Hřebejkova filmová pásová výroba

Cítím, že v mém věku to  působí už zcela   nepatřičně, ale  stejně se  každou chvíli  ještě přistihuji, že žiji v naivních představách a pořád  podléhám nejrůznějším fikcím a  mýtům.

Týká se to i  umění a českého  filmu.  Doposud jsem věřil , že umělecká díla vznikají jaksi z přetlaku, šťastnou inspirací, atd. Ta současná pásová výroba filmů ,například  režiséra Hřebejka, mě tedy pochopitelně uvádí do  rozpaků.

Pokud bych chtěl dál pokračovat v těch naivních teoriích, musel bych sdílet představu , že Jan Hřebejk je  mimořádné šťastný umělec, neboť  je oslovován - inspirován   tak  neobyčejně často, že s železnou pravidelnosti,  při dokončování jednoho filmu už zase pracuje na dalším.  

Mám však  vážné obavy, že je to ve skutečnosti poněkud prozaičtější, mnohem méně vznešené, pohádkové. Spíše se kloním k názoru , že si   pan režisér z toho    natáčení filmů udělal výnosný byznys,  v kterém ta často zmiňovaná  inspirace a  umělecká tvorba,  už nehraje přílišnou  roli.

O umělecké  kvalitě, a nejenom  filmů,  určitě nerozhodují  prodané vstupenky, ale v případě, že točíte komedie, či filmy evidentně  určené širší veřejnosti, nejsou tyto statistiky  zase tak úplně bezvýznamné. Přestože,  ještě do konce minulého roku si většina provozovatelů kin návštěvnost  českých filmů neobyčejně pochvalovala, ty  minimálně  poslední  tři filmy Jana Hřebejka vykazují až překvapivě  strmě klesající tržby.

Nemám ctižádost  pasovat se  do role filmového recenzenta, ale po zhlédnutí posledního Hřebejkova   filmu  - U mě dobrý, jsem více než  přesvědčený, že v tomto nelichotivém  trendu není třeba hledat nějaké tajemné, nepochopitelné  motivy. Ani  tento film  sice neuráží nějakou vyloženou pokleslostí, dá se klidně  vidět, podobně jako stovky jiných filmů.  Jenže, po skončení projekce se i ten nepříliš náročný divák možná plným právem ptá, zda mu ta filmová , nikterak originální anekdota  vlastně stála za těch  160  korun  vstupného.

V době,kdy na nás  televize denně chrlí téměř desítky filmů  velice podobných kvalit, je odpověď, alespoň pro mne,   poměrně jednoduchá...

Autor: Josef Havránek | neděle 13.7.2008 1:51 | karma článku: 20,18 | přečteno: 2201x