Křesťanství a víra VIII. - Má smysl v 21. století chodit do církve?

Co to vlastně je ona Církev? Hlavou křesťanské Církve je Ježíš Kristus. Na světě existuje několik desítek tisíc církví (s malým c), které se hlásí k Ježíši Kristu.

Tyto církve se dále dělí na místní sbory, které mají ve svém čele nějakého pastora, kněze, staršího, případně jiného představeného, který sbor organizačně nebo duchovně vede. Sbory i v rámci jedné církve se od sebe můžou lišit a tyto sbory můžou být živé (základy staví na Bibli a Ježíši Kristu jako spasiteli) nebo mrtvé (Ježíše a Bibli nahradili za pobožnost, tíživé zákonictví nebo za ryzí okultismus). Tento článek bude především o těchto malých sborech, které můžete osobně navštěvovat. Na začátek malé podobenství.   

Na pustém ostrově přežila skupina lidí a každý kromě svého života uchránil i kus dřeva. V noci byla veliká zima. Udělali si tedy společný oheň a kvůli zimě se tiskli jeden k druhému. Jeden z nich však nechtěl být s ostatními u stejného ohně, rozhodl se být sám. Vzal si tedy z ohně největší kus pěkně hořícího dřeva a odešel od nich. Ráno ho našli zmrzlého. Ohněm je zde Bůh a víra. A právě křesťanský sbor, tj. společenství křesťanů je zárukou, že budeme blízko u ohně a nebudeme mrznout.

 

Křesťan by si tak měl najít společnost jiných křesťanů, aby jeho víra neuhasínala. Jak však poznat dobrý křesťanský sbor od špatného? Předně sbor nikoho do ničeho nenutí a nesnaží se o to, aby se věřící člověk stranil nevěřícím. Naopak věřící člověk by se měl s nevěřícími lidmi stýkat co nejvíce. Jak jinak by mohl předat Evangelium, kterým byl zasažen? Skutečný křesťanský sbor by se také měl držet pouze Bible a toho, co nám předal Ježíš Kristus. Nic nepřekrucovat, neubírat ani nepřidávat. Křesťan by se také měl vyhnout sborům, kde jsou uctíváni svatí, sochy nebo obrazy. To je modloslužebnictví, před kterým nás Bible varuje a které je Bohu odporné. Nikdy nezapomínejte, že jediný prostředník mezi námi a Bohem je Ježíš Kristus! Ježíš Kristus je také hlavou Církve. Nikdo jiný!

Jak tedy najít ideální sbor? Ideální sbor bohužel neexistuje, neexistují totiž ideální lidé. Křesťan nemusí souhlasit se všemi detaily, které jsou kázány v daném sboru. Všechny nejasnosti by si měl nejdříve porovnat s Biblí a následně své nejasnosti prodiskutovat s ostatními křesťany a s pastorem (představeným) svého sboru. Pokud se mu však místo diskuze dostane opovržení nebo dokonce zavržení, tak je pro křesťana lepší najít si jiné společenství křesťanů. Přesto i poté by neměl svůj předchozí sbor odsuzovat a pomlouvat, ale odpustit. Tak jako Ježíš Kristus odpustil nám!

Tento článek je součástí seriálu "Křesťanství a víra" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Existuje Bůh? 2. Kdo je Bůh? 3. Proč je na světě tolik zla? 4. Proč číst Bibli? 5. Je křesťanství jedinečné náboženství? 6. Po fyzické smrti – nebe nebo peklo? 7. Jak se můžete stát křesťanem? Evangelium 8. Má smysl v 21. století chodit do církve? 9. Kdo je a kdo není křesťan? 10. Křesťané na ledu 11. Historie "církve" a křesťanství 12. Reformace církve 13. "Divoký" rozvod státu a církve 14. Jak jsem se stal křesťanem?

Další seriály na tomto blogu:

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Chaloupka | pátek 2.12.2016 10:03 | karma článku: 18,83 | přečteno: 794x