Tip na výlet: Týřov vás vyléčí

V malebné krajině křivoklátských lesů, se nad pravým břehem řeky Berounky, v blízkosti obce Týřovice, tyčí zřícenina jednoho z nejstarších českých hradů.

První zmínka o hradu Týřov, který po vzoru francouzských kastelů nechal postavit Václav I., pochází ze září  roku 1249. Tehdy zde král zajal svého vzbouřeného syna Přemysla (pozdějšího krále Přemysla II.) s jeho družinou, když přišel žádat o milost. Hrad se později stal důležitým milníkem na zemské cestě. O necelých sto let později byl v držení krále Karla IV. Jeho majetkem však nebyl dlouho. Na hradu se vystřídalo ještě několik dalších pánů. Ačkoliv byla na počátku 16. století na Týřově provedena celkem významná oprava, už v roce 1575 je uváděn jako pustý. Do dnešní doby se zachovala část obvodového zdiva a kruhová věž.

Podle jistých legend je na Týřově ukryt poklad. Hlídá ho dvanáct bílých panen zakletých do vodních rybek v hradní studni. Pověst vypráví, že poklad může získat pouze ten, kdo bez přestávky vydrží na hradě po dobu jednoho roku. Prý se o to pokoušelo už mnoho mužů, nevydrželi to a vždy byli nalezeni s uříznutou hlavou.

Podle jiné legendy vede z hradu podzemní chodba, která ústí pod hladinou řeky Berounky, kde je zavalena obrovským kamenem. Ten lze spatřit pouze při nízké hladině řeky. Pověst vypráví, že právě touto chodbou unikl z hradu zajatý rytíř Pašek.

Zřícenina hradu Týřov se stala předmětem zájmu i řady psychotroniků a senzibilů. Téměř všichni se shodli na tom, že místo samotné má léčivé a harmonizační účinky a ovlivňuje psychiku. Není však vhodné pro labilní jedince a osoby trpícími depresemi.

Pokud byste se chtěli na Týřov vypravit, žlutě značená turistická cesta začíná u mostu mezi obcemi Týřovice a Skryje. Vede lesní cestou nad pravým břehem řeky Berounky a je dlouhá asi dva kilometry.

Krajina v okolí týřovického mostu vás však vtáhne mnohem hlouběji do minulosti než jen do období vzniku starobylé zříceniny. Bez nadsázky lze říci, že vás dovede až do pravěku, a to díky svému geologickému složení. Oblast si totiž oblíbil francouzský paleontolog Joachim Barrande, který zde objevil naleziště trilobitů. Některé z těchto nálezů jsou k vidění v muzeu Trilobitů ve Skryjích. 

Dalším tajemným místem, které můžete v blízkém okolí Týřova navštívit je Čertova skála. Nachází se asi dva kilometry od Týřovic a podle pověsti si tu jistý rybář nechal od čerta postavit přes noc most výměnou za svou dceru. V rybáři se ale hnulo svědomí a ještě před dokončením mostu donutil zakokrhat kohouta. Tím dceru v poslední chvíli zachránil.

Autor: Josef Jiránek | úterý 4.10.2016 0:08 | karma článku: 12,58 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Josef Jiránek

Žijí mimozemšťané mezi námi?

31.10.2016 v 10:00 | Karma: 14,64

Josef Jiránek

Jsme potomky Keltů?

29.10.2016 v 10:00 | Karma: 19,66

Josef Jiránek

Věř svým snům

25.10.2016 v 10:00 | Karma: 7,69

Josef Jiránek

Krutá Milada z Lichnice

23.10.2016 v 14:00 | Karma: 15,09