Kráva, svině, Těreškovová…

Musím  přiznat, že vypuštění první družice a poté i  Gagarina  do vesmíru, zrovna z nenáviděného, komunistického SSSR, mě vůbec  nepotěšilo, zcela samozřejmě jsem to očekával od těch skvělých Američanů…

Tak jsme tenkrát  s kámoši, v rytmu rock and rollu, alespoň pořád  vyřvávali  -  že sovětští mužíci vypustili družici, Lajku do ní nacpali a nažrat  ji tam nedali….

O pár let později, ještě náctiletý,  jsem si s kamarádem – napůl Polákem, vyjel do Krakova, kde jsme bydleli u jeho příbuzných.

Byl to naprosto bláznivý výlet, ale  ze všech těch šíleností mi v paměti nejvíc utkvělo,  jak  tihle Poláci reagovali na první kosmonautku Těreškovovou. V polštině se dá mnohému porozumět, ale když jsme v tom  rodinném kruhu koukali  na záběry z kosmické lodi  s Těreškovovou, panovala u televize  vzrušená atmosféra  připomínajíci  rojení včel a  padaly  výrazy kterým jsem nerozuměl.

Kamarád mi  potom  ty sprosté nadávky  typu - svině, kráva, kurva… nadšeně překládal, ten spontánní antisovětismus  se nám tehdy moc líbil.

Většina Poláků dodnes  Rusy nenávidí  a zvláště pak v éře  komunismu  k tomu existovalo  dost  dobrých důvodů  -  tehdy  ještě  polští  komunisti, byť  jen  za pouhou zmínku o  Katyni,  zavírali.

Krom téhle polské vzpomínky se  mi   Těreškovová  ještě zavrtala do mozku   nádherným  titulkem  tehdejších odborářských novin Práce,  z kterého jsem se smíchy takřka posral -  pod obrázkem kosmonautky  cca  stálo:

Do ČSSR přijíždí  sovětská  kosmonautka  Valentina  Vladimírovna  Těreškovová – vítej  krasavice inteligentní!

Stáří  sebou nese spousty nepříjemností, ale, při troše štěstí,   i kapku toho zmoudření. V tomto případě poznání, že každá fóbie,  fanatismus, nenávist, urputnost… se  časem  stávají směšné.

Nerudovsky   -  kdo chvíli stál (zamrzl  se svými názory, byť  nepochybnými  pravdami)  již dnes stojí opodál, žádný den se dvakrát nenarodí, čin dvakrát nezraje…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Havránek | čtvrtek 9.2.2017 8:00 | karma článku: 23,14 | přečteno: 338x