Být dobrý dnes nestačí

Co dříve bylo hodno finanční odměně či snad vedlo k povýšení, se v současnosti bere jako samozřejmost a možná k občasné slovní pochvale. Všichni jsou tak nuceni dělat na sto dvacet procent, jinak ve světě konkurence neuspějí.

To moc dobře vědí i investiční bankéři z L. Cecil, kterým po nedávném skandálu ubývají nejen sponzoři, ale i jejich akcie na burze ve Wall Street klesají do propadliště dějin. Naskytne se však naděje v podobě prodeje nejpopulárnější aplikace Hook pro seznamování, která by mohla vynést nejen miliardy dolarů, ale i zvýšit prestiž. Co všechno je to ale bude stát? Kdo půjde nakonec nahoru a kdo padne?

Moderní. Úderné. Nekončící drama, které v sobě skrývá skoro absolutní propojenost všech, a přesto autorka Millerová dokázala do každé postavy vnést určitý rozpor, který každému dává punc nevšednosti, ve kterém se ale najde naprosto kdokoliv. Zaměřila se totiž na vztahy, které se promítají především do pracovních věcí, což může vést k pozoruhodným věcem.

Okořenila to o možný únik interních informací, které lidé aplikacím bezhlavě svěřují, a o úmrtí s tím spjaté, ve které to vyústilo. Prostě dokonalé a bohužel snadno reálné. Každý by si tam měl něco najít, pokud ne, tak nejspíš už je přehnaně náročný na moderní pojetí literatury.

*

„Myslím, že lidé potřebují něco hlubšího,“ řekla a měla pocit, že se v ní tou diskuzí probouzí nějaká dávná část její osobnosti – ta dívka, která na koleji u oběda diskutovala s ostatními o smyslu života.

„Lidé touží po smysluplných vztazích, ale aplikace jako ta vaše jsou snadné na používání, zábavné a poskytují okamžité uspokojení, takže lidi rozptylují.“

„A proto ji nepoužíváte?“

„Jak víte, že ji nepoužívám?“

Josh vzdychl a ignoroval její otázku. „To, co mi tu vykládáte, mi nepomůže získat peníze, takže se zkrátka dohodněme, že budete nasazovat svůj vzhled a ne svůj rozum.“

*

Workoholismu dnes podléhá snad každý, ač chce, nebo nechce. Není to jen na americkém kontinentě, který je tak vzdálen, ale také v Evropě a u nás v České republice. Nebudují se totiž permanentně dlouhodobé vztahy, žije se z pouze ze dne na den, což se o finančním zajištění říci nedá. Všichni ho chtějí více a více, a proto jdou přes mrtvoly. Dokonale vystihnuto. Pořád si ale nejsem dostatečně jistý, jestli jsem nadšen z toho, že se tento příběh dočká filmové verze a také že bude mít ještě jedno literární pokračování. Otevřený konec bych nejspíš ponechal bez jakéhokoliv sebemenšího vysvětlení, má to totiž v sobě – ač mě někteří odsoudíte – určitý aspekt tajemna a vede nás to k přemýšlení nad tím, kam budou kroky hrdinů směřovat, rozhodnou se správně anebo ne, apod.

 

Název knihy: Úpis - Prachy. Sex. Kariéra (Underwriting)

Autor: Michelle Millerová (http://hashtagmm.com/)

Nakladatelství: Ikar (http://ikar-knihy.cz/)

Vydáno: únor 2016

Autor: Josef Němec | pátek 4.3.2016 13:23 | karma článku: 10,74 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Josef Němec

Jsou divní, pryč s nimi…

15.5.2024 v 6:19 | Karma: 5,04

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89