Olympijské televizní otazníky

Česká televize  obětovala Olympiádě  druhý  televizní program, tedy to, co fakticky dělá tuto televizi alespoň  trochu veřejnoprávní. Ani jako  nadšený sportovní fanoušek si nejsem vůbec jistý, že je to tak dobře...

Doufám, že to není z mé strany   hloupý  naschvál,  ale přestože ČT  přenáší OH hned  na dvou kanálech, stejně tak přibližně  třetinu času  sleduji  Olympiádu  na STV 2, která  zatím nabízí v přímém přenosu pohotověji, pro mne, zajímavější disciplíny.

Televizní sportovní  komentátoři   jsou pochopitelně  různí. Někdy užvanění, jindy jsou zdrojem  užitečných informací, zajímavých postřehů,  ale vůbec nejhorší jsou  komentátoři psychologující – kteří  i z toho nejnepatrnějšího gesta sportovce dokáží vytlouct -     fabulovat  dalekosáhlé závěry.

Komentátoři  by se  rovněž měli umět důstojně  popasovat    s neúspěchy českých reprezentantů  – které, zcela  přirozeně patří k životu . Nejde ani tak o to, zrovna  suplovat kata, ale  proč namísto  těch obligátních  falešných, zastíracích manévrů, trapných omluv,  jednoduše  nekonstatovat nepříjemnou skutečnost  ?  

Že to jde i s vtipem, dokázala plavecká expertka ČT, která to  letošní, dokonalé  selhání českých plavců a plavkyň,  překvapivě    glosovala  pohotovým   návrhem -  doporučujícím  naší  plavecké výpravě v Pekingu , co nejrychleji   si sbalit kufry...

Přiznávám, že také  hrozně  nerad slyším  to tak  časté , téměř obligátní, stěžování si  televizních komentátorů na nejrůznější  špatné podmínky. Opravdu mě nezajímá  zda je  televizní  komentátorům zima, vedro, jsou - li   promoklí  na kůži nebo dokonce až  na kost. Každá práce má své klady a zápory a nechce se mi  příliš uvažovat , proč si tihle jistě  vzdělaní lidé nedokázali například  opatřit   pláštěnku, zvláště  pak  v době, kdy skvělý  český  borec bojuje o zlato.  

Možná to někomu přijde  až  puntičkářské, ale  také mě  moc štve, když  se do komentování  cpou, jaksi uměle,  falešné emoce. Například, když komentátor -  po slavném vítězství -  teatrálně vykřikuje – „Ještě dobře, že nás nesnímá kamera, že nevidíte jak nám tady tečou slzy“!  Mám přitom  takový intenzivní pocit, že z nás diváků   dělá blbce. V neděli dopoledne jsem se  dokonce  přistihl, jak   tomu krávovi,  nahlas,  odpovídám – Když  už tedy  z nějakého důvodu nechceš, aby diváci  věděli jak moc jsi dojatý,  tak  - ty vole -  drž   hubu  a  tak  připitoměle   na to neupozorňuj ! 

Já vím, a teď mi asi napíšete, že  Česká televize má stejně nejlepší  sportovní redaktory na světě !


Autor: Josef Havránek | pondělí 11.8.2008 10:13 | karma článku: 21,49 | přečteno: 2297x