Dva nevinné lidské životy výměnou za vlajku a telefonní hovor?

Při pondělním teroristickém útoku v kavárně v Sydney, zahynula Katrina Dawson, matka tří dětí,hrdinka, která podle dostupných informací svým tělem chránila jinou a navíc těhotnou rukojmí. Zabit byl také odvážný manažer kavárny Tori Johnson, ten se údajně pokusil útočníka odzbrojit.

Dění v Sydney, jsem pozorovala ze všech možných úhlů, skrze různá zahraniční média. Událost mě doslova paralizovala a jen stěží jsem mohla vykonávat běžnou činnost. S napětím jsem očekávala dobrý, nebo alespoň trochu uspokojivý konec, o který by se mohli postarat na dnešní dobu náležiě vycvičené a vyzbrojené jednotky australské zásahovky.

Bohužel jsem byla zklamaná, přesto že tuším, že chování teroristy může být nevyzpytatelné, není nikdy jasné, kdy může dojít k zvratu a zabití rukojmích. Ale i tak si myslím, že i ti dva zabití rukojmí možná zemřeli zbytečně. Řeknu to možná velmi laicky, útočník Monis požadoval vlajku IS, prohlášení jeho činu za teroristický útok a telefonát australského premiéra. Chápu, že absolutním přistoupením na jeho hru, by se situace mohla ještě zhoršit. Ale co kdyby, například policista v civilu šel neozbrojený  požadovanou vlajku předat, přičemž by mohl teroristu odzbrojit, co kdyby se hovor s premierem opravdu uskutečnil a ve chvíli nesoustředěnosti by policie útočníka zneškodnila?

Adam Dolník, profesorem na University of Wollongong v Austrálii, se zabývá terorismem a metodikou vyjednávání s únosci, prý se také účastnil na výcviku policistů v Sydney. Dle iDnes.cz tvrdí toto:

„Kontakt s únoscem ze strany policistů je velmi důležitý, protože je potřeba vědět, proč tam ten člověk je, co ho motivuje. Je možné tímto způsobem natáhnout vyjednávání, což je i případ v Sydney. V tomto čase je mimo jiné možnost na navázání bližšího vztahu mezi vyjednavačem a únoscem,“ vysvětluje Dolník a dodává, že natahování vyjednávání je výhodné také z toho hlediska, že čím déle únos trvá, tím je únosce unavenější. „Mění se mu hierarchie potřeb, od velkých požadavků spadne k těm obyčejným, jako je například jídlo. Únava přijde,“
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/policisty-v-sydney-cvicil-cesky-expert-na-unosy-fuj-/zahranicni.aspx?c=A141215_122629_zahranicni_ert   Co tedy jednotky s únoscem vyjednaly a jednaly s ním vůbec? Podle výpovědí rukojmích, na jeho hru nikdo nepřistoupil, nikdo mu neodpovídal na požadavky, nikdo nekomunikoval, nebo o tom alespoň žádná média neinformovala. Bylo tedy vůbec nějaké vyjednávání?   Další pochybení/ otázky na australskou policii: Monis byl známá firma, sexuální obtěžování, výhružky, nenávistné dopisy rodinám zahynulých australských vojáků, podezření z vraždy manželky, jak je možné, že osoba s takovým kreditem, se může svobodně pohybovat na veřejnosti a vlastnit zbraň?

 

 

Autor: Jordanka Jirásková | čtvrtek 18.12.2014 9:43 | karma článku: 15,75 | přečteno: 1093x