Chce být jako ony, stejně nedotknutelná

Jenže to se jí nikdy nemůže vyplnit. Neumí totiž vymazat svoji minulost a vzpomínky na dobu svého hrozného dětství, kdy byla skoro dennodenně zneužívána svým otcem. Nevyrovnala se s tím, ani nedokázala odpustit svému otci, který ji chtěl mít navěky jako malou holčičku. Od té doby Victorie Bergmanová přímo nenávidí mužské pokolení a ani sezení u psycholožky jí ke změně pohledu moc nepomáhají. Lze to vůbec?

Pochopit samu sebe by ráda i policistka Jeanette Kihlbergová, která to v práci nemá jednoduché. Mužští nadřízení ji neuznávají a ještě navíc jí házejí klacky pod nohy, a to jen protože je žena. Doma to není o nic lepší. Manželovi Åkemu a synovi se totiž vůbec kvůli práci nevěnuje. Jenže může doma opravdu přestat myslet na ty vraždy, které se ve Stockholmu dějí?

„Z obětí se stávají útočníci. Dospělí jim ukradli dětství a ony jim to teď oplácejí. Oběti a útočníci splývají v jedno. Tak to musí být.“

Tři oběti neznámých chlapců jsou nalezeny na různých místech v různé fázi rozkladu. Na tělech mají mnohonásobné vpichy po injekčních stříkačkách, krvavé šrámy až do základů svalstva od bičování a jejich těla jsou naprosto bez vody. Vyschlá a mumifikovaná. A to nemluvě o tom, že všichni přišli o dar plodnosti.

Kdo páchá taková zvěrstva na dětech? Může to být business dnešní společnosti? Pomůže s pátráním některý z pedofilů nebo bude postačovat psycholožka Sofia, která svůj život zasvětila „novým zítřkům“? Kde leží Domov stínů?

*

Představuje si, že se nechá odnést vlnami do řeky, do volného, otevřeného prostoru, pryč od toho všeho. Je

ospalá, ale v hloubi duše už dávno pochopila, že nikdy nedokáže usnout dostatečně tvrdě na to, aby tomu unikla. Její hlava je jako žárovka v tichém, temném domě, kterou zapomněli zhasnout. Kolem studeného elektrického světla neustále poletují noční můry a pleskají ji suchými křidélky do očí.

Stockholm je prodejná děvka. Od třináctého století spočívá v brakické vodě a svádí svými ostrovy a ostrůvky, svým nevinným zevnějškem. Je krásný a zrádný zároveň a jeho dějiny jsou zbarvené krveprolitím, požáry a exkomunikacemi. A nesplněnými sny.

Křidélka mouchy se beznadějně přilepila na žvýkačku. Nepomůže ti, že sebou škubeš, myslí si Vraní dívka. Létat už nikdy nebudeš. Zítra vyjde slunce jako vždycky, ale tobě už svítit nebude.

*

Bral jsem knihu Vraní dívka jako výzvu, která byla označena ještě navíc červenou značkou – Jen pro silné povahy. Ano, situace, které jsou zde popsány, jsou leckdy drastické a člověku se z toho pomalu dělá špatně, ale nejen z toho, jak je to popisováno, ale především z toho, že se vůbec ještě něco takového může v dnešní době dít. Autoři chtěli šokovat čtenáře, což se jim podařilo, a asi i doufali, že se rozvíří diskuze k tématu pedofilie. Velice zajímavá kniha s aktuálním tématem v souběhu s pocity nepochopených a neuspokojených žen. Troufnete si také?

 

Název knihy: Vraní dívka (Kråkflickan)

Autor: Erik Axl Sund (http://www.erikaxlsund.com/#!/)

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: březen 2014

Autor: Josef Němec | pátek 28.3.2014 0:00 | karma článku: 6,51 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,47

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89