Kamenování novináře Luboše Palaty

„…Již delší dobu čtu vaše komentáře ohledně Ukrajiny. Přiznám se, že je nečtu za účelem toho abych se něco podstatného dozvěděl, ale spíš mi sloužíte jako lakmusový papírek toho kam až může současná novinařina klesnout.“

Omlouvám se za to zpoždění, ale až teprve nyní , náhodou, jsem narazil na on – line  rozhovor s redaktorem iDnes Lubošem Palatou z 27.5.2014.

Rozhodně stojí za připomenutí! Za naprosto kuriózní považuju především  dvě okolnosti. Jednak je až neuvěřitelné, jak je, i po těch takřka čtyřech měsících, tenhle rozhovor (diskuse čtenářů s redaktorem) pořád aktuální, ale hlavně, že otázky kladené L.Palatovi jsou, (mi přijdou) nesrovnatelně zajímavější, nežli jeho odpovědi – viz jeden z příkladů:

OTÁZKA: Napsal jste, že podpora místních obyvatel separatistům na východní Ukrajině je "paradoxní". Mně připadá docela přirozená, proč je pro vás "paradoxní".Jan Novák

Palata: Dobrý den, děkuji za dotaz. Nevzpomínám si na kontext, v kterém to zaznělo, ale když říkáte, tak asi ano. "Paradoxní" je v tom, že separatisté jim nic nepřináší, jen terorizují místní obyvatelstvo, násilně jim zakázali volit, kradou, rabují, unášejí...Mnoho místních už pochopilo, že je třeba se jich zbavit.

 

A tak teď už raději  jen několik z těch zajímavějších  dotazů:

…čtete si alespoň občas diskuse pod Vašimi "články" ? Nevadí Vám, že jste drtivé většině čtenářů (a to prakticky všech zúčastněných stran) pro smích a Vaši "práci" srovnávají s Rudým Právem? Proč ve svých sloupcích nejste objektivní?

 …je zajimave precist si rakousky tisk a nebo shlednou rakousky TV . nikde neni zadny Pazderka, Palata, Prochazkova, Fištejn, Romancov a redaktori CT na Ukrajine, jedna se ze strany Rakouska o objektivni zpravodajstvi, ktere nestrani nikomu v konfliktu, jen češi jsou hyperaktivni je videt , ze ten bolsevismus se prave u redaktoru CT projevil nejvice.

…Nebylo zbytečné na Ukrajinu jezdit, když jste měl už předem jasno jak budete o celé tamní situaci referovat? Nebylo jednoduší sedět v Praze a psát své nenávistné komentáře a obviňovat Rusko a Putina ze všeho světového Zla z pohodlí svého domova? Nebo diety za pobyt na Ukrajině přeci jen rozhodly?

 … Dobrý den, píšete , že lidi na východě ukrajiny bude třeba přesvědčit aby změnili názor na EU. Máte pocit , že to co píšete nezavání ? Vás někdo přesvědčoval co máte dnes psát a jak odpovídat a co si myslet?

…Ono možná pane Palato separatisti ani nemusejí lidem na východě ukrajiny nic přinášet... 95 procent exportu průmyslu východní Ukrajiny směřuje do Ruska- to zaměsnává 6 milionů lidí... 3 miliony jich jezdí pracovat do Ruska... Myslíte si že ti lidi chtějí aby jim někdo z Kyjeva zavedl cla a víza podle Evropské asociační smlouvy?

…Dobrý den, z Vašich článků vyvěrá spíše propaganda než profesionalita novináře. Novinář má být objektivní, což ve Vašem případě neregistruji. Například jste psal: že ať si tu ropu a plyn Rusové někam strčí, že už toho Putina nepotřebujeme, podporuje teroristy, zavinil občanskou válku na Ukrajině a podobné věty! Je toto podle Vás profesionalita novináře?
Amen!

Autor: Josef Havránek | středa 17.9.2014 11:21 | karma článku: 38,53 | přečteno: 2182x