Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadbytečná kila zkuste rozchodit

Téma hubnutí a nadbytečných kil se na stránkách médií objevuje až s obdivuhodnou vytrvalostí a pravidelností. Není divu, česká populace přibývá na váze a spolu s Brity patříme v oblasti obezity na přední příčky mezi Evropany.

Mnozí jedinci se právě pomocí nejrůznějších "zaručených diet" snaží svou váhu redukovat a své tělo formovat tak, aby se svému okolí opět líbili. Toho samozřejmě využívají nejrůznější distributoři s pochybnými potravinovými doplňky, slibující zázračné snížení váhy i o několik kilogramů denně. Je tu také možnost navštěvovat fitness centra a "trýznit" své tělo až do úmoru.

V dnešním článku si ukážeme, že hubnout lze s úspěchem i bez zaručených diet, zázračných tabletek a drahých posiloven. Základem všeho je jednoduchá rovnice: Příjem energie musí být menší než její výdej. To je základní pravidlo a pokud jej budete respektovat, vaše nadbytečná kila budou pomalu ale jistě mizet. Existují dvě jednotky, kterými vyjadřujeme energetickou hodnotu přijaté a vydávané energie. Jednou z nich jsou kilokalorie (kcal), tou druhou jsou pak kilojouly (kJ). Uvádí se, že náš organismus pro svůj základní chod potřebuje na 24 hodin cca 2000 kilokalorií (8370 kJ). Je to průměr, který ovlivňuje výška jedince, náročnost povolání a stav metabolismu.

Pokud kila přibíráte, je zjevné, že váš příjem energie je vyšší než její výdej. A to je třeba změnit! Například tím že upravíte svůj jídelníček a energetický příjem snížíte. Zařadíte do něj více zeleniny, ovoce a odbouráte vysoce energetické potraviny. Víte, že 100 gr. čokolády má kolem 500 kcal - to představuje 1/4 potřebné denní dávky energie, stejné množství energie mají i dvě tatranky, 90 gr. smažených brambůrků nebo 3,5 rohlíku. Naproti tomu celý kilogram rajčat má pouze 200 kcal stejně jako 500 gr. jahod.

Často si neuvědomujeme, že poměrně zbytečný přísun energie představují některé nápoje. Například dvoulitrová láhev sladkých limonád má kolem 800 kcal (některé i více), stejné množství energie mají i dva litry zdánlivě zdravého 100% džusu. Proto je vhodné omezit konzumaci těchto nápojů nebo je alespoň ředit vodou či minerálkou.

Pozor si dávejte také na nejrůznější müsli tyčinky s nápisy jako fitness, light a podobně - skrývají v sobě vysoké množství energie. I sůl hraje v problematice obezity důležitou roli. A to proto, že při její větší konzumaci může v organismu docházet k zadržování vody. Je tedy žádoucí se vyvarovat přesolených jídel jako jsou třeba průmyslově vyráběné polotovary a hotová jídla již nedosolovat.

Pro úspěšné hubnutí odborníci doporučují sledovat při nákupu energetické hodnoty jednotlivých potravin uváděné na obalech a preferovat ty nízkoenergetické. Ve svém jídelníčku nezapomínejte na snídaně a svačiny. Pravidelnost stravování totiž nebude váš organismus „nutit“ k vytváření tukových zásob z obavy možného nedostatku.

Druhou možností jak vyzrát nad obezitou je zvýšit výdej energie tak, aby byl o něco vyšší než příjem. A nemusíte kvůli tomu do drahých fitness center. Stačí každý den absolvovat delší procházku, projet se na kole, vyrazit k vodě a zaplavat si. Hodinou procházkové chůze můžete spálit cca 250 kcal, stejné množství energie spálíte po půlhodině jízdy na kole. Likvidovat tukové zásoby lze i prací na zahrádce, domácími pracemi (například hodinou žehlení prádla spálíte nějakých 160 kcal.), tancem a jakoukoliv činností, která vyžaduje pohyb.

Nejvíce efektivní je kombinace obou možností, tedy úprava jídelníčku a zvýšení pohybových aktivit. To ostatně potvrzuje i paní Jana z Plzně: "Celý život jsem byla s váhou jak na houpačce, zkoušela jsem různé zaručené diety a preparáty. Výsledek nebyl nikdy příliš valný. Až ve chvíli kdy jsem se rozhodla namísto jízdy tramvají chodit po městě více pěšky a odbourala některé sladkosti, zhubla jsem deset kilogramů."

Celý proces redukce hmotnosti není jen o tom shodit nějaká kila. Důležité je udržet zavedenou změnu životního stylu, jedině tak lze sníženou hmotnost udržet.

Autor: Josef Jiránek | pondělí 3.10.2016 10:04 | karma článku: 15,41 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Josef Jiránek

Žijí mimozemšťané mezi námi?

Přesto, že lidstvo teprve stojí před otázkou existence mimozemského života, někteří jedinci jsou přesvědčeni, že nás mimozemšťané již navštívili a že až sedm druhů těchto bytostí žije téměř nepozorovaně mezi námi.

31.10.2016 v 10:00 | Karma: 14,64 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Josef Jiránek

Jsme potomky Keltů?

První historické zmínky o Keltech zapadají do řecké literatury a objevují se asi kolem roku 500 před naším letopočtem. Tehdy Keltové obývali rozlehlá území od horního toku Dunaje ve východní Evropě přes Francii až po Španělsko.

29.10.2016 v 10:00 | Karma: 19,66 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Josef Jiránek

Nezávislost - cesta ke štěstí a harmonii

Dnešní moderní doba v porovnání s předchozími desetiletími či staletími člověku v mnohém usnadnila život a postavila před něho spoustu nových možností, o kterých se předchozím generacím mohlo sotva zdát.

27.10.2016 v 12:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 145x | Diskuse| Společnost

Josef Jiránek

Věř svým snům

Již od nejstarších dob lidského rodu dumal člověk nad druhou polovinou svého života. Nad tou, která je schovaná, záhadná, která nás děsí i přitahuje – co se s ním děje v době, kdy spí.

25.10.2016 v 10:00 | Karma: 7,69 | Přečteno: 149x | Diskuse| Ostatní

Josef Jiránek

Krutá Milada z Lichnice

Jednou z historických památek Železných hor je zřícenina hradu Lichnice. Nachází se na skalnatém vrcholu nad městečkem Třemošnice a je obklopena dvěma roklemi.

23.10.2016 v 14:00 | Karma: 15,09 | Přečteno: 521x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Čtyři roky působil na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů.