Malí a střední podnikatelé, zapomeňte na čtyři miliardy dotací!

Ministerstvo průmyslu a obchodu má prý pro nás, malé a střední podnikatele, čtyři miliardy korun na dotace. Jenže podmínky pro podávání žádostí jsou nastaveny tak, že si většina z nás k těmto penězům – lidově řečeno – nečuchne.

Tyhle 4 000 000 000 (v číselném vyjádření to vypadá ještě lépe:) jsou připraveny pro dotační výzvu programu Aplikace v rámci Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK). Měly by pomoci k udržení a rozvoji výzkumných a vývojových aktivit. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) avizovalo, že výzvu vyhlásí 22. července.

Je to dlouho očekávaný a zcela zásadní nástroj udržení a rozvoje výzkumných a vývojových aktivit, obzvláště v současné nelehké době, poznamenané následky pandemie COVID, energetickou krizí, vysokou inflací a válkou na Ukrajině.

Programový dokument OP TAK proto také jasně říká, že z pohledu české ekonomiky je hlavním cílem tohoto operačního programu zvýšení přidané hodnoty a produktivity českých podniků, zejména těch malých a středních. MPO však nastavilo podmínky čerpání těchto dotací způsobem, který malé a střední firmy ve skutečnosti diskriminuje.

Aktuální výzva totiž stanovuje minimální požadovanou dotaci ve výši pěti milionů korun, což přibližně odpovídá celkovým nákladům projektu ve výši 10 mil. Kč. V předchozích výzvách byla ale minimální dotace nastavena ve výši dvou milionů korun, což odpovídalo celkovým nákladům projektu ve výši cca čtyř milionů.

Z reakcí zejména malých, ale i středních podniků, se kterými se jako předseda představenstva AMSP ČR setkávám, je zřejmé, že pro většinu z nich bude v současné době mimořádně komplikované připravit a úspěšně realizovat projekt s celkovými náklady dosahujícími desetimilionové nebo i vyšší hodnoty.

Je evidentní, že většina malých podniků nebude schopna tuto podmínku splnit a budou tak z výzvy eliminovány. Přitom platí, že kvalita výzkumného a vývojového projektu není dána výší nákladů, respektive i ‚malé projekty‘ mohou přinášet vysoce kvalitní řešení. Malí a střední podnikatelé se tak nemohou ubránit dojmu, že výzva je připravena pouze pro několik velkých projektů.

Protože za ně „kopu“, sedl jsem a napsal panu ministrovi dopis. Požádal jsem ho o přehodnocení tohoto atributu nadcházející výzvy programu Aplikace, alespoň pro malé a střední podniky. Vysvětlil jsem mu, že tímto krokem lze zajistit udržení inovační konkurenceschopnosti malých a středních podniků v České republice, které jsou současnými okolnostmi velmi tvrdě zasaženy.

Zkusíte hádat, co mi úřad odpověděl? Ano, úřad, pan ministr byl zřejmě zaneprázdněn, tak pověřil svého náměstka Mariana Piechu. A ten mi to vysvětlil: Hranice prý byla nastavena s cílem podpořit větší a technologicky náročnější projekty a motivovat žadatele ke spolupráci s veřejným sektorem. S žádostmi o podporu projektů s dotací do pěti milionů si máme počkat na připravovanou výzvu Partnerství znalostního transferu. Na parametrech té současné se nic měnit nebude. Howg, domluvil jsem, řekl by na tomto místě indiánský náčelník.

Kdyby to nebyla ekonomická realita, mohlo by to skutečně vypadat jako rodokaps. Tak nám tedy pomáhej Manitou, když od státu nejspíš neuvidíme ani korunu.

Autor: Josef Jaroš | středa 27.7.2022 10:35 | karma článku: 14,15 | přečteno: 427x