvíce.

 

Název knihy: Smrt pana fotografa

Autor: Dana Koval'ová

Nakladatelství: Ikar (http://ikar-knihy.cz/)

Vydáno: červen 2014

Autor: Josef Němec | pondělí 7.7.2014 1:22 | karma článku: 5,18 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,47

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89