Mám 30 denní BAN za rasismus

„Negr“, „cikán“, „černoch“, „muslim“...  Tohle je jen několik klíčových slov, za které vás na facebooku může čekat blokace a ve finále třeba i úplné smazání profilu. A přitom je uplně jedno, v jakém smyslu slova to napíšete.

 

Určitě jsou horší věci na světe, než blokace služeb facebooku, ale v době, kdy ho používá jen u nás v Čechách 5 miliónů lidí, už je to řekněme trochu nekomfort.

Nyní je to už asi pátá pomýlená blokace, kterou od facebooku mám, takže už jsem si zvykla, dneska jsem ale potkala dávnou kamarádku ze základky. Chvilku jsme pokecaly, ale nebylo moc času a tak při rozloučení říká, „najdu si tě na facebooku a napíšu přes messenger“ a já musela odpovědět, „to asi nepůjde, mám teď 30 dní blokaci za rasismus“.

Za tento 2,5 roku starý příspěvek o opalování nyní nesmím 30 dní používat facebook.

 

 

Je to směšný a vůbec o nic nejde a vlastně skoro nikdo facebook neřeší  a nemá ho, že? Ale když jem tuhle větu vyslovila, spolužačka vytřeštila oči a půl nástupiště v metru se na mě v tu chvíli otočilo. Čert vem  pohledy lidí v metru a chvilkový pocit osobní křivdy, jestli to takhle půjde dál a začne nám každý poskytovatel komunikačních služeb určovat, jak se máme chovat, tak si za pár let už třeba ani nezavoláme.

Posuďte sami, jak absurdní je výčet slov, která se po několika pokusech ukázala na facebooku, jako „závadná“:

Afričan

heterosexuál

hetero

Sýrie

antisemitismus

barevnej

barevná

hnědočech

náboženství

rasa

cikán

rasista

nacista

nácek

černoch

muslim

negr

migrant

opice

opičák

Hitler

holokaust

arab

žid

běloch

führer

fírer (i takto počeštěně)

uprchlík

homosexuál

homokláda

buzerant

lesba

pedofil

 

 

Dalo by se při velmi dobré vůli pochopit, že chce facebook omezit jakékoliv urážení uživatelů a nemá kapacitu na luštění smyslů slov, v jakých byly použity. Co ale nechápu, jsou opravdu absurdní blokace za čisté vyjádření názoru. Přičemž ve  většině případů jde o „špatné“ názory, proti levicové politice.  Tedy proti politice facebooku.  Jen pár hodin přede mnou totiž dostal 30 denní ban můj kamarád za to, že napsal: " Havel byl kurevník ......a levičák, jeho hry mě ale bavěj a na pivo bych s ním šel"

 

 

V praxi to pak znamená, že když napíšete, že např „ Donald Trump je odporná, bílá svině“, je to v pořádku. Když napíšete, že „Prezident Miloš Zeman, je rasistický zmrd“, je to v pořádku. Když napíšete, že „ Putin je vrah a diktátor“ je to v pořádku..... Toto neni úvaha, ale zjevný fakt.

Autor: Jordanka Jirásková | úterý 8.1.2019 7:52 | karma článku: 44,19 | přečteno: 4937x