Rodičům odebraných dětí v Norsku odpověděla OSN

Koncem loňského roku jsem s několika desítkami rodičů sepsala dopis adresovaný světovým institucím zabývajícím se lidskými právy. Dopis byl odeslán do sídla Evropského parlamentu, papeži Františkovi, OSN a Human Rights Watch.

Rodičům, kteří se na dopise podíleli, byly odebrány děti za velmi "bizarních" okolností. V jejich dokumentech se uvádí například tyto důvody:

- matka hodně kouřila cigarety

- chlapec měl špinavé oblečení

- rodiče jsou muslimové, nemohou tak dát dětem výchovu evropské kultury

- rodiče jsou radikální křesťané, protože dívka se ve škole zmiňuje o Ježíšovi

- matka je na výchovu již unavená

- děti žijí jen s otcem

- matka navštívila těsně před těhotenstvím psychologa

- dítě bylo moc dlouho kojeno (do 18 ti měsíců)

- nedostatečný oční kontakt novorozence s rodiči

- děti spaly s rodiči v posteli

- doma se jedlo rukama

 

Doposud přišly dvě odpovědi. Jedna z nich je z Evropského parlamentu, kde nám pouze stroze sdělili, že petici zařadili do složky. O něco zajímavější byla odpověď od United Nations (tedy OSN), kde dopis sice také založili do složky, ale navíc zaslali kritéria, která musí stížnost obsahovat, aby se jí v OSN mohli vůbec zabývat.

Kritéria pro pomoc od OSN jsou jasně stanovena

V první řadě vysokého komisaře OSN zajímají přesná znění smluv, která jsou v Norsku porušována a za druhé, zda byly v Norsku vyčerpány všechny opravné prostředky.

Jsme tedy připraveni další dopis doplnit o soudní dokumenty, které obsahují výše zmíněné důvody odebrání dětí. Dále připomeneme OSN základní úmluvy o lidských právech. Také jim připomeneme judikaturu Evropského soudu pro lidská prává, která se právě o úmluvy OSN opírá.

" Judikatura Evropského soudu pro lidská práva je absolutně jednoznačná v tom, že primárně chrání biologickou rodinu. Jakékoliv rozdělení rodiny představuje podle ESLP závažný zásah do práva na rodinný život a proto se musí opírat o dostatečně závažné a pádné argumenty motivované zájmem dítěte. Za relevantní důvod k odebrání dítěte ESLP nepovažuje ani špatnou sociální situaci či nedostatek intelektu. ESLP také zdůraznil, že úlohou orgánů sociální péče je pomáhat osobám s problémy a poskytovat jim poradenství, jak překlenout těžké životní situace. V případě zranitelných jednotlivců jsou orgány povinné navíc poskytovat i osobní péči a zvýšenou ochranu."

V současné době OSN řeší například uprchlíky před islámskými teroristickými organizacemi a ženskou obřízkou v Africe. Zajímalo by mě, zda už ženy v Nigérii také využily všech opravných prostředků, že se s nimi OSN začla zabývat...

Snad by si úředníci lidskoprávních organizací mohli povšimnout i celosvětových  protestů, které probíhají od ledna tohoto roku a v současnu chvíli už je počet demonstrujícíh témeř 70 000.

Více o případech a aktuálních protestech na:

https://www.facebook.com/BarnevernetStealsChildren?fref=ts

www.stopbarnevernet.com

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jordanka Jirásková | úterý 16.2.2016 9:44 | karma článku: 34,68 | přečteno: 2223x